Magyar filmek hónapja jön az HBO-n
2016. május 12. írta: redbandita

Magyar filmek hónapja jön az HBO-n

A következő hetekben az HBO három díjnyertes alkotással és egy dokumentumfilmmel bizonyítja be, hogy napjainkban is készülnek figyelmet érdemlő magyar filmek. Érkezik két nagyjátékfilm az Aranyélet alkotóitól, először látható TV-ben a Szabadesés Molnár Piroskával, és profi sportolónők beszélnek a ringen kívüli életről.

image011.jpg

Már a vetítés alatt hatalmas taps fogadta Karlovy Varyban Zomborácz Virág első nagyjátékfilmjét, az Utóéletet. A gyászt mindenki máshogyan éli meg. Mózes azok közé tartozik, akiknek nehezebben megy a veszteség feldolgozása, és elhunyt apja szelleme továbbkísérti őt a mindennapokban. Ez az abszurd alapszituáció ágyaz meg a poénos jeleneteknek ugyanúgy, mint a mélylélektani mondanivalónak, így egyszerre kínál vígjátékot és drámát. A film érdekessége, hogy a főszerep egy amatőr színészre hárul, de Kristóf Márton mellett láthatjuk a mindig ragyogó alakítást nyújtó Csákányi Esztert, vagy az HBO saját gyártású sorozatában, a Társas Játékban is játszó Gálffi Lászlót.

A Szabadesés a Taxidermiát is jegyző Pálfi György alkotása, aki dél-koreai támogatással tudta megvalósítani forgatókönyvét. Molnár Piroska tökéletes választás az életét megunt nyugdíjas szerepére, aki bőröndjébe csomagol és leveti magát egy társasház tetejéről. Hét emelet lakóit ismerhetjük meg rajta keresztül, köztük például a fertőzésektől betegesen rettegő szerelmes párt, vagy a meglepő műtétre vállalkozó nőgyógyászt. A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról 2014-ben a Szabadesés a zsűri különdíjával, Pálfi György pedig a legjobb rendezőnek járó elismeréssel térhetett haza. Sőt, az Europa Cinemas mozihálózat is kitüntette a magyar filmet. A fesztivál történetében így először fordult elő, hogy egy alkotás egyszerre két fődíjat is bezsebelhetett. Az alacsony költségvetésű film rácáfol arra a sztereotípiára, hogy csak magas büdzséből kerülhet minőségi munka a filmvászonra.

Premier: Május 20., péntek 20:00, HBO

A fordulatokban gazdag Víkend a magyar thrillerek hiányát igyekszik pótolni a való életben is egy párt alkotó Gryllus Dorka és a Társas Játékból ismertté vált Simon Kornél főszereplésével. Vadregényes erdélyi tájakon és a Bakonyban forgatták a történetet, amely egy tragikus végkimenetelű illegális vadászat történetéről szól. A bonyolult cselekményű képsorok mögül párkapcsolati, lelkiismereti kérdések is ránk köszönnek. A film Mátyássy Áron, az Aranyélet egyik rendezőjének munkája.

Premier: Június 3., péntek 20:00, HBO

Az Ütős csajok a férfiasnak gondolt küzdősportokban bizonyított nők életébe enged betekinteni. Nordin Eszter rendezése három éven keresztül követte négy bokszolólány mindennapjait, és velük együtt kereste a választ arra, hogyan lehet lélekben is erősnek maradni a nehéz helyzetekben, vagy elfogadni a tényt, hogy sokszor a pénz – esetleg annak hiánya – minden törekvést felülír. Az HBO saját gyártású dokumentumfilmjében a többszörös világbajnok Miló Viktória is mesél sikereiről és visszavonulásának valódi okairól.

Premier: Május 22., vasárnap 18:45, HBO

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr548713942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása