Thor [2011]
2011. május 04. írta: enbee

Thor [2011]

A Marvel rengeteg hősből csinált legendát az évek alatt, Thor viszont már az előtt is isten(i) volt, hogy 1962-ben Stan Lee és Jack Kirby képregény sorozatot készített volna róla. A skandináv mitológia legismertebb alakjait felvonultató filmet a magyar mozikban április 28-tól láthatjuk.

Odin főisten (Anthony Hopkins) hatalmas ünnepség keretein belül éppen fiára, Thorra (Chris Hemsworth) ruházná át a hatalmat, ha rendbontók nem zavarnák meg a szertartást. Jégóriások törnek be Asgardba, hogy visszaszerezzék erejük forrását, amitől még Odin fosztotta meg őket a háború után azért, hogy megfékezze őket. Az óriások meghalnak, de a forrófejű Thor bosszúra éhes. Apja döntését figyelmen kívül hagyva Jötunheimbe megy "rendet tenni". Vele tart az öccse Loki (Tom Hiddleston), valamint Sif (Jaimie Alexander), Volstagg (Ray Stevenson), Hogun (Tadanobu Asano) és Fandral (Josh Dallas) is.

forrás: UIP-Duna Film

A rajtaütés nem igazán úgy sül el, ahogyan azt Thor képzelte, és a jégóriások királyának, Laufey-nek (Colm Feore) emberei elől Odinnak kell megmentenie a csipet csapatot. Asgardba visszatérve apa és fia összevesznek egymással, ami odáig fajul, hogy Thort erejétől megfosztva a Földre száműzi, kalapácsát pedig, a Mjölnirt egy kis ráolvasás után utána dobja a király.

A földet érés után Thort egyből elüti Darcy (Kat Dennings), aki két asztrofizikussal (Jane Foster - Natalie Portman; Erik Selvig - Stellan Skarsgård) éppen nagyban kutat valamit az új-mexikói sivatagban. A tudós banda bepánikol, és gyorsan kórházba viszi az ismeretlen férfit, aki nem mellesleg össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget. A furcsaságoknak még nincsen vége, mert alig hogy Jane-ék kezdenék kiértékelni azoknak a méréseknek eredményeit, amiket Thor lepottyanásakor készítettek, megjelenik egy szupertitkos kormányszervezet (S.H.I.E.L.D. - Stratégiai Honvédő Iroda Elhárító és Logisztikai Divíziója) és lefoglalják a csapat minden cuccát. A tudósok egyetlen nyoma a megoldáshoz maga Thor maradt.

Egy ismételt kis autós koccanás után az isten csatlakozik Jane-ékhez, kezd belerázódni az emberi létbe. Természetesen a két főhős nyilvánvalóan vonzódik egymáshoz, Jane például majd' szétfolyik, amikor Thort így látja:
forrás: UIP-Duna Film

Ekkor előkerül a Mjölnir, ami szintén a sivatagban ért földet, és Odin parancsának megfelelően elmozdíthatatlanul beékelődött a talajba. Először a helyiek nagy bulija az, hogy elmozdítsák a kalapácsot, de aztán a S.H.I.E.L.D. lezárja a területet, ezzel magukra vonva a média figyelmét. Thor Jane segítségével kikommandózik a helyszínre, hogy magához vegye fegyverét, el is jut a Mjölnirig, de megmozdítani sem tudja. Nem isteni erejének hiánya az, ami miatt kudarcot vall, hanem mert Odin meghagyta, hogy csak egy arra érdemes ember szerezheti meg a kalapácsot, és vele együtt Thor erejét is. Szegény ex-istenünk teljesen magába roskad a kudarctól.

forrás: UIP-Duna Film

Asgardban sem éppen békés az élet. Loki megtudja, hogy ő valójában egy jégóriás, akit csecsemő korában, a háború után Odin vett magához. Az isten már a hír előtt is áskálódott (az ünnepségen is az ő segítségével bukkantak fel a jégóriások), most azonban Odin életére tör, aki ugyan nem hal meg, de nagyon közel kerül hozzá. Loki trónra lépése az utolsó csepp Sifék számára, akik Heimdall (Idris Elba), az istenek őrének segítségével  el tudják hagyni Asgardot, hogy Thor megkeresésére indulhassanak. Loki elmegy Laufey-hoz Jötunheimbe, és ajánlatot tesz neki: ha megöli Odint, visszakapja erejük forrását (azt a kék izét Loki kezében).

forrás: UIP-Duna Film

Az istenek érkezése után valami más is megjelenik Új-Mexikóban. Thor, hogy megmentse régi és új barátait, feláldozza saját életét, és ez a cselekedete az, ami érdemessé teszi arra, hogy ismét a Mjölnir, és Thor erejének "tulajdonosa" legyen. A földi összecsapás Asgardban folytatódik tovább, ahol Thor újra felbukkanásáig Frigga (Rene Russo), Odin felesége próbálja a frontot tartani.


Aki kőkemény akciófilmet szeretne látni, annak nem a Thor az ideális választás. A filmet Kenneth Branagh rendezte, innentől kezdve nyilvánvaló, hogy az egyébként hihetetlenül igényesen és élethűen kivitelezett harci jelenetek helyett sokkal inkább Thor karakterének fejlődésén lesz a hangsúly. Ez az utolsó összecsapásig nem is zavaró, de a Védelmező (vagy Őrző, vagy nem is tudom már mi volt a neve) és az asgardi brüszt eléggé rövidre és egyoldalúra sikerült.

A készítők kihangsúlyozták, hogy a filmet nem a skandináv mitológia, hanem a Marvel képregények alapján készítették. Ennek megfelelően szó sem esik például olyan dolgokról, hogy az aranyhajáról nevezetes Mrs. Thorból hogyan lett egy sötét loboncú bajtárs, vagy hogy Odinnak Thor és Loki mellett is van még jó néhány gyermeke. Az északi istenek egyébként híresek arról, hogy nem éppen feddhetetlenek, tulajdonságaik nagyon is emberiek. Van közöttük olyan, aki kapzsi, vagy éppen túlságosan heves - és ezt a film tökéletesen bemutatja.

Nem Kenneth Branagh az egyetlen, akinek sikerült minőségit alkotnia ezzel a filmmel. Chris Hemsworth szerintem tökéletes választás volt Thor szerepére, és újra látni Stellan Skarsgårdot a filmvásznon még azt is feledteti velem, hogy az utóbbi idők Natalie Portman dömpingjétől már-már csömört kapok a színésznőtől.

Végezetül pár kép a promó körútról (image.net:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr682877527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása