127 óra - 127 Hours (2010)
2011. március 30. írta: redbandita

127 óra - 127 Hours (2010)

Megrendítő és felkavaró, azt hiszem ez a két szó jutott eszembe, amikor vége lett a filmnek. Egy fiatal srác élete legnehezebb döntését hozza meg, hogy életben maradhasson. Drámai történet, páratlan tájképekkel. A főszereplő, James Franco végig hiteles marad szerepében. Összességében egy nagyon jó, de hátborzongató filmet köszönhetünk Danny Boylenak! A 127 órát nyolc Oscarra jelölték, köztük a legjobb film díjára! Azóta már tudjuk, hogy sem Franco, sem a 127 óra nem tudott nyerni, mégis azt gondolom érdemes megnézni a filmet!

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

A 127 óra című film rendezője, és írója is Danny Boyle volt. A rendező neve nem ismeretlen a filmszakmában, hiszen több olyan filmet is készített, melyek igazi klasszikussá váltak: a Gettó milliomos, A part, a Trainspotting vagy a 28 nappal később. Ezek után várható volt, hogy legújabb filmjével sem fog csalódást okozni. Nekem nem is okozott. A forgatókönyv Aron Ratson A kanyon fogságában című regénye alapján készítette el Boyle és Simon Beaufoy. Aron Ratson saját történetét vetette papírra, vele tényleg megtörtént az, amit mi a filmen látunk. Ezek után még életszagúbbá, még meghökkentőbbé válik az egész.

Aront James Franco alakítja ebben a drámában, aki számos filmben bizonyított már pl. a Trizstán és Izoldában, vagy a Pókember filmekben. Aron nem egy átlagos fiú, folyton a kalandot keresi, őrültebbnél őrültebb dolgokra vállalkozik. Eddig minden kalandja, mint a hóban meztelenül fürdés, a hegymászás, a kanyonok felfedezése jól sült el. Eddig. Aron, mint minden hétvégén, most is szokásos kanyontúrájára indul Utah államban, úti célja a Kék John Kanyon. Aron magányos farkas, így most sem visz magával senkit az útra, nem is szól senkinek arról hova megy éppen. A Kanyon felé tart amikor figyelmes lesz két fiatal lányra. Útba igazítja őket, és megmutat nekik egy fantasztikus kis helyet. Aztán a két lány útnak indul, Aron pedig folytatja a kalandját egyedül. A két lányt egyébként Megannak és Kristinek hívják. Megant az Isteni sugallat című sorozatból és a Négyen egy gatyában filmekből ismerheted, de a Doktor House hetedik évadában is feltűnik. Kristit Kate Mara alakítja, aki korábban szerepelt a Törtetők sorozatban, vagy az Orvlövész című filmben.

Szóval Aron a lányok távozása után ismét egyedül kalandozik, ekkor már a zenéből is sejtjük, hogy itt most valami történni fog! Már éppen átugorna egyik szikláról a másikra, amikor megindul alatta a föld, és a mélybe zuhan. Egy szűk kanyonjáratba. Ami ennél is rosszabb, hogy a keze beszorul egy több száz kilós sziklatömb és a fal közé.

Mivel Aron csak egynapos kirándulásra indult, így nem sok víz és annál is kevesebb ennivaló van nála. A felszerelése is elég csekélyke, mégsem adja fel a harcot! 127 órán át van a szikla fogságában, ezalatt videokamerája segítségével naplót készít, elköszön a családjától és a barátaitól, végrendelkezik. Nagyon elgondolkodtató, hogy vajon hányan hányféleképpen viselkednénk egy ilyen finoman szólva is szorult helyzetben! Aronnak egyébként látomásai is vannak, lepereg előtte az élete is. Sok igazságot is kimond ezekben az elmélkedésekben. Nekem az a gondolat tetszett a legjobban, hogy mindannyiunknak megvan a maga sziklája. Ami azért jött létre, hogy minket előbb vagy utóbb, de utolérjen...

Aron harcol az összeomlás, az éhség, a szomjúság, a fájdalom, a kilátástalanság és a halál ellen. Mivel senkinek sem szólt arról, hogy hova megy, esélytelen, hogy bárki rátaláljon. Vagy mire valaki megtalálná ő már valószínűleg kiszáradna, esetleg éhen halna vagy megfagyna. Magára van utalva, senki sem segít neki. Miután minden kísérlete a szabadulásra kudarcba fullad, egy végső és nagyon rettenetes döntésre kell elszánnia magát! Viszonylag egyértelmű, hogy meg fog menekülni, mivel a cikk elején leírtam, hogy könyvben írta meg (valószínűleg) élete legrosszabb 127 óráját.

Összességében nagyon tetszett a film. Azoknak ajánlanám, akik szeretik, ha egy film elgondolkodtató és van mondanivalója. Azoknak is, akik szeretik a veszélyes kalandokat. A hegymászás szerelmeseinek pedig kifejezetten ajánlanám. A gyenge idegzetűeknek, vagy a klausztrofóbiásoknak viszont semmiképpen sem, de azoknak sem akik egy könnyed kikapcsolódásra vágynak!

Képek: Budapest Film

Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr782786027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása