A tetovált lány visszatér
2016. november 20. írta: redbandita

A tetovált lány visszatér

A tetovált lány nemcsak könyv formában borzongatta meg az egész világot, hanem két filmváltozatával is. 2011-ben David Fincher igazi nagyágyúkkal, Daniel Craig-gel és Rooney Mara-val keltette életre a bukott újságíró és a tetovált hackerlány közös nyomozásának történetét. A skandináv krimik divatját elindító regénynek hiába van több folytatása, az újabb kötetek megfilmesítése sokáig csak ígéret volt. De most út tűnik, valóság lesz.

tat2.jpg

A héten bejelentették, hogy megvan az új rész, az Ami nem öl meg rendezője. A Sony leszerződött Fede Alvarez-zel, azzal a rendezővel, aki a 2013-as Gonosz halott-tal kezdte a moziba járók ijesztgetését, és az idén, a hatalmas sikerű – és nagyrészt Magyarországon forgatott – Vaksötét-tel bizonyította be, hogy milyen jól ért a feszültségkeltéshez… és a profittermeléshez: a film csak Amerikában a gyártási költsége tizenötszörösét hozta be a mozikban.

vaksotet_werk.jpg@intercom (Vaksötét werk-fotó)

A világkörüli üldözésről, cyberbűnözőkről és korrupt kormányalkalmazottakról szóló Ami nem öl meg-ben ismét a két régi főhős, Blomkvist és Salander nyomoz és menekül. Hogy a forgatás mikor kezdődhet, azt még nem tudni: a helyzetet az is bonyolítja, hogy a rendező a Vaksötét második részének az elkészítésére is leszerződött már.

IC Press

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6211974366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metias 2016.11.21. 06:09:17

A Hollywood-i verzió a lába nyomába sem ér az eredetinek.

redbandita 2016.11.21. 10:31:08

@metias: hát igen, maximum anyagilag...

sapka 2016.11.21. 12:46:52

@metias: @redbandita: hú de egyetértek veletek... kár volt megcsinálni.

Kyria 2016.11.21. 12:54:13

Ráadásul a 4. rész sehol sincs az eredeti trilógiához képest...szerintem.

2016.11.22. 18:58:43

@metias:

pontosabban valamivel jobb
amúgy egyik sem volt jó, a tetovált lány egy szórakoztató trash, a realista hangvételű dráma röhejes, a profin kivitelezett jéghideg szürke skandináv stílusú thriller meg szintén nem túl izgi.

2016.11.22. 18:59:44

@Kyria:

az meg akkora közhelyhalmaz hogy még engem is meglepett.

Kyria 2016.11.23. 10:10:47

@WiteNoir: Ezt nem értem.
Megjegyzem, én nem láttam a filmeket, csak a négy regényt olvastam és az utolsó részt tartom rendkívül gyengének (az eredeti trilógiához képest). Szórakoztatónak viszont egyik részt sem mondanám, az I. kötet után konkrétan hetekig kóvályogtam, elképesztően kegyetlen részek vannak benne.

2016.11.23. 12:25:00

@Kyria:

de hát akkor miért olvastad őket ha nem szórakoztattak?
ezek nem komoly drámák, nem szociográfiák, hanem krimik
ha valaki nem látja be hogy ez egy kellően borongósra hangolt de egyben szórakoztató trash is, akkor jön az hogy kisrealista drámát szeretne belőle amiből nos nem sok minden jó sül ki...
kegyetlen, hát ma minden horrorral van teli, azokhoz képest ez tündérmese (és tényleg, a főhősnőről tudjuk hogy...)

Kyria 2016.11.23. 13:29:10

@WiteNoir: Valószínűleg a fogalomhasználatunk más, legalábbis a "szórakoztató" szó kapcsán. A másik meghatározásoddal már jobban egyetértek, szerintem az első rész egy nagyon kemény krimi, amiben meglepően jól sikerült mind a jellemábrázolás, mind a történetvezetés, a trilógia kapcsán pedig értékeltem a - nyilván szubjektív, de akkor is! - társadalomrajzot, legfőképpen pedig a kimunkáltságát és az e mögött rejtőző szenvedélyt. Mert lehet, hogy többen majd lehülyéznek miatta, de a magam részéről ez utóbbit is fontosnak tartom. Egész más egy jól megírt, de mégis "iparos"munkát olvasni, mint egy olyan könyvet, amibe az író érezhetően szívét-lelkét beleadta. (A legutóbbi ilyen élményem a 'Nevem: Pilgrim', ami szintén egy újságíró által írt, szerintem kivételesen jól sikerült, a mai világunkra reflektáló, sodró lendületű regény, a félig kém-, félig krimi műfajból - hozzátéve, hogy ebben is vannak gyomorforgató részek.)
De visszatérve a kérdésedre, hogy miért olvastam el: az I. kötetet egyértelműen a világsiker hatására. Utána hónapok teltek el, mire rászántam magam a folytatásra azzal az elhatározással, hogy ha az is ilyen kegyetlen, akkor leteszem.
Egyébként, ha esetleg tudsz olyan krimit, ami hasonlóan izgalmas, ugyanakkor nem "csak" gyilkosság/nyomozás-ra korlátozódik, szívesen venném, ha ajánlanál. (Olyanokra gondolok, mint pl. a "Szemekbe zárt titkok", amiben Argentína egy bizonyos időszakának története is benne van, de a regény is - főleg a vége! - letaglózó.)

2016.11.23. 17:52:13

@Kyria:

valóban nem feltétlenül értünk egyet, én nem annyira szeretem hogy manapság minden "szórakoztató" történetet telenyomnak drámával meg gyakran kétes értékű realizmussal, de ez már az én dolgom, ha mások szeretik akkor szeretik.

nem ismerem a mai kínálatot úgyhogy sajnos nem igazán tudok ajánlani semmit.
azt tudom hogy dolores redondo "navarra-trilógiáját" szeretik sokan, pireneusokban játszódik, abban van társadalomrajz meg dráma is.

nem hagyományos krimi de szórakoztató lehet thomas pynchon kísérleti fázis című könyve, bár ahhoz talán pynchon világát kell ismerni, meg magyarul csak mérsékelten jön át és nem realista véletlenül sem.

a régiek közül meg mondjuk simenon maigret-történetei

de mint mondtam, a mai kínálatot szinte egyáltalán nem ismerem

Kyria 2016.11.23. 18:56:45

@WiteNoir: Köszi. A Navarra-trilógiára rákerestem, mert teljesen ismeretlen volt előttem. Női szerzőtől ritkán olvasok a számos csalódás után, de lehet, hogy ezzel most kivételt teszek:).

2016.11.23. 19:43:53

@Kyria:

annyit még hozzá, hogy a magyar kiadás kritikán aluli, szinte olvashatatlanul apróbetűs és elkelt volna egy lektor. a fordítás meg olyan-amilyen.

tetovált lány angol fordítása is visszafogottabb mint a magyar ami inkább az eredetit követi
süti beállítások módosítása