Kim Harrison - Once Dead, Twice Shy
2010. december 12. írta: enbee

Kim Harrison - Once Dead, Twice Shy

Madison Avery 16 éves, egy jó pasival a balján robog hazafelé a bálból, haját borzolja az esti szél. Aztán valami félresiklik, és nem sokkal később a már 17 éves Madison halottan fékszik egy árokban. Aki kíváncsi arra, hogy mi történ az autóban, az olvassa el a Pokoli báléjszakák című gyűjtemény harmadik novelláját, aminek a címe Madison Avery és a Nagy Kaszás, illetve ha ez tetszett, akkor veheti is kezébe a Once Dead, Twice Shy c. kötetet, ami hivatalosan a Madison Avery sorozat első része.

 

Madison Avery új lány a városban. Nemrég költözött az édesapjához, és próbálkozik beilleszkedni a "menők" közé, de azért nem töri kezét-lábát igyekezetében. A bálra elhívja a jóképű Josh, aki sportoló ugyan, de nem tartozik a legelitebb (focista) kategóriába. Madison eléggé ratyi hangulatban van, Josh-sal sem túl kedves, ezért össze is különböznek, és a szóváltás során a srác kinyögi, hogy csak szülői nyomásra hívta el a lányt. Főhősünk enyhén padlót fog ettől a "vallomástól", és éppen távozni készülne, amikor szembe találkozik egy legfelsőbb kategóriás fazonnal, Seth-tel. Hogy Josh-t bosszantsa, és mentse a hírneve romjait, Madison flörtölni kezd az ismeretlen pasival. Ez odáig fajul, hogy Seth viszi haza a lányt, Josh figyelmeztetése ellenére - ő sem ismeri a fiút annak ellenére, hogy első óta a suliba jár. Ne utáljátok Josh-t, mert tényleg nem viselkedett túl szimpatikusan Madisonnal, de most, hogy szerinte a lány bajban van, (lehetőségeit figyelembe véve) igazi férfiként viselkedik, és autón a párocska nyomában van. 

Az autóban ülve a kedves és vonzó Seth viselkedése egyszer csak megváltozik. Fura dolgokról kezd beszélni, ezért Madison bepánikol, és a következő pillanatban már az út széli árok mélyén landol a fekete kabrió. Madison viszonylag sértetlenül megússza a balesetet, Seth azonban eltűnik. De amint észreveszi a lány a hiányt, már elő is kerül Seth, és egy rövid pengével megöli. Josh odaér a helyszínre, de már nem tud segíteni Madisonon.

A lány a hullaházban ébred fel, a feje fölött hárman vitatkoznak. Lucy és Barnabas, akik Madisonnal nagyjából egy idősek lehetnek, vitatkoztak egymással, hogy ki a hibás, és ott van még Ron, akit az előbbi kettő próbál meggyőzni saját ártatlanságáról. Mint kiderült, Lucy a 16 évesekért felel, Barnabas a 17 évesekért. Az lenne a dolguk, hogy megakadályozzák, hogy a hozzájuk tartozó fiatalokat megmentsék attól, hogy a sötét kaszások idő előtt "elkaszálják" őket. Amikor Madison beült Seth autójába, még csak 16 éves volt. Mire meghalt, már betöltötte a 17-et. Kinek kellett volna Madison lelkére vigyázni?

Ekkor felbukkan Seth. Azért jött, hogy magával vigye Madison lelkét,ami egyrészt nem tipikus fekete kaszás viselkedés, másrészt a lánynak sem kifejezetten tetszene. Barnabas sem érti a dolgot, de Madison segítségére siet. Dulakodás után Madison mindenki legnagyobb meglepetésére lekapja Seth medálját, aminek segítségével teste szellemszerű állapotából hús-vérré változik. Ron parancsára Barnabas Madison testőrévé és tanítójává válik, amíg sikerül kideríteni, hogy mégis mi a fene történik a lány körül?

Nagyjából erről szól a novella, ami a Once Dead, Twice Shy első pár fejezete is lehetne. A történet azzal folytatódik, hogy Madison és Barnabas azon dolgoznak, hogy a lány képességeit fejlesszék. Egy mentőakcióra is együtt mennek, ahol összetalálkoznak egy másik fekete kaszással, Nakitával, aki Seth, igazi nevén Kairos "beosztottja". Ezzel a kis akcióval Madison újra szem elé kerül, amit mindenképpen szerettek volna elkerülni. A lány nem aggódik túlságosan e miatt, hiszen Barnabas ott van vele, hogy megvédje - egészen addig, amíg a fiút Ron magával nem viszi, hogy a szeráfoknak beszámoljanak a fejleményekről. Kap maga mellé Madison egy őrangyalt, de ezen kívül magára maradt.

Ez nem is lenne gond, csakhogy Madison összefut Josh-sal. És amíg Josh-sal van, összefut Nakitával is! Madisont az őrangyala elrejti a fekete kaszások elől, de azzal, hogy Josh ismét előkerült, akiről ugyebár Kairos tudja, hogy ismeri Madisont, út nyílt a gonoszaknak ahhoz, hogy elérjék a lányt. Ron és Barnabas sehol nincs, ezért Madisonnak egyedül kell kezelnie ezt a helyzetet.

Két fő indokom van arra, miért érdemes Kim Harris könyveit választani más, hasonló típusú fantasy irodalmakkal szemben. Egyrészt nincs benne felesleges rizsa. Lehet, hogy a sorozat következő kötetében az első fejezetek tele lesznek visszautaló magyarázkodásokkal, de a Once Dead, Twice Shy nem próbál minden apró részletet a szánkba rágni, hanem szépen, lassan adagolja az infókat. A másik ok a humor. Nincs tele viccekkel a történet, ezért nem érezni azt, hogy erőltetett lenne a poénkodás, de olyan beszólásai vannak főleg Madisonnak, hogy lehetetlen nem elvigyorodni rajta. Csak remélni tudom, hogy ez egy esetleges magyar fordítás esetén is át fog jönni.

Oh, God. It was a freaking seraph, and here I was in yellow tights and skull earrings.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr102507092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása