Némó nyomában - Finding Nemo (2003)
2011. január 30. írta: redbandita

Némó nyomában - Finding Nemo (2003)

Azt hiszem a Némó nyomában nemcsak az én, hanem sokunk nagy kedvence is. Minden megvan benne, ami egy önfeledt másfél órához kell: kedves történet, vidám szereplők, lenyűgöző (néhol lélegzetelállító) számítógépes grafika, és még poénok is. Nagyon sok animációs filmet láttam, de mindközül a Némó nyomában a legnagyobb kedvencem! Szenilla a kissé rövid emlékezetű doktorhal, Pizsi az aggodalmas bohóchal kalandjait követjük nyomon, akik egy kis bohóchalat keresnek, Némót!

 
A Némó nyomában 2003-as számítógép animációs film, melyet a Pixar Animation Studios készített, de a Walt Disney Pictures forgalmazza. 2003 május 30-ai bemutatója óta (Magyarországon 2003. november 20) 860 millió dolláros bevételt jelentett a Disney-nek. Már a megjelenésekor pozitív kritikákat kapott, még a 2004-es Oscar díj gálán is nyerni tudott a legjobb animáció kategóriájában. A hatalmas bevétel bőven túlszárnyalta a 94 millió dolláros költségvetést. Egyébként a hazai mozikban is sikeresnek bizonyult a film, hiszen 284 millió forintot bezsebeltek vele. Azt hiszem a számok önmagukért beszélnek, de én most inkább arról írnék, hogy nekem miért ez a kedvencem.


A Némó nyomában történetét azt hiszem sokan ismerjük, de azért szeretném összefoglalni néhány mondatban. Szóval először Pizsivel és Korallal találkozunk, akik egy bohóchal házaspár, most költöztek be új otthonukba a Csalánozóba. Már ikráikat is lerakták, egészen pontosan százat. De egy napon nagy baj történik, egy ragadozóhal tűnik fel és Koral úgy érzi meg kell védenie kicsinyeit. Pizsi is a segítségére siet, de megüti magát és elájul. Mire magához tér már senki sincs a környéken. Sem Koral sem az ikrák. Egyetlen gyermeke marad, Némó. Innentől kezdve Pizsi megfogadja, hogy mindig vigyázni fog Némóra. Amit annyira betart, hogy szinte elengedni sem szokta sehova, de Némónak ideje iskolába menni. Az első tanítási napon azonban ismét (talán az apa túlzott aggodalma miatt) baj történik. Egy búvár elviszi Némót.
Pizsi tehát útra kel, hogy fiát megmentse. Útközben ismeri meg Szenillát aki a világ legviccesebb (de egyben legfeledékenyebb) doktorhala is. Számtalan kaland éri őket, három cápával találkoznak, aztán egy borzalmasan ijesztő világító hallal és medúzák tömegén is át kell verekedniük magukat. Némó kaladjait is nyomon követjük eközben. Őt egy fogorvosi rendelő akváriumába viszik, a férfi szeretné unokahúgának adni Némót. A kislányt Undinak hívják, és a neve már sok mindent elárul. A legnagyobb baj vele, hogy rázza a zacskót! Az akváriumban sok barátra szert tesz Némó pl. Sztárra, Boogra, Sükére. Mindannyian szeretnének megszökni az akváriumból.

Pizsi és Szenilla tulajdonképpen egyetlen nyomot követnek, a búvár szemüvegéről nagynehezen leolvasott címre igyekeznek. Sydneybe az MGA-val a legegyszerűbb eljutni. Itt ismerjük meg a tenger leglazább, legvagányabb teknőceit pl. Cool-t vagy Szotyit.
 
Némó kijut az akváriumból, de egy zacskóba kerül. Ekkor érkezik Pizsi és Szenilla egy nem mindennapi utasszállító kíséretében. Egy félreértés miatt az apa elkeseredetten tér vissza a tengerbe, Szenillától is búcsút vesz. De mivel ez egy mese nyilván nem lehet ilyen szomorúan vége! Némó rátalál Szenillára, majd apjára is, de ekkor megint baj történik.
 
Én azt szeretem legjobban a Némó nyomában című filmben, hogy nem feltétlenül gyerekeknek szól. A poénok nagy része inkább felnőtteknek szól, de gyerekek is élvezik majd a filmet, hiszen színesebbnél színesebb képeket látunk, a szereplők imádni valóak és a történet is tanulságos. Fogalmam sincs, hogy hányszor láttam már a Némót, de (legalább harmincszor) minden alkalommal találtam benne olyat amin nevetni tudtam. Szenilla pedig maga is megérdemelne egy külön filmet! Szerintem neki köszönhetően gyerekek és felnőttek ezrei tanultak meg cetül, vagy éneklik a dalt, hogy „ússz és evezz, ússz és evezz...”.
  
A rendező, Andrew Stanton egyébként egy fotón látott először két bohóchalat, akik egy tengeri rózsából bújtak elő. Azt gondolta, hogy annyira mókás figurák, hogy muszáj készíteni róluk egy filmet. Egy interjúban azt mondta, hogy először úgy gondolta Némó anyukájának történetét nem fedi fel rögtön a film elején, hanem Pizsi visszaemlékezéseiből ismerjük majd meg. De meggondolta magát, mert szerinte úgy Pizsit túl pesszimistának látta volna a közönség. A filmet megelőző munkálatok már 1997–ben megkezdődtek, majd 2000-ben az animátorok is hozzáláttak a munkának. Kb. 30-50 animátor dolozott a filmben, voltak olyan néhány tizedmásodperces jelenetek melyeken 4-5 napig dolgoztak. Ez azért volt, mert nagyon nehéz a tenger alatti környezetet élethűen visszaadni. Egyébként a producerek javaslatára a főbb animátorokat búvárkodni is elküldték pl. Hawaii-ra, de a Nagy Korallzátonyhoz is. A Pixar cég saját közel 100 literes akváriumát is tanulmányoztak az animátorok. A szereplők minél hitelesebb megformálásához pedig kutyák arckifejezéseit tanulmányozták, különösképpen a szemüket.
 
 
A Némó nyomában mozis bevételei annyira magasak voltak, hogy a Pixarnak 2010-ig nem sikerült olyan filmet készíteni, ami megelőzte volna. 2010-ben a Toy Story 3 tudott nagyobb bevételre szert tenni. A DVD/VHS kiadványok is sikeresek voltak, hiszen a megjelenés első napján az USA-ban 8 millió darabot eladtak. A film hatására az USA-ban megnőtt a bohóchalak iránti kereslet, annak ellenére, hogy a filmben negaítvan mutatják be az akváriumi haltartást. De a keresletnövekedés kielégítésére tömegesen kezdték kifogni a bohóchalakat. Pozitív hatása is volt a filmnek pl. Sydneyben a turizmus növekedett a film bemutatása után, amit egyébként az akkor kormány ki is használt. Kampányfilmjeikben felhasználták a Némó nyomában jeleneteit.
2007 januárjában debütált a Némó nyomában-ból készült musical, ami olyan sikeres volt, hogy napi öt előadás ment le belőle!
 
Én mindenkinek csak ajánlani tudom az én legkedvencebb animációs filmemet, a Némó nyomában-t! És ne feledjétek P. Shermann 4242, Wallaby Way, Sydney! A pletykák szerint a Pixar készül a film folytatásával is, erről még egyelőre nem lehet pontos információkat tudni, de amint kiszivárog valami értesítünk Titeket is! Én már nagyon várom!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr62625278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása