Legjobb animáció - Toy Story 3 (2010)
2011. március 02. írta: redbandita

Legjobb animáció - Toy Story 3 (2010)

A Toy Story kuriózumnak számított 1995-ben, mert ez volt a legelső olyan animációs film, amelyet teljes mértékben számítógéppel készítettek. Sikere miatt 1999-ben folytatták az életre kelt játékok történetét, 2010-ben pedig a harmadik rész is elkészült. A Toy Sory 3 az animációs filmek történetének eddig legnagyobb bevételét hozta, több mint 1 milliárdos bevételt, eddig. Ez pedig valószínűleg csak nőni fog, hiszen vasárnap este a Legjobb Animáció és a Legjobb Betét dal Oscar díját is hazavihette. Kicsit félve ültem le megnézni, nem tudtam mit lehet még kihozni ebből a történetből, de nagyon kellemesen csalódtam. Bevallom, hogy a három rész közül ez a kedvencem!

A film rendezője, Lee Unkrich eddig csak vágóként dolgozott a Toy Story filmeken. Nagyon örülök, hogy ezt a filmet ő rendezte, mert (bár az előző két rész is tetszett) a három közül ezen nevettem a legtöbbet. A rendező nagyon jól kombinálta a humort, az izgalmat és a megható részeket. Szerintem felnőttek és gyerekek egyaránt élvezik Woody, Buzz és a többiek kalandjait ebben a közel másfél órában. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Azok kedvvért akik nem látták az első részt elmesélem, hogy a főszereplőnk Andy egy kissrác, akinek a kedvenc játéka Woody a cowboy. De emellett szívesen játszik Krumplifej úrral, Rex-el a dinóval, vagy a nyúlánk testű kutyával, Slinkyvel. Tudni kell, hogy miután Andy elalszik vagy kilép a szobából a játékai életre kelnek. A kisfiú azonban új játékot kap: egy menő szuperhőst, Buzz Lightyear-t. Ez Woodynak és a többieknek nagyon nem tetszik. A második részben, Woody nagy bajba kerül. Elkeveredik otthonról, és nagyon furcsa játékáruházban köt ki. Itt ismeri meg a cowboy lányt, Jesset. Wodoyt azonban megmentik a barátai és mindannyian visszamennek Andyhez.
 
A Toy Story 3-ban Andy már szinte felnőtt, most készül az egyetemre. Woody és a barátai nagyon félnek attól, hogy most mi lesz velük. Andy anyja azt kéri, hogy a fiú rakja három kupacba a játékait: amiket kidob, amiket az egyik helyi óvodának ad és amiket a padláson szeretne megőrizni. Véletlenek sorozataként Buzz, Jesse, Rex és a többiek a szemeteszsákban végzik. Nem Andy akar megválni tőlük, félreértés történik. Woody az egészet látja, mivel őt Andy magával szeretné vinni, így ő nincs a zsákban. Már el is megy a kukásautó a szemetes zsákokkal, mire Woody odaér. Csakhogy Buzzék megszöktek, és a garázsban, Andy anyjának autójában bújnak el. Addig magyarázza Woody a feldühödött játékoknak, hogy valójában mi is történt, míg egyszer csak elindul az autó az óvodához. Útközben a játékok megbeszélik, hogy így lesz a legjobb hiszen ott legalább gyerekek lesznek, akik szívesen játszanak velük. A kis csapathoz egyébként csatlakozik Barbie is, akit Andy kishúga dobott a többiek közé. Csakhogy nem egész olyan az a hely, mint amilyennek gondolták.  Tény, hogy vannak gyerek, és játékok is. Csakhogy...
 

 
Először minden jónak tűnik, egy kedves rózsaszín, szederszagú plüssmedve, Macó bemutatja az új játékokat mindenkinek. Megmondja Buzzéknak, hogy hova menjenek, ahol biztosan játszanak majd velük. Woody eközben megpróbál hazakeveredni Andyhez, bár ez nem megy könnyen. Először Bonniehoz, az egyik óvónő lányához kerül. Az ottani játékok mesélnek arról, hogy milyen hely is tulajdonképpen az óvoda és kicsoda valójában Macó. Mivel Woody egyik jelmondata, hogy "senkit nem hagyunk hátra", ezért elindul megmenteni a többieket.
Buzzékat ekkora már tényleg meg kell menteni, mert mindannyiukat börtönbe zárták a helyi játékok. Akik mindannyian a helyi Don Corleonénak, Macónak dolgoznak. Buzzt ráadásul átprogramozzák és saját oldalukra állítják. A többieket pedig arra kényszerítik, hogy a legkisebb gyerekek szobájában kell mindennap lenniük, aki tépik, firkálják, törik a játékokat.
 
A film innentől kezdve egyre izgalmasabb, egyre többet tudunk meg Macóról és arról hogy miért ilyen gonosz. Woddynak is szurkolunk közben, hogy időben visszaérjen és ki is tudja szabadítani a többieket. Mindeközben pedig izgulunk Rexék miatt, hogy kibírják-e addig míg Woddy megmenti őket?! Az izgalmak mellett a poénok és jelen vannak: Barbie megismeri a pöffeszkedő, jó vágású, mondhatni metroszexuális Kent. Buzz pedig spanyol üzemmódba kapcsol és udvarolni kezd Jessenek. Nagyon vicces, ahogy tangóznak. Mivel ez egy animáció, nyilvánvaló, hogy happy enddel zárul, de nem egészen úgy, ahogyan számítunk rá. Andy rájön, hogy mekkora tévedés történt imádott játékaival, és egy nagyon kedves döntést hoz.
 
Ez pedig az a bizonyos betét dal, amiért hazavihették az Oscart:
 

 

Mindenkinek ajánlom, akik szerették az első két részt, és azoknak akik szeretik az animációs filmeket. Gyerekkel is nyugodtan megnézhető, mert nincsenek benne vérengzések, viszont minden nagyon színes. Szerintem minden gyereknek tetszeni fog, és lehet, hogy még néhányan azt a tanulságot is levonják majd, hogy vigyázzanak a játékaikra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr982704173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása