Annie Pietri - A Napkirály kémnője
2011. május 22. írta: redbandita

Annie Pietri - A Napkirály kémnője

Ha már Szilvásgombóc felemlegette a kosztümös lányregényt a Kisasszonyok kapcsán, akkor megragadom az alkalmat, hogy beszámoljak Annie Pietri könyvéről, A Napkirály kémnőjéről. Ez is lányregény, de van benne: intrika, árulás, veszély és rengeteg kaland. Alix még csak tinilány, de gyorsan felnőtté kell válnia, hogy megmentse családját! Nagyon izgalmas kalandok várnak rá a Napkirály, azaz XIV. Lajos udvarában.

A történet XIV. Lajos uralkodása idején (a 17. század közepén-végén) játszódik, Franciaországban. Alix és Clémence még gyerekek, idejüket szívesen töltik párnacsatázással, bújócskázással, fogócskázással. Egy rossz hír azonban mindent megváltoztat: az apjuk elesik a francia-holland csatában, és innentől kezdve kisöccsük, Louis-Étienne lesz a ház ura. Mivel ő még nem áll készen egy egész család ügyeinek intézésére, ezért a gyerekek anyja kénytelen segítséget kérni, sógorától, Grenois bárótól. Grenois hatalommániás, gonosz, önző és pénzéhes alak. Mindent megtenne csak azért, hogy nemesebb címet kapjon a királytól. Folyamatosan zsarolja a gyerekek anyját, a márkinét.

Innentől kezdve a Maison-Dieu család élete fenekestül felfordul. Louis-Étienne-t megmérgezik, majd egyszerűen csak kidobják egy mozgó hintóból. A cselédek találják meg a földön fekve, mellette pedig egy boszorkány talizmán. Szerencsére csak a márkinénak szólnak és a lányoknak, ezért ugyanis börtön járt akkoriban. Valahogy mégis a király fülébe jut a boszorkánytalizmán és börtönbe viteti a fiút.

A család minden tagja megpróbál valamit tenni a helyzet javításáért. Clémence kolostorba vonul, úgy gondolja, ha apáca lesz, közelebb kerül Istenhez, aki talán megsegíti családját. A márkiné eladja családi ékszerét, hogy kifizesse fia hatalmas kártyaadósságát, amit a mérgezés estéjén szerzett. Alix pedig magával a Királlyal köt üzletet. Először csak találkozni akar vele, de Lajosnak annyira megtetszik a talpraesett, gyönyörű Alix, hogy üzletet ajánl neki. Ha Alix megtalálja Párizs legveszélyesebb boszorkányát, aki a talizmánokat készíti, akkor szabadon engedik Louis-Étienne-t. A lány belemegy.

Alix minél mélyebbre ás Párizs utcáin és a Versaille-Palota falai között, annál sötétebb titkokra bukkan. Lassan rájön, hogy a csillogó palotában semmi sem az, aminek látszik! Sőt! A darabkákat, és információkat összerakva lassan rájön ki a boszorkány, már csak bizonyítékot kell találnia. Közben pedig a szerelem is rátalál, egy eddig nem ismert fiú személyében. A fiú Grenois báró törvénytelen fia, akinek anyját a báró folyamatosan ütötte-verte, szó szerint halálba kínozta.

Bár a könyv célcsoportja a 14-15 éves lányok, én mégis bátran merem ajánlani bárkinek! Megvan benne minden: izgalom, kaland, ármány, árulás, de a végén minden jóra fordul!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr352923444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása