Köpködő rajongó inspirálta a Pink Floyd rockoperájának megszületését
2016. április 15. írta: redbandita

Köpködő rajongó inspirálta a Pink Floyd rockoperájának megszületését

A Pink Floyd úttörő The Wall, vagyis A Fal című rockoperája 1979-ben stúdióalbumként, később színpadi produkcióként, élő albumként és mozifilmként is megjelent. A 2010-2013-as, Roger Waters nevével fémjelzett turné április 22-től DVD-n és digibook formában is elérhető, rajta különleges interjúkkal és a legendás show-val, amit korának leglenyűgözőbb és legösszetettebb színpadi produkciójának tartottak. Íme öt izgalmas dolog, amit nem biztos, hogy tudtál A Falról.

roger_waters_a_fal_dvd.jpg

Az ötlet

Roger Waters egyszer úgy nyilatkozott, hogy a tízéves turnézás alatt a Pink Floyddal népes közönség előtt játszottak. Nagy részük tényleg kíváncsi volt rájuk, de a többieket csak a sör érdekelte. Emiatt egyre jobban elidegenedett a közönségtől, úgy érezte, hogy amolyan láthatatlan fal van közöttük, és ez ihlette a konceptalbumot. Egyes források szerint A Fal megszületéséhez az is hozzájárult, hogy a kanadai turnéjuk alatt az egyik rajongó feljutott a színpadra és leköpte őt.

roger_waters_wall_turnefoto_2010_1.jpg

Az eredeti produkció

Egy hónappal azután, hogy a Pink Floyd elkezdte készíteni az albumot, a munka megkezdődött a színpadi produkció dizájnjával is. Az első élő koncert 1980 februárjában volt, amely során egy 12 méter magas falat tégláról téglára építettek fel a show alatt. A látványt hatalmas felfújható figurákkal is fokozták – amelyek később a zenekar védjegyévé is váltak – valamint különféle animációkat is a falra vetítettek.

roger_waters_wall_turnefoto_2010_2.jpg

 A vég kezdete

A Fal megszületése egyben a Pink Floyd végét is jelentette, miután Roger Waters és Richard "Rick" Wright között az 1979-es felvételek alatt egyre jobban elmélyült a szakadék. Waters végül kilépésre kényszerítette a billentyűst, később pedig ő maga is kiszállt a zenekarból, amelynek a vezetője így David Gilmour gitáros lett.

roger_waters_turnefoto_2013_2.jpg

 Pénznyelő show

Waters miután kirúgta Wrightot, később szerződéses megállapodás keretében visszahozta az egyébként veszteséges turnéra. Ennek köszönhetően a billentyűs volt a Pink Floyd egyetlen tagja, aki nem veszített pénzt a koncertkörúttal. A zenekar teljes jogú tagja ugyanakkor csak az 1994-es The Division Bell idején lett.

 Roger Waters: A Fal

Bár a Pink Floydból kiszállt, A Fal jogai ugyanakkor Roger Watersnél maradtak. Ennek köszönhető, hogy 1990-ben Berlinben, a Potsdamer Platzon, Németország újraegyesítésének ünnepén előadhatta a teljes albumot, 2010 és 2013 között pedig turnéra indulhatott a valaha volt legnagyobb és legösszetettebb színpadi show-val. A Roger Waters: The Wall világturné 2010. szeptember 15-én indult Torontóban és az Észak-amerikai Quebec City-ben ért véget 2012. július 21-én, 2013 nyarán pedig újra visszatért Európába - hazánkban a Puskás Ferenc Stadionban láthatták a rajongók.

roger_waters_turnefoto_2013_1.jpg

A legemlékezetesebb felvételeket és interjúkat tartalmazó izgalmas, őszinte road movie április 22-től DVD-n és duplalemezes extra változatban is elérhető a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában olyan extrákkal kísérve, mint az athéni vagy a Buenos Aires-i koncertek eseményei.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr198630134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyu 2016.04.17. 17:35:05

Milyen köpködő rajongó?
Pont hogy ő köpte le az egyiket 77-ben Quebecben, miután felhúzták az agyát az első sorban petárdázók.

Egyébként a 2011-es első Fal turnén az Arénában lépett fel, aztán a második turnén volt a Puskás stadionban.

commando 2016.04.19. 11:14:04

Télen láttam a Roger Waters: The wall c. filmet. Közel ötven éve rajongója vagyok a Pink Floydnak, az összes lemezüket megvettem. De ez a film nekem nem tetszett. A zene... hát az őrületesen jó(bár ennél jobb a Dark side of the moon, Atomheart mother, Wish you were here) de ez a film már Roger Watersről szólt. Néha túlságosan "nyomult", bizonyos részeknél már ízetlen volt az önfényezés. KÁR! Ugyanis az eredeti film, Bob Geldof főszerepével sokkal jobban tetszett, bár akkor még közel sem volt ilyen gyomorremegtető hangtechnika.
süti beállítások módosítása