A Másik Boleyn lány - The Other Boleyn Girl [2008]
2011. május 21. írta: redbandita

A Másik Boleyn lány - The Other Boleyn Girl [2008]

Nemrégiben írtam a Lady Elizabeth című könyvről, ami Erzsébet királynő életét mutatja be a gyerekkorától a trónra lépésig. Most édesanyjáról és nagynénjéről szeretnék írni Nektek. A másik Boleyn lány című film egy testvérpár viszálykodásáról szól. Mindketten ugyanazt a férfit akarják: az egyik szerelemből, a másik királyné akar lenni. Míg végül az egyik győzedelmeskedik, de az uralma nem tart sokáig...

Bevallom őszintén, hogy a Boleyn név hallatán, Nekem rögtön Boleyn Anna jut eszembe. Ez a film azonban csak részben szól róla, részben a másik Boleyn lányról, Máriáról szól. A Tudor-ház szerintem az angol történelem legtöbb botránnyal rendelkező családja. Valószínűleg ez ösztönzi a filmkészítőket, írókat, sorozatkészítőket arra, hogy újra és újra hozzányúljanak a Tudor-ház egy-egy tagjához. Ebben a filmben VIII. Henrik (Eric Bana) zűrös szerelmi élete kerül terítékre. Aragóniai Katalin nem tudja fiúval megajándékozni Anglia királyát. Van már egy lányuk Mária, de mivel ő nem fiú, nem örökölheti a trónt. VIII. Henrik nem szerelmes feleségébe, nem akar vele semmilyen kapcsolatot. Ezért újabb és újabb kisasszonyokat visz az udvarhoz, akiknek az a dolga, hogy őt szórakoztassák.

Thomas Boleyn (Mark Rhylence) és sógora, Norfolk grófja (David Morrissey) ezt szeretné kihasználni és Boleyn Annát felajánlani a királynak. VIII. Henrik érkezésekor rögtön felfigyel a gyönyörű Annára (Natalie Portman), de egy baleset miatt, mégis Boleyn Máriába (Scarlett Johannson) lesz szerelmes. Mária által az egész család az udvarhoz kerül. A testvérek közti rivalizálás megkezdődik, de egy törvényen kívüli házasság miatt Annát elküldik az országból. Mária ezalatt fülig szerelmes lesz a királyba, teherbe is esik tőle, de veszélyeztetett terhes, ezért Annát hazahozzák, hogy addig ő szórakoztassa a királyt.

Az igazi harc a testvérek között ekkor indul meg. Anna minden rossz miatt Máriát hibáztatja, és teljesen nyilvánvaló, hogy elakarja venni tőle a királyt. Sikerül is, teljesen az ujja köré csavarja a férfit, olyannyira, hogy az elküldi Máriát és a közös gyermeküket az udvartól.

De Annának ez sem elég, ő a trónra szeretne ülni. Ráveszi VIII. Henriket, hogy tegye semmissé Aragóniai Katalinnal való házasságát. Ez nagyon nem tetszik a népnek, Annát hatalmas gyűlölet övezi. A király viselkedése is teljesen megváltozik ezután. Anna terhes lesz, lánygyermeket szül, Erzsébetet (Elizabeth). De Angliának továbbra is fiú trónörökösre lenne szüksége, ez lenne Anna utolsó esélye arra, hogy a nép megszeresse Őt és a király is újra tisztelni kezdje. Annának eközben vetélytársa is akad, a fiatal Jane Seymour legyeskedik Henrik körül. Boleyn Anna terhes lesz, ám elvetél. Ezt nem akarja bevallani a királynak, ezért furcsa tervet eszel ki. A bátyját kéri fel, hogy ejtse teherbe. Végül nem teszik meg, de a dolog a király fülébe jut, aki mindkettőjük fejét véteti.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr512921248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása