Lopott idő - In Time [2011] és Justin Timberlake-nek nem csak a zenéi nyálasak
2011. november 10. írta: .loretta

Lopott idő - In Time [2011] és Justin Timberlake-nek nem csak a zenéi nyálasak

Az alapkérdés érdekes: az idő pénz. Te mennyit fizetnél egy buszjegyért az életedből? És mit tennél, ha percre pontosan tudnád, mikor halsz meg? És mire lennél képes néhány plusz percért, óráért, napért, esetleg évekért? Akarnál örökké 25 évesnek kinézni? Képes lennél mások perceit elvenni, hogy tovább élhess? Vagy adnál a szegényebbeknek, hogy tovább élhessenek a saját életed kárára? Szóval jó is lehetett volna. De nem lett az.
Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
 
 
Kezdjük azzal, hogy 2 nappal előtte megnéztem a Barátság extrákkal című másik nyálas Justin Timberlake filmet, úgyhogy amellett, hogy lapvetően nem bíztam Justinunkban, további kétségekkel ültem be a moziba. Ahonnan – nem is én lennék – sikerült elkésnem, így már csak a 3. sorban foglalhattam helyet, ahol ijesztően nagy volt a képernyő és még hangosabbnak tűnt minden. A negatívabb értelemben.
 
 
Az film alapsztorija igazán egyszerű, és már az elején megmondtam a végét – szóval kiszámítható is. Van a szegény fiú a gettóból, aki egy időmilliomostól kap 100 évet, úgy dönt útra kel, és próbára teszi a szerencséjét, hogy bosszút állhasson a gazdag, csúnya és gonosz embereken. Eljut az arisztokrata világba, ahol elnyeri egy még időmilliomosabb – a rossz szóviccekről a következő bekezdésben olvashattok – ember pénzének egy elég csekély hányadát, beleszeret a lányába, elkapja a rendőrség egy gyilkosságért, amit nem ő követett el, elveszik a „vagyonát”, és visszaküldi őt a gettóba. A lány – ugyan nem magától – de vele tart, hiszen épp unja az elit réteg eseménytelen, monoton, magamutogató életét, így kalandra szomjazva együtt küzdenek az életben maradásért. Bosszút esküsznek, és felteszik életüket a szegények megmentéséért, kirabolják a gazdag lány nagyon gazdag apjának időbankját, csupacsupa jót cselekszenek, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Nem ez nem népmese, meg nem is mese a szocializmusról, hogy hogyan zsigerelik ki a munkásosztályt, ez a film. A film szerint Darwin természetes kiválasztódásáról van szó. A gyengébbek hullanak. Meg a legyek is. Vagy mint a legyek? Mindegy is. Mondhatni: lopott idő. Konkrétan 110 perc. Ohh 101. Utána néztem, hogy pontos legyek.
 
 
Szóval, ahogy ígértem: a rossz szóviccekről. Nem tudom a szinkron hibája-e, vagy az eredetiben is ilyen nyomi volt, de a következőket figyelmetekbe ajánlanám:
-Az idő pénz. (Többször is előfordult, először sem volt olyan jó.)
-Ütött az órád. (Ja, mert ha valakinek lejár a beépített órája, megáll a szíve. Muhahaha, de viccesek akarnak lenni.)
-Időmilliomos. (Nem reagálnék.)
-Napról napra élnek. …
-Időrendészet. (Most komolyan??)
 
 
A többit nem jegyeztem meg és nem jegyzeteltem. Hiba volt. Vagy említésre sem méltó. Volt ott örökkévalóság meg minden. Nem lopom az időtöket vele. HAHAHA. Értitek, lopom az időtőket… Na, kb. ilyen szinten. (Azoknak az olvasóimnak üzenem, akik még nem ismerik szarkasztikus, gúnyos és mondhatni karcoló stílusomat, hogy az előző poénnál, tisztában vagyok azzal, hogy nem vicces. Iróniának is nevezhetjük.)
 
 

Na, a film további szánalmas pontjait nem fejteném ki, csak úgy megemlítek párat. Amanda Seyfried haja mindig tart. Amúgy jól áll neki. 

És télleg a 20 centis sarokkal futnék, amikor pár percem van az életemből. Mert inkább csudicsinin haljak meg. (Ezt leírni is fájt, bocsi.) Cillian Murphy meg nem 25 évesnek néz ki, mondjuk, vannak így még egy páran a filmben. (Mert elvileg mindenki megáll az öregedésben 25 évesen, és utána neki kell időt szereznie munkával, lopással, küzdelemmel, amivel akar igazából, vagy meghal.) És amikor feltűnt Johnny Galecki, magamban megörültem neki, úristen ez Leonard a The Big Bang Theoryból, de ő sem segített a filmen. Sőt. És ő sem néz ki 25 évesnek. Vincent Kartheiserrel (A Mad Men-ből ismerhetjük leginkább) hasonló élményem volt.

Jó, abbahagyom a fujjogást. Mint mondtam, a film alapkérdése igazából érdekes, az akció jelenetek izgalmasak is voltak (és hangosak, és nagyok – minden lövésnél kicsit megállt a szívem), de kicsit túlnyújtott lett, kicsit nyálas, kicsit közhelyes. Lehetett volna érdekesebb, a karaktereket jobban kidolgozhatták volna (a ráncokat, meg jobban eltüntethették volna), és lehetett volna rövidebb. Olyan egyszer nézhető kategória. És többet ne kelljen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr883351328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.11. 10:28:05

Azon gondolkodtam, hogy nem lehetne olyan fegyvert készíteni, ami időt vesz el a másiktól? Egyből mehetnek a Doom.:)
süti beállítások módosítása