Social Network A közösségi háló - The Social Network
2010. december 27. írta: redbandita

Social Network A közösségi háló - The Social Network

Először kicsit furcsa érzéssel töltött el, amikor néhány hónapja megtudtam, hogy a következő munkám a cseppek.hu-nál a Social Network lesz. Nem tudtam elképzelni, hogyan lehet egy közösségoldalról filmet csinálni!? Hiszen David Fincher legújabb filmje a Facebookról szól. De végül nem bántam meg, hogy megnéztem! Nem meglepő, hogy Fincher ismét nagyot alkotott, hiszen olyan filmeket jegyez, mint a Harcosok klubja, a Hetedik, vagy a Benjamin Button különös élete!

Nagyon érdekes, mert többfajta nézőpontból látjuk az eseményeket. A film azt mutatja be hogyan válik egy jelentéktelen egyetemistából milliárdos. A Social Network igaz történeten alapul, korunk egyik legnagyobb számítógépzsenijének életét dolgozza fel. Mark Zuckenberg, akit Jesse Eisenberg alakít a XXI. század egyik legokosabb embere. Találmánya: a Facebook, napjaink egyik legjelentősebb találmánya. Több, mint 500 millió felhasználója van, ma már jellemző az a mondás, hogy aki nincs a Facebook-on, az nem is létezik! És ez most már Magyarországon is igaz. Félelmetes!

Zuckenberg és barátja, Eduardo Saverin (Andrew Garfield) a Harvadon tanultak, egy kis kollégiumi szobában találták fel, az azóta dollár milliárdokat hozó közösségi oldalt. A filmben szerepet kapott Justin Timberlake is, aki a Napster feltalálóját, Sean Parkert alakítja. Sean „viszi be” a Facebookot és Zuckenberget a Szilikonvölgybe, ahonnan már egyenes út vezetett a csúcsra. A film egy másik nézőpontja szerint nem is Zuckenberg találta fel a Facebook-ot, hanem a Winklevoss ikrek. Azt állítják Mark csak az ő ötletüket lopta el.

2003 őszén indul a film. Mark és barátnője szakítanak, a fiú sértettsége miatt hoz létre egy honlapot, ami már a Facebook előzményének tekinthető. Ezen a Harward „lányai” voltak láthatóak, párba állítva és szavazni kellett rájuk. Óriási botrány lett belőle, hiszen nőgyűlölőnek bélyegezték, és Mark az adatokat is illegálisan használta fel. Ezután hozta létre a thefacebook.com-ot, ami először csak az egyetemen, majd a Szilikonvölgyben és hamarosan világszerte népszerű lett. Mark élete felfordul teljes mértékben, nem csak a pénz miatt, hanem mert egykori barátaival is megromlik a kapcsolata, mindenki részesedést akar. A dolgok addig fajulnak, hogy Mark sok kapcsolata felbomlik, sőt bíróság elé kell állnia!

A film forgatókönyvírója, Aaron Sorkin egyszer azt nyilatkozta még sosem mondott ilyen gyorsan igent egy munkára. Pedig korábbi filmjei: Az elnök emberei vagy a Charlie Wilson háborúja is nagy sikereket ért el. Sorkin megkapta a film alapjául szolgáló könyvet (Ben Mezrich: Accidental Billionaire) és annyira megfogta a sztori és a karakterek, hogy egyből igent mondott a felkérésre! Sorkinnak nagyon tetszett a hackerek világa, de Zuckenberg összetett karaktere is magával ragadta. Ráadásul Markot sokan jófiúnak, sokan rosszfiúnak tartják, ez lényegében nézőpont kérdése.

Szerintem Mark valahol a kettő között van, néha mérges voltam rá, néha együtt éreztem vele. Mindenesetre nagyon hálás vagyok neki a Facebook feltalálásért! Ma már el sem tudnám képzelni az életemet Facebook nélkül! Függő lettem!

A történet nagyon felkeltette az érdeklődésemet, ezért idéb Karácsonykor a szüleim megleptek a Véletleünl milliárdos című könyvvel, úgyhogy amint a végére érek megosztom veletek!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr102542968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: The Anti-Social Network - A közösségkerülők hálója 2011.01.17. 13:23:49

Sikeres lehet-e egy történet egy olyan weboldalról, amit mindenki ismer. Sikeres lehet-e egy film pár folyamatosan a gép előtt ülő programozóról? Mint látjuk, sikerült a közönség mellett a kritikusok elismerését is sikerült enyerni. Most nem is a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.