Vámpírnaplók 1. Ébredés
2010. augusztus 02. írta: Szilvásgombóc

Vámpírnaplók 1. Ébredés

A tévében már láthattad és most már olvashatod is a Vámpírnaplókat! Első kötete az Ébredés címet kapta, melyben megismerkedhetünk Elena Gilberttel, aki Fell's Churchben (a filmben nem így hívják kis várost, melyet egykoron vámpírok laktak) éli a középiskolások megszokott életét. Egészen addig, míg meg nem jelenik Stefan Salvatore a rejtélyes vámpír "jófiú", és persze nem maradhat el Damon Salvatore, a veszélyes nagytestvér, aki sötét árnyként követi öccsét. És persze nem meglepő a bosszúvágy hajtja.

A főszereplő lány Elena Gilbert, aki csakúgy, mint a sorozatban egy baleset következtében elveszíti szüleit. Ketten maradnak a testvérével.

Elena most tér vissza Fell's Churchbe, kicsit meg is van rémülve, vajon milyen is lesz hazaérni a szülői házba, ahol már nem várják a szülei. Hogyan fog ismét beilleszkedni a suli közösségébe, barátaival találkozni, kiket már olyan régen látott?

A gimiben Elena ismét találkozik Bonnieval, Carolinene, Meredithtel (ő a sorozatban nem szerepel) és élik a népszerű középiskolások életét. És persze itt van a jól ismert Matt is, aki itt is szerelmes Elenába. De a lány figyelmét elvonja egy titokzatos idegen, a napszemüveg mögé rejtőző sármos ismeretlen, aki az első perctől kezdve úgy vonzza a lányt, mint medvét a méz. Stefan igyekszik titkolni kilétét, háttérbe húzódni, és eközben minden erejével azon van, hogy távol tartsa magát Elenától. Ez persze nem is olyan egyszerű, miközben a lány barátaival szövetkezve mindent megtesz, hogy közelebb jusson vágya tárgyához.

Mindeközben fokozatosan megismerjük a Salvatore testvérek múltját, mely egy nőhöz, Katherinehez fűzi őket. Az idő múlásával Stefan titkáról lehull a lepel, a fiú megtörik és mindent elmond Elenának, és ekkor a hiányzó láncszemek úgy tűnik a helyükre kerülnek. A könyv végére megjelenik Damon is, aki eddig sötét árnyként figyelte öccsét hosszú éveken át.

A könyv és a film sokban eltér egymástól. Nincs itt Jeremy, Elena filmbéli öccse, itt a könyvben egy kistestvére van. Vannak könyvbéli szereplők akik, nincsenek jelen a sorozatban. De talán ami a legszembetűnőbb az Elena karaktere. A könyvbéli szőke, kék szemű magabiztos, céltudatos és makacs a gimnázium legnépszerűbb lánya, a sorozatban barna szemű és barna hajú lány, aki most kezd felocsúdni szülei elvesztése miatt érzett fájdalmából, most kezdi bontogatni szárnyit, visszahúzódó, csendes és szerény lány.

Mindent összegezve azt mondom a könyv nem rossz, (és igen itt jön a DE), de a sorozatot látva azt kell mondanom kicsit lapos. A történet szerintem túlzottan is csak Elenára és Stefanra koncentrál. Szóval egy szálon fut, ami persze abból is adódik, hogy a könyvben nem szerepel Jeremy, akinek szerelmi történetét is követhetnénk Vickivel. De lehet az is, hogy mindezt csak azért mondom, mert a sorozatból többet láttam, mint amennyit a könyvből már elolvastam.
Sokan azt mondják, hogy először el kell olvasni a könyvet és csak utána megnézni a belőle készült filmet, mert a kettő teljesen más. Hát igen, ez ebben az esetben is így van, persze vannak kivételek. Bízom benne, hogy a folytatás jobb lesz, és méltó lesz a belőle készült sorozathoz. Úgyhogy lassan itt az ideje, hogy beszerezzem a következő kötetet, ami a Küzdelem címet kapta, és jelentsem mi a helyzet.

Értékelés:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr452194077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása