Jodi Picoult - A nővérem húga
2010. október 12. írta: redbandita

Jodi Picoult - A nővérem húga

Ez volt az első könyv, amit Jodie Picoult-tól olvastam, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó. Először egy kicsit furcsa volt, mert minden fejezet más-más szereplő nézőpontjából mutatja be a történetet. Így az idősíkok néha ugrálnak, de mindig követhetőek maradnak. Én nem vagyok az a könyveken sírós fajta, de most volt olyan, hogy elmorzsoltam egy-egy könnycseppet!

 

Ha valakinek volt/van a családjában olyan, aki valamilyen súlyos betegséggel küzd, esetleg ő maga szenved valamilyen betegségben annak ez a könyv kötelező darab. De mindenki másnak is ajánlani tudom. Már a cikk elején szeretném kifejezni, hogy A nővérem húga nem egy könnyed nyári olvasmány, nem ponyva. Így aki erre számít, annak nem ajánlom.

A Fitzgerald család sokak számára egy átlagos amerikai család. Pedig nem azok. Egyáltalán nem.
A normális, olyan a mi házunkban, mint egy rövid takaró - olykor épphogy befed, máskor kilógsz alóla és vacohatsz. De a legrosszabb, hogy sohasem tudhatod melyikre számíthatsz... (Sara Fitzgerald)
A családfő, Brian tűzoltó, az anyuka, Sara pedig ügyvéd. Mondjuk inkább, hogy ügyvéd volt addig, míg terhes nem lett. Megszületett első fiúk, Jesse. Eddig mondható, hogy az életük „normális”. Második gyermekük, Kate születése után két évvel minden megváltozik...

Amit eddig leírtam az kb. 13-14 éve történt. A Fitzgerald család időközben öttagúra bővült. Csakhogy az elmúlt években rengeteg rossz dolog történt velük. Kate leukémiás, az állapota hol javul, hol romlik. De általában súlyos. Az orvosok Katenek maximum 10 évet jósoltak. Jelenleg 16 éves. De ez elsősorban annak köszönhető, hogy megszületett kishúga, Anna. Aki genetikailag „mása” Katenek, mondhatjuk, hogy azért született, hogy Kate donorja lehessen. Őssejtek, csontvelő és most a fél veséjére lenne szükség.

Anna ügyvédhez fordul, hogy ő maga dönthessen a sorsáról. Mindössze 14 éves, így a neves ügyvéd, Campbell sokáig nem akarja elvállalni az ügyet. De aztán igent mondd. Megindul a per a szülők ellen. Eközben Kate állapota egyre rosszabb.

A könyv befejezése meglepő, drámai. Akkora fordulat következik be, amire szerintem senki sem számított! Már most várom, hogy megnézhessem a filmre vitt változatát is!

Lebilincselő történet a tiszta, gyermeki önzetlen szeretetről! Arról, hogyan élheti túl egy szülő a gyermeke gyógyíthatatlan betegségét! Erőgyűjtés ahhoz, hogy ha valaki hasonló cipőben jár, mint Kate, hogyan küzdjön! Én komolyan mondom, hogy nem olvastam még szívszorítóbb, meghatóbb könyvet, mint A nővérem húga!
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr972363264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása