Hajsza - Présecution (2009)
2010. szeptember 19. írta: redbandita

Hajsza - Présecution (2009)

Gyakornoknak lenni egy online kulturális magazinnál, már csak azért sem rossz, mert olyan filmeket nézek meg a moziban, amik mellett lehet, hogy elsiklanék. Még a nyáron küldtek el a Cseppek.hu-tól erre a francia drámára, és nem bántam meg, hogy elmentem. Felkavaró, de nagyon jó film! Hiszen gondolj bele te mit tennél, ha egy férfi üldözne a szerelmével, miközben te egy lánnyal élsz se veled se nélküled kapcsolatban?

 


Daniel (Romain Duris) sokat dolgozik, besegít barátja lakásának felújításába, és önkéntesként látogat egy öregek otthonába. Ezekből arra következtethetnénk, hogy Daniel maga az angyal. Pedig nem az. Vannak dühkitörései, hangulata folyton ingadozik. A barátai már hozzá szoktak ehhez, ezzel együtt kedvelik Danielt. Tudják, hogy bármikor számíthatnak rá, és azt is, hogy a fiú lelke mélyén egy jószívű, segítőkész srác.

Mint ahogy az lenni szokott a főszereplő szerelmi élete sem egy leányálom. Több, mint három éve jár barátnőjével. De ez egy olyan se veled, se nélküled kapcsolat. Hol az egyik, hol a másik akar kicsit többet vagy éppen kevesebbet a másiktól. Ez persze állandó feszültség a filmben. Az elején még a lány, Sonia (Charlotte Gainsbourg) hívogtja Danielt telefonon, aki felvenni sem hajlandó. Összefutnak a bárban, ahová mindketten járni szoktak. Daniel először észre sem veszi, aztán a lány flörtölni kezd Thomas-sal (Alex Descas) és Daniel ezt már nem hagyja annyiban. Közbelép. 
 


Ezután a fiú kezd hajtani azért, hogy Sonia visszafogadja. Ez az egész filmben így megy, felváltva hagyják el, és epekednek egymás után.
Közben Danielnek egyéb problémái akadnak Egy őrült férfi (Jean Hugues Anglade) kezdi üldözni, folyton figyeli. Egy napon még a házába is betör, Daniel meztelenül találja az ágyában. Persze azonnal kipenderíti a lakásból, miközben a férfi szerelmet vall neki. Mondhatni őrületbe hajszolja Danielt! Azt hiszem innen kapta a film a Hajsza címet!

Az ostromló őrült nem hagyja nyugton Danielt, és ez szépen lassan teljesen megmérgezi Soniával való (amúgy sem fényes) kapcsolatát! Soniával egyre messzebb sodródnak egymástól, a nő többször hangsúlyozza, hogy végleg szeretne szakítani. Bár sokszor visszatáncol a végleges döntéstől, de úgy tűnik lassan végleg elhatározza magát. Daniel és (titkos) imádója egyre többet beszélnek, a férfinak igencsak sajátos elképzelése van arról, mi is a szerelem?!

Aki emellett a film mellett dönt, annak el kell mondanom, hogy nem egy könnyen emészthető, „limonádé” amerikai filmről van szó. A Hajsza című film tele van szomorúsággal, magánnyal, torokszorító érzésékkel, és persze szerelemmel. Csakhogy ez nem egy rózsaszín ködben úszó szerelmes film, ez a viszonzatlan vagy önmagát elpusztító szerelem filmje! 

A film végét egyébként teljesen a mi fantáziánkra bízza, bár az egyértelműnek tűnik, hogy nem happy end!

Én vegyes érzelmekkel távoztam a vetítésről, mert a sztori nagyon lehangoló! De ez nem jelenti, hogy rossz a film, csak nem egy hollywood-i szupermozi. A Hajszát inkább a következő címszavak jellemzik: komor hangulat, magány, mindent elsöprő szerelem. Ebben a filmben új nézőpontból vizsgálhatjuk meg a szerelmet!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr582307168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.