Narnia Krónikái 3 - A Hajnalvándor útja (2010)
2010. december 30. írta: redbandita

Narnia Krónikái 3 - A Hajnalvándor útja (2010)

Nagyon régóta terveztem, hogy megnézem a Narnia filmeket. Az eredeti tervem az volt, hogy előbb elolvasom a hét kötetes könyvsorozatot és utána nézem csak meg a filmeket. De mikor megtudtam, hogy érkezik a harmadik rész, úgy gondoltam itt az ideje nekilátni! Könyvsorozat ide vagy oda most rögtön meg akarom nézni a Hajnalvándor útját! Azt hiszem jó döntés volt, kár lett volna, ha kimarad az életemből! De előbb utóbb a könyvekhez is eljutok, ígérem!

De most a Hajnalvándor útjával foglalkozzunk. Hiszen hosszú út vezetett oda, hogy megnézhessem a filmet. Egészen pontosan 293 perc. Hiszen először le kellett ülnöm, megnézni az első két rész, mert azok nélkül nem tudtam volna nyomon követni az eseményeket. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (azaz az első rész) még akár családi mozinak is tekinthető. Nem túl félelmetes, de kellően izgalmas ahhoz, hogy gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek is egyaránt figyelemfelkeltő legyen.

A második filmet, azaz a Caspian herceget már gyerekeknek nem ajánlanám. Jóval félelmetesebb, ijesztőbb. Persze nekünk felnőtteknek annál izgalmasabb.
A harmadik rész már kimondottan felnőtteknek való szerintem. Én a saját gyerekemet biztosan nem ültetném be a moziba erre a filmre.

A Hajnalvándor útja története szerint Lucy (Georgie Henley) és Edmund (Skandar Keynes) a nagybátyjukkal laknak, míg a két nagyobb testvér Londonban tanul. Eustace(Will Poulter) a komisz unokaöccs is itt lakik, szobáját Edmunddal osztja meg, de ennek egyikük sem örül. A gyerekek egy képet néznek a falon, amin egy narniai vitorlás látható. Ekkor a csoda ismét megtörténik, a képből víz kezd folyni és a következő percben a gyerekek már az óceánban fuldoklanak. De szerencsére kimentik őket, nem is akárkik Caspian királyék (Ben Barnes) találják meg a kis hajótörötteket.

Azt azért hozzátenném, hogy Lucy nagyon sokat változott, mióta utoljára "találkoztunk" vele, igazi nővé cseperedett, de nem tartja magát olyan szépnke. Számára a szépséget, nővére Susan jelenti, ez később még elég sok problémához vezet. Edmund ezzel szemben nem sokat változott: nem mondanám, hogy férfi cseperedett. Sőt még mindig egy kiskamasz, és emiatt ismét többször bajba kerül. Caspian sem változott meg. Na de nézzük miről is szól a Hajnalvándor útja?

Ezúttal a hét lord karjait kell összegyűjteniük ahhoz, hogy megszűnjön a gonosz uralkodása Narniában. A kardokat Aslan (Liam Neeson hangja) asztalára kell letenni. Így a kalandok ismét elkezdődnek! Részben, mert a kardok Narnia különböző kisebb-nagyobb szigetein találhatóak, és azért, mert a gonosz folyamatosan kísérti őket. Meglepő számomra, hogy feltűnik ismét a Fehér Boszorkány (eddigi azt gondoltam, hogy meghalt...). De a kísértés is folyamatosan jelen van: például kincsek, vagy a mesés szépség ígérete. Szerintem sokan bajba kerülnénk. De ők kiállják a próbákat, nagyrészt. 

Akiknek tetszett az első két rész, annak kötelező darab. Bár megmondom őszintén nekem azok jobban tetszettek, mint ez a rész. Már a kettő sem volt túl jó, de azokban sokkal inkább a csodás lényeken, a kalandokon volt a hangsúly. A Hajnalvándor útja már kicsit „modern”. Olyan, mintha felnőtteknek szóló mesét nézne az ember.

Ennekellenére téli hidegben bevackolódásra tökéletesen alkalmas, de szerelmeseknek, vagy fiataloknak tudom ajánlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr932549526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.