Mentőexpedíció - The Martian [2015] - Marsi kalandok DVD-n
2016. február 17. írta: redbandita

Mentőexpedíció - The Martian [2015] - Marsi kalandok DVD-n

Már otthon is izgulhatunk Matt Damon-ért, hiszen megjelent a Golden Globe díjas, Oscarra jelölt Mentőexpedíció DVD-n, Blu-Ray-en, sőt az igazi rajongóknak akár díszdobozban is! Ridley Scott filmjében Matt Damon kerül bajba, amikor társai egy félreértés miatt halottnak hiszik, és nélküle indulnak vissza a Földre. Watney-nak egyedül kell boldogulnia a Marson, gondoskodni oxigénről, vízről, élelemről és valahogy kapcsolatba lépni a NASA-val.

mentoexpedicio3.jpg

Igazából minden megvan ebben a filmben, amire szükség van a sikerhez. Egy sikeres regény, amin a forgatókönyv alapszik, érdekes helyszín, remek alakításairól híres főszereplő, elképesztő sztárgárda és egy szakmájához értő rendező! Nem volt meglepetés, hogy több filmes díjat is bezsebelt, köztük két Golden Globe-ot és Oscarra is jelölték. 

golden-globes-1-ma_3545906k.jpg

A történet

A sztori nem annyira bonyolult, inkább a kialakuló probléma megoldása vet fel egy csomó kérdést. Történik ugyanis, hogy egy csapatnyi űrhajós, akik éppen marsi expedíciójukon vannak, hatalmas homokviharba keverednek. Egyikőjük, Mark Watney elsodródik a többiektől, a parancsnok, akit az Oscar díjas Jessica Chastain alakít úgy dönt ideje távozni, mielőtt még több embert elveszítenek.Csakhogy Watney nem hal meg, nincs túl fényesen, de sikerül visszatérni a bázisra. A kálváriája innentől kezdődik. Ugyanis a következő mentőcsapat csak évek múlva érkezik, neki pedig nincs elegendő oxigénje, vize, sem étele. A férfi azonban nem adja fel, igazi Robinson Crusoe-ként küzd az elemekkel. Átalakít, épít, termel, előállít. Ebben persze segíti komoly botanikai, mérnöki és persze a kiképzés alatt megszerzett tudása.

mentoexpedicio_jelenetfoto_15.jpg

Tudtad?

A porviharok a Marson tényleg igen gyakoriak és alkalmanként villámlással is járhatnak, ám egyáltalán nem úgy néznek ki, mint a filmben. A marsi levegő egyszerűen nem tud olyan szelet kavarni, ami a filmben látható károkat okozna. Ellenben az igaz, hogy a Mars saját pályája és forgási sebessége miatt a szoláris nap, vagyis „sol” 40 perccel hosszabb a földi napnál, ezért akárcsak Watney, a NASA is solban méri a Marson eltelt időt.

 A könyv

A film alapját Andy Weir - A marsi című regénye adja, aminek nagyon érdekes története van. Az író annak idején egy blogon kezdte írni a történetet, amit elképesztő számú olvasó követett. Ők lassan a rajongóivá váltak és követelték tőle, hogy töltse fel az Amazon-ra művét. Ezt ő meg is tette, 99 centért (ami a legkisebb beállítható összeg az oldalon) bárki letölthette az aprólékosa, és zseniálisan kidolgozott művet. A siker óriási volt, ugyanis 35 ezren(!) letöltötték, ekkor csapott le rá egy könyvkiadó, akik hétszámjegyű összegért megvásárolták a jogokat Weir-től és nyomtatott formában kiadták a regényt. A könyv még meg sem jelent amikor a 20th Century Fox már bejelentkezett a megfilmesítés jogaiért. Sajnos még nem olvastam a könyvet, de igyekszek hamarosan sort keríteni rá. A hírek szerint a film és a könyv nem sok mindenben tér el egymástól, mindkettő fókuszában a problémamegoldás áll, sok ötlettel, és humorral fűszerezve.

covers_314900.jpg

Készülni kezd a film

A Fox felkérte forgatókönyvírónak Drew Goddard-ot, aki eddig olyan filmeket jegyez, mint a Cloverfield, a Z világháború vagy a Ház az erdő mélyén. A rendezői széket pedig Ridley Scott foglalta el. Az utóbbi években sokan támadták Ridley Scott rendezőt azzal, hogy hogy kezd elpuhulni, egyre rosszabb filmeket hoz össze, mint a Prometheus, vagy az Exodus - Istenek és királyok. Erre most jócskán rácáfol, ugyanis a Mentőexpedíció zseniális alkotás. 

mentoexpedicio_werk_1.jpg

A film egy nagy részét Magyarországon, Etyeken, a Korda Stúdióban forgatták. Így lehetséges az is, hogy két magyar színésznő, Oroszlán Szonja és Bordán Lili (nyúlfarknyi) szerepet kapott a moziban. Vagy az, hogy a budapesti Bálna , mint a NASA épülete jelenik meg. A marsi jelenteket a Jordán sivatagban forgatták.

Matt Damon fantasztikus alakítása

A filmben sztárdömpinget vonultat fel a stúdió. A főszereplő mégis Matt Damon, akinél megfelelőbbet talán nem is találhattak volna. Igazi jutalomjáték ez a számára, ami idén már egy Golden Globe-ot hozott neki és pályázik az Oscarra is. A színésznek egyébként már van otthon egy Oscar szobra, amit annak idején legjobb barátjával, Ben Affleck-el közösen nyertek, a Good Will Hunting forgatókönyvéért. 

mentoexpedicio_jelenetfoto_6.jpg

– Ridley Scott mellett a legnehezebb jelenetek is sima ügynek tűnnek – nyilatkozta Damon. – Csak a vásznat nézve csodálkoztam rá hogy mi minden történt velem a forgatás során; ott helyben minden könnyűnek tűnt. Mintha a súlytalanság körülményei között csináltuk volna a filmet.

mentoexpedicio_jelenetfoto_3.jpg

Mark Wathney nem adja fel egyszer sem, pedig folyton falakba ütközik. Sőt még humorérzéke is megmarad. Nagyon könnyű együtt érezni vele, végig szimpatikus marad és szurkolunk, hogy sikerüljön megmenekülnie minden nehézség ellenére. Újabb és újabb problémákba ütközik, néha csak magára számíthat, néha segítenek neki a Föld legnagyobb koponyái. De mégiscsak ő  maga küzd meg az elemekkel!

mentoexpedicio5.jpg

Tudtad?

A Mentőexpedícióban Watney burgonyát termel a túlélésért úgy, hogy emberi hulladékkal táplálja a marsi földet és öntözőrendszert épít a rakéta üzemanyagból készített folyóvíz felhasználásával. Bruce Bugbee, a NASA egykori botanikusa szerint nincs ok, amiért kételkedni kellene az elképzelés működőképességében. Sőt, a Nemzetközi Űrállomáson tavaly már meg is próbáltak salátát nevelni súlytalan térben.

Sztárdömping

Matt Damon a főszereplő, de számos más remek színész is feltűnik a filmben. Köztük pl. az Oscar-díjas Jessica Chastain, aki annak az űrhajónak a parancsnokát játssza, akik otthagyják Mark-ot a Marson, persze nem direkt. A színésznő imádta a forgatást, és Ridley Scottal való együttműködést. A szerep hitelessége miatt egy asztronautával is beszélgethetett, ellátogatott a NASA pasadenai űrközpontjába és még Anne Hathaway-től is kért tanácsot, aki a Csillagok között miatt "repkedett az űrben", és bújt szkafanderbe.

 Aztán ott van Jeff Daniels, aki Teddy Snaders-t a NASA elnökét játssza. Kicsit szigorú, kicsit önelégült, és leginkább a saját székét védelmezi. A helyettese a Trónok harca, Ned Stark-ja, aki itt most (szerencsére) végig életben marad, Sean Bean. A marsi csapat vezetőjét a 12 év rabszolgaság sztárja, Chiwetel Ejiofor alakítja. Feltűnik még Michael Peña, Kate Mara, és Kristen Wiig is többek között!

Érdekességek

A filmet még a mozipremier előtt bemutatták az űrben, ugyanis levetítették az orbitális pályán keringő Nemzetközi Űrállomás hat lakója (két amerikai, három orosz, egy japán űrhajós) számára. Az esetet még izgalmasabbá teszi, hogy az egyik asztronauta, az 51 éves, 12 hónapra a súlytalanság körülményei közé küldött Scott Kelly kutatási feladata, hogy a hosszú időn át különleges körülmények között élő szervezetről gyűjtsön adatokat – egy nem is olyan távoli Mars-expedíció céljára.

image003.jpg

A sátorszerű létesítményt, amiben a történet szerint Watney a legtöbb idejét tölti „hab”-nak nevezik, ami a Mars Lander habitat rövid neve. Ennek a prototípusán – amiben oxigenerátor, vízkészítő és légzsilipek is találhatók, amelyek a Marson uralkodó szinte teljesen levegőtlen, radioaktív környezettől védenek - szintén dolgozik a NASA.

A NASA becslései szerint a jelenlegi űrutazási technológiával hat-nyolc hónap alatt lehetne odaérni a Marsra, azonban a súlytalanságban töltött idő miatt az asztronauták elveszíthetnék az izomtömegüket és csontsűrűségüket, miközben az űrben jellemző kozmikus sugárzással is meg kellene küzdeniük. A filmben Watney és társai a kitalált Hermes űrhajó fedélzetén utaznak a vörös bolygóra, ami mesterséges gravitációval és sugárzás elleni pajzzsal könnyíti meg az utasai dolgát. A valóságban ez a technológia még várat magára, de tény, hogy a NASA már dolgozik a problémák kiküszöbölésén.

A filmben Watney egy radioaktív erőforrást is kiás, a radioizotópos termoelektromos generátorra (RTG) a NASA a valóságban is támaszkodik a hosszú távú űrmissziók során. Az RTG akkumulátorait a 238-as plutónium hajtja, ami a természetes bomlás következtében hőt termel, és a kiáramló hőt az akkumulátor elektromossággá alakítja. Nem sok esély van rá, hogy nukleáris fegyverré alakítható, és nem is olyan veszélyes az emberekre, hogy aggódni kellene miatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr88396288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása