Öt kihagyhatatlan film a mexikói zsenitől, Guillermo del Toro-tól
2016. február 15. írta: redbandita

Öt kihagyhatatlan film a mexikói zsenitől, Guillermo del Toro-tól

A Faun labirintusa,  A hobbit: Váratlan utazás, vagy a hamarosan DVD-n is elérhető Bíborhegy – csak néhány sikerfilm azok közül, amelyek a zseniális Guillermo del Toro „elborult elméjéből” pattantak ki. Legyen szó rendezésről vagy forgatókönyvírásról, a mexikói mozigyáros tudja, mitől lesz elképesztően izgalmas vagy épp vérfagyasztóan dermesztő egy alkotás. Íme öt kihagyhatatlan del Toro produkció, amiről nem érdemes lemaradnod a fantasy és horrorfilmek rajongójaként.
 guillermodeltoro.jpg

Pokolfajzat (Hellboy)

A Guillermo del Toro tollából és rendezésében született pokolian jó filmben Hellboy-t (Ron Perlman) – akit arra teremtettek, hogy a gonoszt szolgálja – megmentik náci „gazdáitól” és segítenek kibontakoztatni telepatikus képességeit, hogy azt a jó védelmében használja. A piros testű, nagydarab, önimádó antihősnek mindig helyén van a szíve, és ezt a 2004-es debütálást követően két év múlva, a második epizódban újfent megmutatta. Figyelem, a hírek szerint már készül a Pokolfajzat harmadik része!

guillermo-del-toro-on-hellboy-set.jpg

Faun labirintusa (El laberinto del fauno)

Mit tehet a polgárháború utáni Spanyolországban egy fiatal lány, akinek szadista mostohaapja Francót szolgálja, és aki nem lát kiutat a szenvedéseiből? Új otthona mögött felfedezett labirintusba, és egy még talányosabb, bizarr mesehősökkel teli világba menekül, ahol egy mágikus királyság elveszett hercegnőjének képzelheti magát. Mindez csak álom vagy maga a valóság? Az igazságért Oféliának három próbát kell kiállnia, de ami a Faun labirintusában vár rá, arra senki nem készítette fel.

guillermo-del-toro-while-filming-pans-labyrin-l-e4qark.jpeg

A hobbit: Váratlan utazás  (The Hobbit: An Unexpected Journey)

A hobbitok saját, külön bejáratú története hatvan évvel A gyűrűk ura-trilógia eseményei elé repíti vissza a nézőt Középföldére. Zsákos Bilbót meggyőzi Szürke Gandalf, hogy kísérje el a tizenhárom törpét és szerezzék vissza a Magányos Hegyet Smaugtól. A Martin Freeman főszereplésével készült mozit már csak azért is érdemes megnézni, mert 2012 negyedik, és minden idők 18. legmagasabb filmes bevételét produkálta.

Tűzgyűrű (Pacific Rim)

A 2013-as produkció a klasszikus értelemben vett fantasy-ből az űrbéli kalandok világába kalauzol. Ebben a végletekig eltúlzott sci-fiben del Toro minden eddiginél rémisztőbb szörnyeket vitt a filmvászonra, amelyek a Csendes-óceán mélyén nyílt átjárón keresztül viszik közelebb a Földet az apokalipszishez. Itt már csak a neuronhidakkal összekapcsolt pilóták által irányított gigantikus robotok segíthetnek.

Bíborhegy (Crimson Peak)

Az elmúlt évek egyik legzseniálisabb, legintelligensebb ijesztgetős filmje, vagyis a horror műfaj rajongói számára kötelező darab! Egy családi tragédiát követően a fiatal, túlérzékeny írónő (Mia Wasikowska) figyelmét felkelti a jóképű angol lord (Tom Hiddleston), aki megkörnyékezi  a szépséget. A lánykérést gyors házasságkötés követi, ami után egy romos, zárt ajtókkal és titkokkal teli kastély falai közé költöznek - csakhogy a kúriában ott él a lord vénkisasszony nővére (Jessica Chastain) is! Bár a halott édesanyja szelleme óva inti a főhősnőt a két testvér egyre nagyobb befolyásától, ám a teljesen összezavarodott ifjú hölgyet egyre mélyebbre rántja az érzelmi örvény, és a végzetét nem kerülheti el. Vagy mégis?

biborhegy4.jpg

A Bíborhegy február 23-tól DVD-n, Blu-rayen és a 3D változatot is tartalmazó steelbook kiadásban is kapható a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr468392662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2016.02.16. 13:10:54

Izé.

A Hobbit az NAGYON nem del Toro..
Az Peter "régen minden jobb volt - főleg a gyűrűkura előtt" Jackson...

aegithalos 2016.02.16. 13:14:28

@szekőcei: Szedd ossze magad!
"Legyen szó rendezésről vagy forgatókönyvírásról"
www.imdb.com/name/nm0868219/ Writer resz, gyk.

exilis 2016.02.16. 13:33:26

Igaza van szekőceinek. Az hogy belepisztergált egy picit a forgatókönyvbe (amit egyébként négyen írtak, így ennyiből nevezhetjük Fran Walsh filmjének is, vagy Philippa Boyens filmjének, hiszen ők is ugyanolyan forgatókönyvírók voltak) az annyira marginális szerep, hogy nagy mellényúlás az ő filmjének kikiáltani. Ráadásul adaptációról lévén szó, eleve nincs nagy jelentősége a forgatókönyvíróknak.
Ha már a jó filmjeiről van szó, akkor az Ördöggernicet kellett volna elővenni, de gondolom azt nem láttad.

para_noir 2016.02.16. 13:34:47

A Bíborhegyet épp a hétvégén néztem meg, na az sajnos minősíthetetlen szemét, ócska forgatókönyvvel, inkoherens sztorival, totálisan műanyag díszletezéssel, nulla hangulattal. Nem értem, hogy a Faun meg az Ördöggerinc után honnan, hogyan jött ez a selejtes B-film.

BitPork 2016.02.16. 13:53:36

A faun labirintusa nagyon jó film! Eredeti spanyol nyelven láttam először és azonnal felkerült a must have listára.

savanyu_bableves 2016.02.16. 14:23:15

Para-Noir, nálad a pont. Borzalmas.

Globetrotter2014 2016.02.16. 14:52:09

@para_noir: nem ugyanazt a filmet láttuk. Nem korszakalkotó, de nagyon jól megcsinált film kitűnő színészekkel, Sokkal jobban él del Toro a rendelkezésére álló eszközökkel mint a Pacific Rim esetében ami szerintem egy eléggé rosszul sikerült film ahhoz képest hogy milyen jó is lehetett volna. A PR olyan, mintha Roland Emerich rendezte volna.

commando 2016.02.16. 14:59:53

@para_noir: Én is a hét végén rágtam át magam rajta, és nagyon vegyes érzelmek maradtak vissza. Egyrészt a téma lerágott csont, évtizedek óta kiváló alap a "vedd el feleségül, a pénzét lenyúljuk, majd kikészítjük" sztori. A filmes megoldástól sem voltam elájulva, nyögvenyelős párbeszédek, papírmasé díszlet, unalmas, limonádéba áztatott happy end. Szóval nem ezt vártam a tavalyi beharangozást követően. Mindent egybevéve nekem nem tetszett!

agarik 2016.02.16. 15:04:54

A Faun Labirintusa NEM horror, semmilyen értelemben.
A hobbit kalandfilm, megint nem horror.
A Bíborhegyet nem láttam-

2016.02.16. 16:33:57

@agarik:

A Hibbithoz del Toronak semmi köze, max annyi, hogy majdnem ő lett a rendezője.

szekőcei 2016.02.16. 16:40:17

@aegithalos: me scusi, nem láttam imdb-n..

2016.02.16. 19:36:39

ő rendezte a hitler kalapját?

exilis 2016.02.17. 06:57:42

@szekőcei: Ne kérj bocsánatot, neked volt igazad.
süti beállítások módosítása