Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)
2011. január 18. írta: Szilvásgombóc

Harry Potter és a Tűz Serlege (2005)

Mr. Weasley a negyedik tanév megkezdése előtt még egy utolsó kiruccanással lepi meg gyermekeit, Harryt és Hermionét. Méghozzá nem kisebb eseményre viszi el őket, mint a Kviddics Világkupa döntőjére. A fiatalok nagyon élvezik a kirándulást egészen addig míg Tudjuki csatlósai, a halálfalók meg nem zavarják a szórakozást. Képzelhetjük milyen év lesz az idei, ha már egy őrvarázslók által mágikusan védett világverseny sincs biztonságban a halálfalóktól.

 
 

A Roxfort ebben az évben nem csak a roxforti hallgatók otthona lesz, hanem két másik iskola (Durmstrang és a Beauxbatons) kiválasztott növendékeit is vendégül látja. Méghozzá nem kisebb esemény kedvéért, mint a Trimágus Tusa. Ezen a versenyen minden iskolából egy 17 évét betöltött hallgató küzdhet az iskola becsületéért, az örök dicsőségért és az saját életéért.

Idén némi zavar támad, amikor a Tűz Serlege Harry nevét is kisorsolja a már kiválasztott Roxfortos Cedic Diggory (Robert Pattinson – az Alkonyat Edwardja) mellé. A zavar pedig azért támad, mert Harry elmondása alapján nem dobta a nevét a serlegbe, és mert a fiú még nincs 17 éves és a serleget nem lehet kijátszani. Elvileg. De a szabály az szabály, Harrynek „játszania” kell. Ellenfelei a már említett Cedic Diggory, a Durmstrangos Viktor Krum, és a Beauxbatons bajnoka Fleur Delacour. Három cseppet sem veszélytelen próbát (sárkányok, sellők, labirintus) kell kiállniuk, hogy eljussanak az örök dicsőség jutalmáig.
 
Ron és Harry barátsága válságba kerül, igencsak fújnak egymásra. Ron megharagudott, amiért Harry nem szólt neki arról, hogy nevezett a tusára, Harry pedig hiába mondja neki, hogy nem ő volt. A barátok viszálya mellett a Roxfort életét más is felkavarja, felüti a fejét egy „csúnya kór”, a diákszerelem. Ez zavart kelt a jó barátok között. Harry szemet vet Cho Changre, Hermione Viktor Krummal megy a karácsonyi bálra, ami Ronnak rosszul esik, habár a világ minden kincséért sem vallaná be.
 
És persze itt van a negyedik tanév új tanára Rémeszem Mordon, aki a sötét varázslatok kivédését tanítja a fiataloknak, elvileg. És hogy miért csak elvileg? Mert a főbenjáró átkokkal ismerteti meg a varázsló és boszorkány növendékeket, ami tiltott dolog nem csak a Roxfort falain belül, hanem az egész varázsvilágban. Ezeket az átkokat csak Voldemort (Ralph Fiennes – Az angol beteg) és csatlósai, a már emlegetett halálfalók használták előszeretettel.
 
És ha már Voldemortnál tartunk így a negyedik film végén eljutottunk odáig, hogy az utolsó percekben már testet is ölt. Igaz, hogy nem túl szép látvány, de mit is várunk egy olyan gonosztól, akinek a kezéhez sok-sok boszorkány és varázsló vére tapad. A Trimágus Tusa harmadik próbáján újabb áldozatot szed. A filmről filmre egyre látványosabb és egyre izgalmasabb történet negyedik része ezúttal tragédiával és egy igen borzalmas ténnyel végződik.
 
 


Értékelés:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr702592412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása