Aranyhaj és a nagy gubanc - Tangled (2010)
2010. december 14. írta: redbandita

Aranyhaj és a nagy gubanc - Tangled (2010)

Rengetegen vádolják a Disney stúdiót azzal, hogy már nem képvisel olyan értékeket, mint a Walt Disney által alapított társaság. Így nem meglepő az sem, hogy az Aranyhaj és  a nagy gubancot is számos támadás és negatív kritika illette. Megvádolták azzal, hogy kliséket, régebbi Disney filmek átdolgozásait tartalmazza stb. Én azt mondom, hogy az animációs filmek kedvelőinek tetszeni fog! Természetes, hogy nem azonos egy 50-es években készült Hófehérkével vagy Pinokkióval. Dehát, könyörgöm haladni kell a korral! Nem kell összehasonlítani egy 2010-ben készült animációt, egy "klasszikussal"! Ha ezt nem tesszük, akkor tetszeni fog az Aranyhaj!

A Disney sokadik egész estés filmje ismét egy királylányról szól. De nem egy habos-babos történet, inkább a vidám animációs filmek közé sorolnám. Persze happy enddel ér véget, de rengeteg poénnal van fűszerezve, amivel azt hiszem inkább a felnőtt közönséget célozták meg, mint a gyerekeket.

Én elfogult vagyok, mert nagyon szeretem a meséket és animációkat. Emiatt ne várjátok, hogy teljesen objektív kritikával illessem az Aranyhaj és nagy gubancot. Tény és való, hogy kliséket használnak, és az igaz, hogy némely jelenet vagy szereplő karaktere, kinézete esetleg viselkedése ismerős lehet más Disney filmekből. De szerintem ez nem nagy baj, mert a gyerekek nagy része vagy nem is látta azokat a meséket, vagy nem azonosítja be őket. Ha össze is kapcsolja, nem tulajdonít neki akkor jelentőséget, mint egy-egy filmkritikus. Szerencsére, mert ennek köszönhetően szerintem bármelyik gyerek élvezni fogja a Disney legújabb filmjét! Fiúknak, lányoknak egyformán tetszeni fog!

A történet maga nem újszerű, hiszen a Rapunzel történetét dolgozták fel, egy kicsit felturbósítva. Na jó, nem kicsit! Nagyon! A Rapunzel eredetileg egy Grimm mese, de Barbie is álcázta már magát Rapunzelnek. Így várható volt, hogy előbb-utóbb a Disney is előveszi és leporolja a hosszú (természetesen szőke) hajú, toronybazárt királylány történetét!

A Grimm testvérek klasszikus meséjében Rapunzelt egy herceg menti meg a toronyból, ahol az raboskodik. Az Aranyhaj és a nagy gubancban egy tolvaj (aki éppen szökésben van) véletlenül menekül az elhagyottnak vélt toronyba. Ő Flynn Rider. Flynnt meglepetésként éri, hogy egy székhez kötözve tér magához. Persze mi tudjuk, hogy Aranyhaj fejbe vágta egy serpenyővel és ezért ájult el. Flynn és Aranyhaj alkut kötnek. Ha Flynn segít Aranyhajnak kijutni a toronyból, hogy valóra válthassa álmát, akkor visszakapja a koronát, amit ellopott.

Hogy mi is ez az álom? A lány szeretné megnézni a lámpások égbe szállását. De mi is ez? Aranyhajat egy gonosz boszorkány csecsemőkorában elrabolta és magával vitte, emiatt a királyi pár minden évben, a lány szülinapján lámpásokat ereszt fel az égbe... Ezt látja Aranyhaj is a torony ablakából. Most szeretné élőben látni. Így Aranyhaj és Flynn nekivágnak az útnak. Kíséri őket Aranyhaj kis barátja is egy kaméleon, Pascal. Aki nagyon vicces szereplő, én bevallom, hogy ő volt a kedvencem a filmben!

Útközben rengeteg kaland éri őket, hiszen Flynn nyomában vannak rablótársai, és egy feldühödött királyi paripa is, aki szintén nagyon szerethető karakter. Aranyhajat is követi valaki...

Azt hiszem Aranyhaj egyáltalán nem számít azokra a dolgokra, melyekre fény derül a történet során! Persze nem meglepő, hogy végül minden jóra fordul és a gonosz is elnyeri jutalmát!

Gondolom az sem meglepő, hogy a szereplők sokszor dalban mondják el véleményüket életükről, vagy a nagyvilágról! Ez elkerülhetetlen egy Disney rajzfilmnél! Aranyhaj magyar hangja egyébként a Barátok közt egykor Noémija, Csifó Dorina. A boszorkányé pedig Náray Erika.

Én mindenkinek csak ajánlani tudom az Aranyhaj és a nagy gubancot! Családoknak, gyerekeknek, tiniknek vagy gyereklelkű felnőtteknek, animációs filmek kedvelőinek! Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr352513329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása