Minyonok - Minions [2015]
2015. december 09. írta: redbandita

Minyonok - Minions [2015]

Nagyon vártam, de kicsit féltem is tőle, hogy csalódás lesz, úgyhogy csak nemrégiben ültem le megnézni. Kár volt ennyit várnom, mert nagyon tetszett. Amikor először olvastam, hogy a kis sárga figurák önálló filmet kapnak nem értettem, hogyan lesz az jó film, hiszen olyan nehéz érteni mit mondanak. De erre nincs is szükség, így is egy nagyon jó film lett, egész jó poénokkal!

minyonok_cc_nyar.jpg

Nem véletlen tehát, hogy a Gru első és második részét is túlszárnyalta a bevétel. A költségvetés kb. 70 millió dollár volt, a bevétel világviszonylatban 1 milliárd 150 millió dollár, és ehhez jön még a jogok értékesítése, amiből több százmilliós bevétele származik a cégnek. Ugyanis a kis sárga lényekkel kb minden eladható: plüssök, kirakós, ruhanemű, Tic Tac, játékok... Természetesen ha szeretnénk, az egész szobánkat minyonsárgára festhetjük és tele aggathatjuk minyonos relikviákkal, aminek különc darabjai között találhatók ruhacsipeszek, evőeszköztartó, gördeszka, kuka, gumicsizma, fogkefetartó, wc-ülőke, tűzcsap, mágnesen konzervnyitó, póráz, kutyaruha, busz és melltartó is.

A magyar mozikban is szépen teljesített a Gru filmek előzményének is tekinthető Minyonok, ugyanis túllépte a 700 ezres nézőszámot, ami már elég régen esett meg bármilyen filmmel. Vajon mit hoz majd 2017 nyara, amikor mozikba kerül a Gru 3?!

De ne szaladjunk ennyire előre, foglalkozzunk most az aktuális résszel, mert érdemes! A sztori ugyan gyérebb, mint a Gru filmekben, bár a második már abból is picit gyengébb volt, de ezt elnézzük a kis sárga lényeknek, hiszen olyan cukik és viccesek.

49408-minyonok-minions-animacios-vigjatek.jpg

A filmből kiderül honnan is származnak ezek a lények, akik tulajdonképpen ősidők óta itt élnek köztünk, és a történelem számos eseményében közrejátszottak pl. a dinoszauruszok kihalásában, vagy Drakula szénné égésében, Napóleon bukásában stb.

minyonok.jpg

Van ezekben a lényekben egy elemei ellentmondás: miközben arra törekszenek, hogy gonoszak legyenek, és a rosszat szolgálják, igazából természetüknél fogva jóindulatúak - mondja Chris Meledandri producer, amikor azt fejtegeti miért is imádjuk a kis sárga manókat.

Bár mindent felforgatnak, mégis imádnivalóak: gyerekesek, őszinték, és minden megmozdulásuk egyértelműen dekódolható, épp ezért nem számít, hogy hol élsz, vagy hány éves vagy, ugyanúgy hatnak rád ezek a figurák. - Jane Healy producer, aki eddig minden Illumination-filmben közreműködött ebben látja a sikerüket.

A stúdió nem tervezett külön mozit készíteni a minyonoknak, de a közönség már az első film után egyértelművé tette, hogy mennyire imádja őket. A második részben aztán már kicsit komolyabb szerepet kaptak és közben felépült az Universal Stúdió orlandói és hollywoodi élményparkjában a Minyonőrület nevű szekció, ami hamar a leglátogatottabb rész lett, így egyértelmű volt, hogy a minyonok önálló életre keltek. Ideje volt tehát egy külön mozit kapniuk. 1968-ban járunk, 40 évvel azelőtt, hogy a Minyonok összeakadtak volna Gru-val. Sok sok évnyi magányos antarktiszi év után 3 minyon, Kevin, Stuart és Bob úgy döntenek ideje új gazdát keresni. Célba veszik tehát a Gonoszbörzét, Orlandoban.

42562.png

Itt ismerkednek meg Scarlett Túlölővel, aki az egyik legravaszabb gonosztevő. De hajlandó alkalmazni a minyonokat egy rövid beavatási munka után. Ez pedig nem más, mint az angol királynő, Erzsébet koronájának ellopása. 

8910621_32bb3df9586f3ae799365403017c9453_wm.jpg

Hogyan beszélnek a minyonok?

A film java részét "fizikális" poénok teszik ki, a komédia eszközéül a vizualitás egyetemes eszközét választották a készítők a verbális helyett. A némafilmes humorvilághoz nyúltak vissza. Egyébként minden minyon Pierre Coffin hangján szólal meg. Több nyelven beszél valamennyire, ezekből szokott merítkezni pl. spanyol, olasz, japán, kínai, indonéz. Nem a szavak jelentése, hanem a hangzás alapján választja ki, hogy épp melyik nyelvből mit használ. Nem fontos, hogy értsük mit mondanak, a szituációból úgyis kitaláljuk, hogy éppen örülnek, vagy szomorúak, vagy bajban vannak.

A három fő karakter

Ebben a filmben három minyon veszi kezébe a többiek sorsát. Ahogy feljebb is írtam, ők Kevin, Stuart és személyes kedvencem, Bob.

  • Kevin - Talán nevezhetjük a csapat eszének, ő jön rá elsőként miért olyan sivár a minyonok antarktiszi élete. A javaslatára indulnak el új gazdát keresni. Merész, és vállalkozó szellemű, de próbál vigyázni is a többiekre.
  • Stuart - Őt kevésbé az esze, mint inkább állandó éhsége mozgatja. Neki mindig a kaján jár az esze. Hobbija a gitározás. Eléggé lobbanékony, nem igazán gondolja át cselekedeteit. 
  • Bob - a legcukibb minyon, szerintem. Nagyon örül, hogy őt is beválasztják erre a nemes küldetésre. Nagyon lelkes az új gazdát illetően. A baj csak az, hogy elég könnyű elterelni figyelmét. Állandó barátja, a plüssmacija, akitől semmiképp sem válna meg. Neki a legnagyobb a szíve, mindenkit szeret.

minyonok-3-890x481.jpg

  • Scarlett Túlölő is fontos szereplő, akinek hangját Sandra Bullock kölcsönzi. A színésznő 17 éve először adta hangját animációs filmhez. Azt nyilatkozta, hogy azért vállalta, mert így végre kisfia is megnézheti valamiben. Szóval Scarlett a leggonoszabb gonosztevő, aki éppen segédeket akar toborozni egy feladathoz. Legnagyobb meglepetésére a kicsit ütődöttnek tűnő sárga figurák teljesítik a felvételi feladatot. Így hazaviszi őket, felfegyverzi majd kiadja a feladatukat. El kell lopni az angol királynő koronáját. 

minions-movie-scarlet-overkill.jpg

  • Herb - Scarlett férje, aki megszállottja feleségének, bármit megtenne a kedvéért. Kissé piperkőc figura és nem is nézi annyira jó szemmel a minyonok érkezését.
  • A Nelson család - ők kísérik a minyonokat a Gonoszbörzére, a családapa hangját Michael Keaton kölcsönzi.

maxresdefault.jpg

A Minyonok-őrület a sztárvilágot sem hagyta hidegen, a film világpremierjén ott pózolt többek között Lewis Hamilton Forma 1-es autóversenyző és Vanessa Hudgens énekesnő is, miközben Ansel Elgort színész az Instagramra töltött fel egy olyan képet, amin épp egy Minyonok formájú süteményt csókolgat. Az internet világában emellett mémeken is láthatjuk a Minyonokat, az egyik ilyen képen például a Vilmos herceg mellett álló Katalin karjában fekvő gyermekük helyére photoshoppolták az egyik kis sárga lényt.

cs84019440.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr118124086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hozee 2015.12.10. 21:23:42

10 percet bírtam...
süti beállítások módosítása