Harry Potter és a Bölcsek köve (2001)
2011. január 01. írta: Szilvásgombóc

Harry Potter és a Bölcsek köve (2001)

Minden kötetét olvastam, minden filmet láttam legalább egyszer. Nekem tetszett. Azt szokták mondani, hogy a könyv jobb, mint a film. Hogy ez miért van? Mert sok esetben a filmnek nem sok köze van a könyvhöz, mint például a Bourne rejtély esetében (most olvasom). De a Harry Potter esetében ez nem így van, hű a könyvhöz. Így nem igen tudok különbséget tenni.

 

J. K. Rowling regénye a Harry Potter meghódította az egész világot. Hozzánk most érkezett meg a 7. film, mely igen különleges. Az utolsó kötetet két részre bontotta a rendező Chris Columbus, így egyetlen izgalmas jelenet se kelljen kihagyni.
 
De ne szaladjunk olyan előre ebben az írásban Harry első kalandjáról számolok be a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Eddig még nem foglalkoztunk behatóbban a Harry Potter történetekkel, de úgy gondolom, hogy éppen itt az ideje így az utolsó film megérkeztével.
 
A történet Angliában játszódik, vagyis egészen pontosan ott kezdődik. A Dursley család Little Whinging él, a Privet Driveon. És egy nagy titkot őriznek. Ők tudnak arról a bizonyos másik világról, melyről a legtöbb ember, vagyis mugli mit sem sejt. Ettől a bizonyos másik világtól kívánják távol tartani Harry Pottert (Daniel Radcliffe), de nem sok sikerrel.
 
Harry varázslatos és cseppet sem veszélytelen kalandjai akkor kezdődnek, amikor megérkeznek a roxforti behívói. Dursleyék hiába menekülnek a nagy óriás, Hagrid megtalálja őket és magával viszi a fiút a tizenegyedik születésnapján. És ezzel kinyílik a világ Dursleyék mostohafia előtt. Harrynek még nagyon sokat kell tanulnia a varázsvilágról, de szerencsére nincs egyedül barátai mindenben mellette állnak Hermione Granger (Emma Watson) és Ron Weasley (Rupert Grint).   

Harry a varázsvilágban igaz barátokra, sőt igazi családra talál, a Roxfortban pedig hamar otthon érzi magát. De mint ahogy az lenni szokott a roxforti élet sem fenékig tejfel, nem csak barátokra, de ellenségekre is talál a mardekáros Draco Malfoy (Tom Felton) és a Mardekár-ház vezetője, Piton professzor (Alan Rickman) személyében.
 
A tanulmányok mellett Harrynek a sportban is helyt kell állnia, hiszen 100 éve nem volt ilyen fiatal fogó a kviddicsben mint ő. Szóval rajta a Roxfort szeme.
 
A három jó barát már az első évben sem tud távol maradni a bajoktól. Már az első évben beletenyerelnek egy veszélyes és varázslatokkal teli kalandba, ami aztán végig kíséri őket.
Harry ellenfele nem más, mint Tudjuki, vagyis Voldemort, aki annak idején megölte a szüleit, és megsebezte Harry homlokát. Voldemort jelenleg nincs éppen ereje teljében, éppen ezért van szüksége a bölcsek kövére, melyet a Roxfortban rejtettek el.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr682550334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása