A hadtörténet legrettegettebb mesterlövészei - 2,5 kilométerről vagy a fal mögül is eltalálják a célpontot
2015. október 09. írta: Szilvásgombóc

A hadtörténet legrettegettebb mesterlövészei - 2,5 kilométerről vagy a fal mögül is eltalálják a célpontot

Hány napon keresztül figyeli meg célpontját egy mesterlövész? Mennyi lőszerre van szüksége egy áldozat leterítéséhez? Miért sorsdöntő a mesterlövészek szerepe egy háborúban? A DoQ-n október 10-én debütáló Mesterlövész: Célkeresztben című film ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre ad választ, miközben háborús veteránok beszámolói alapján bemutatja a leghíresebb mesterlövészek hihetetlen küldetéseit. Íme, a modern hadtörténet 5 legextrémebb lövése!

mesterlovesz_3.jpg

A hadtudomány egyik leghalálosabb csodafegyvere a csatatéren nem a harckocsi és nem is a géppuska, hanem a magányos mesterlövész, aki hosszú órákon, gyakran napokon keresztül vár a tökéletes lövésre. Az álcázás nagymesterei a legtehetségesebb lövészek közül kerülnek ki, áldozataik főként olyan célpontok, amelyek pótolhatatlanok az ellenfél számára. A DoQ-n október 10-én startoló Mesterlövész: Célkeresztben című film a modern hadtörténet legtehetségesebb mesterlövészeit mutatja be, akik elképesztő pontosságukkal és hidegvérükkel örökre beírták magukat a történelemkönyvekbe.

Chris Kyle, a legenda
Az amerikai történelem leghalálosabb mesterlövésze egyértelműen Chris Kyle, nevéhez több mint 250 áldozat kötődik. Kyle az amerikai haditengerészet elit alakulatában, a SEAL-ben szolgált Irakban, a helyi lázadók 20 ezer dolláros vérdíjat tűztek ki fejére. Talán legnagyobb hőstette a fallúdzsai ütközethez kapcsolódik, mikor egymaga 40 iraki lázadót lőtt le. Ironikus módon az amerikai hősként tisztelt mesterlövészt egykori bajtársa, Eddy Ray Routh ölte meg 2013-ban, egy lőtéren.  

Craig Harrison, akinek a távolság nem akadály
A Csendes Orgyilkos becenéven ismert Craig Harrison afganisztáni szolgálata alatt állított fel távolsági világrekordot, mikor 2,5 km távolságból lőtt le két tálib gépfegyveres lázadót, akik tűz alá vették parancsnoka járművét. A brit mesterlövész nagy kockázatot vállalt a lövéssel, hiszen ez a távolság majdnem 1 km-rel haladta meg L115A3 típusú fegyverének lőtávolságát: a célpontok olyan messze voltak, hogy a találat előtt a lövedékek majd’ három másodpercig szálltak a levegőben. 

mesterlovesz_4.jpg

Steve Reichert, akitől a fal sem véd meg
Steve Reicher nevét egy iraki misszió tette híressé: a tengerészgyalogsági mesterlövész egy csapatnyi embert fedezett egy olajtartály tetejéről, mikor az osztagot a semmiből felkelők egy csoportja támadta meg. A lövöldözés közepette Steve észrevette, hogy három további gépfegyveres közeledik a szomszédos épületet megkerülve, hátulról. Pont mikor lőni készült, a célpont eltűnt az egyik fal mögött, ám Reichnert ez sem állíthatta meg: célzott és egy katonát el is talált, míg a másik kettőt a falról lepattanó törmelékdarabok tettek harcképtelenné.

mesterlovesz_1.jpg

Mike Plumb, az életmentő
A fenti mesterlövészektől eltérően Plumb nem háborús terepen szerzett magának hírnevet. A SWAT különleges egységének tagjaként egy öngyilkosságot kellett megakadályoznia: Douglas Conley az utca közepén akarta magát fejbe lőni egy emberi kéz nagyságú revolverrel, a rendőrök közeledésére agresszívan válaszolt, így távolról kellett fegyvertelenné tenni. Plumb végül 500 méterről, hihetetlen pontossággal lőtte ki a férfi kezéből a kis méretű pisztolyt.

Carlos Hathcock, akinek nevét egész Vietnám ismerte
Carlos Hathcock a vietnámi háború egyik legrettegettebb mesterlövésze volt: nevéhez 93 bizonyított találat fűződik (ő maga 400-ra saccolja áldozatainak számát), fejére 30.000 dolláros vérdíjat tűztek ki. Legnevezetesebb hőstette egy észak-vietnámi mesterlövész likvidálása volt: Hathcock hosszú napokon keresztül kúszott a dzsungelben, hogy a közelben tartózkodó ellenség meg ne lássa, ügyelve arra, hogy a napot a háta mögött tartsa. Végül ez mentette meg az életét: a távolban egy villanás elárulta a közelben rejtőzködő mesterlövész pozícióját, mire Hathcock az ellenség távcsövén át szemen lőtte a vietnámi katonát.

mesterlovesz_2.jpg

Mesterlövész: Célkeresztben, október 10-én, 21:05-kor a DoQ-n!  

forrás: Red Lemond Media

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr997951774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása