Outlander - Az idegen S01E01-E08
2014. november 14. írta: enbee

Outlander - Az idegen S01E01-E08

Vágtam a képzeletbeli centit rendesen, de végre eljutottunk idáig, eltehetem az ollót, mert "apa, kezdődik!" lesz az AXN White-on. Holnap este kilenctől két résszel nyit az Outlander.

10351532_679482812110931_145092558468731850_n.jpg

Claire Randall (Caitriona Balfe) a második világháborúban nővérként a fronton szolgált. Férje, Frank (Tobias Menzies) mindvégig Londonban volt, (talán) az elhárításnak dolgozott. A háború végeztével, öt év után végre újra találkozik a házaspár, és hogy újra egymásra találjanak, még mielőtt Cambridge-be költöznének, ahol Frank történelem professzorként fog dolgozni, Skóciába utaznak egy mini vakációra. Sok időt töltenek együtt, de a saját hobbijuknak is időt szentelnek: Claire a helyi gyógynövényeket, míg Frank a saját családfáját kutatja. A helyi legendák alapján egyik hajnalban Claire és Frank megles egy csoport "boszorkányt", és Claire-t magával szippantja az élmény. Na nem boszorkánynak áll, a hely az, ami megbabonázza. Vissza is megy gyógynövényért, de különleges érzés keríti hatalmába, fura hangokat hall és nagy szél támad. Claire az egyik hatalmas kőhöz lép, megérinti azt - majd hirtelen 1945 helyett 1743-ban ébred. Angolként a skót felföldön. Nem sok jót jelent ez az álmoskönyv szerint.

Ráadásul egyből meleg helyzetben találja magát, lövöldözés, kergetőzés, lejtőn leesés és minden, ami kell. Szegény Claire azt sem tudja, hogy mitől, kitől féljen leginkább. Egy angol tiszt kapja végül el, de a helyett, hogy megmentené a fura ruhás nőt, inkább vissza szeretne élni a helyzettel. Hát ejnye! Ki gondolná, hogy pont a skótok mentik meg a nőt?! Mert hát ez történik. Claire megmenekül - csöbörből vödörbe. A MacKenzie klán "vendégszeretetét" élvezheti ezentúl, először szigorú, majd egyre enyhébb körülmények között. A nő esze persze folyton azon jár, hogyan szabadulhatna ki, és mehetne vissza a kőkörhöz, ahol - minden reménye szerint - vissza juthatna valahogyan 1945-be, de miután a MacKenzie-k első kézből tapasztalják, hogy Claire ért a gyógyításhoz, ez a hazajutás egyre nehezebb dolognak tűnik.

vlcsnap-2014-11-13-15h12m35s103.png

Claire tehát a MacKenzie klánnal marad, ahol rengeteg pasas van, úgyhogy nézzük meg a fontosabb szereplőket. Először is ott van Murtagh (Duncan Lacroix) és Angus (Stephen Walters), akiket Claire megkap óvóbácsinak az első időszakban, aztán ahogy telnek a napok, szépen lassan gyakorlatilag baráttá válnak, ám ezt az Istenért sem ismernék be. Angus talán még szerelmes is lesz Claire-be, bár lehet ezt csak bemesélem magamnak, mert hát imádtam őt. Mármint Angust. Egyébként Claire-t is, aki női főszereplő létére meglepően szimpatikus és szerethető. Igaz, hogy majd' minden részben ő a nagy megmentő (save the day komplexus, mily' meglepő), de tekintve, hogy háborús időszakot élünk (-nek ők), illetve hogy Claire nővér, ez szerintem belefér. Na de a pasiknál jártunk.

vlcsnap-2014-11-13-15h19m03s170.png

A klánt vezetője Colum (Gary Lewis), aki testi fogyatékossága miatt otthonról irányít. Az öccse, Dougal (Graham McTavish) a hadúr, angolul hivatalosan warchief, és a vártól távol gyakorlatilag minden hatalmat ő gyakorol. Na Dougalt nehéz kiismerni. Néha szervezkedő szemétládának tűnik, máskor meg olyat tesz, hogy olvadozik tőle az ember. Ő az a fajta harcos, akinek ambíciói, de ugyan akkor elvei is vannak. Colum sokkal inkább diplomata, akin látszik is, hogy gondolkozik, mielőtt cselekedne. Dougal ezzel szemben olyan csendes őrült típus, -nak tűnik, amíg meg nem ismerjük.

Ha jól értem, akkor Colum és Dougal húgának a fia Jamie Fraser (Sam Heughan), aki álnéven él a MacKenzie klánnal (bár mindenki tudja, hogy ki ő), mert az angolok üldözik. Elvileg megölt egy vöröskabátost, de ahogy pörögnek a részek, kiderül, hogy nem eszik azért azt olyan forrón. Jamie fiatal, és jóképű, és nagy harcos, és és és olyan akcentussal beszéli az angolt, hogy egyetlen szava után csöpögés van. Sassenach-nak hívja Claire-t, ami outlandert, idegent jelent az ő nyelvükön. És jaaaaaj ahogy kiejti :D Hát telitalálat! Picit (na jó, nagyon) félek is tőle, hogy a szinkronban ezt hogy fogják megoldani, csak el ne tüntessék teljesen! Mert hát ez csúcspont, de tényleg! Keressetek róla videót, mert ez eredetiben az igazi. Amúgy Jamie barátságos, és könnyed, látszólag minden ambíció híján. Tisztában van vele, hol a helye, és e szerint is cselekszik. Természetesen a becsület és a kötelességtudat előkelő helyen áll nála a tulajdonságok listáján, de hát ezért is szeretjük őt. És ezzel nem csak mi, nézőkvagyunk így. De pszt :)

vlcsnap-2014-11-13-15h25m59s243.png

Még egy pasast ki kell emelni, ez pedig Black Jack Randall. Ő nem más, mint Claire férjének, Franknak az a híres-hírhedt felmenője, akit a férfi kutat Skóciában. Híres, mert Frank és a családja hősként tekint rá, aki nagy szerepet játszott a skót lázadás leverésében, de Claire hamar rájön, hogy inkább a hírhedt jelző illik az egyébként totál pszichopata pasasra, aki megszólalásig hasonlít az ő férjére. Amúgy ő az a vöröskabátos, akivel Claire a legelején összefutott, persze teljesen véletlenül. És hogy a felmenő-leszármazott viszony nyilvánvalóbb, valamint Claire élete még nehezebb legyen, a két férfit ugyan az a színész játssza. Az, hogy Black Jack nem szimpatikus, az nem meglepő. Főgonosznak tényleg jó lesz, feltéve hogy marad is pszichopata és nem próbálnak majd szimpátiát ébreszteni iránta, vagy megértetni velünk, hogy mit miért tesz. Jó ez a pszichopata vonal, nah.

Vannak csajok is, nem csak Claire lézeng 800 pasassal 13 részen keresztül. Ott van például Mrs. Fitzgibbons (Annette Badland), akinek a gondjaira bízzák Claire-t a megérkezése után. Vagy az ő unokahúga, a Jamie után ácsingózó Laoghaire Mackenzie (Nell Hudson), akit egyenlőre még csak egy alamuszi nyuszi, a nagy ugrás potenciájával. Na és ott van még Geillis Duncan (Lotte Verbeek), aki kicsit boszorkány, kicsit kurtizán - legalábbis ezt jön le róla. Ő áll a legközelebb ahhoz, hogy Claire barátnőjének nevezzük, de Geillis is olyan kicsit, mint Dougal, hogy mindig gyanakvó, és várjuk tőle a váratlant. Ha ennek van így értelme.

vlcsnap-2014-11-13-15h32m08s61.png

Az idegennek van amúgy sztorija is. Odáig már eljutottam a beszámolóban, hogy Claire a MacKenzie klánnál ragad először rabként, aztán meg gyógyítóként. A fiatal nő egyre inkább a klánhoz tartozónak érzi magát, de mindig történik valami, ami miatt fellángol benne a mehetnék. A tervei általában dugába dőlnek, és oda lyukad ki, hogy önszántából marad - hogy aztán megint olyasmi történjen, ami szökésre buzdítsa. Na jó, olyan sokszor nem játszódik ez le, csak úgy kétszer, háromszor. De ettől még Claire vívódik önmagával, mert bármennyire is befogadják a skótok, és gondot viselnek rá, attól még Frank ott van valahol a huszadik században, és keresi őt.

Az első évad első feléből két olyan konkrét esemény van, amit ki szeretnék emelni. Az első, amikor az úton lévő MacKenzie-k egy fogadóban esznek, isznak, múlatják az időt. Az éppen félig-meddig büntiben lévő Claire is velük van, akin a szomszéd asztaltársaság elkezd élcelődni. Claire persze egy szót sem ért belőle, ahogyan mi sem, de Angusék először csak pofákat vágnak, aztán jönnek a mély, nyugtató lélegzetek, de mikor már ez sem segít, a két társaság egymásnak ugrik. A végén persze Claire is megtudja, hogy tulajdonképpen az ő becsületét védték a MacKenzie-k, és ettől a nő közéjük valónak érzi magát, először a megérkezése óta.

vlcsnap-2014-11-13-15h37m02s225.png

A másik eseményt is Claire robbantja ki, mert egy vöröskabátos előtt különbözik össze Dougallal. Odáig fajul a dolog, hogy bár Claire elismeri, hogy önként van a MacKenzie klánnal, el kell mennie az angolokhoz egy kis beszélgetésre. Dougal kíséri el, és csak az ő talpraesettségének köszönhető, hogy Claire ép bőrrel kijut az erődből. Ám a következményeket csak egyféleképpen úszhatja meg Claire: ha többé nem angol, hanem skót lesz. Ezt pedig úgy érheti el leggyorsabban, ha hozzámegy egy skóthoz. Csak hát ugye Claire már férjnél van. Komoly dilemma.

Azt amúgy nem tudnám megmondani, hogy mivel fogott meg a sorozat. Mondanám, hogy életszagú, de hát egy nő köveket tapizva időutazott, szóval ez annyira nem játszik. Mondanám, hogy izgalmas, de azért tudjuk, hogy merre halad a sztori, és olyan rengeteg akció nincs benne. Mondanám, hogy romantikus, de a nagyon-nagyon visszafogott flörtölésen kívül igazából csak az esküvős téma után jön be a szerelmi szál. Mondanám, hogy történelmi - és hát igen, az, elvégre 1945 is régen volt, nem hogy 1743. Talán ez az igazán különleges benne, hogy a múltból a még régebbi múltba visz el minket, hogy számunkra már Claire jelene is történelem. Néha-néha egyébként visszatérünk a huszadik századba, de szerencsére ez nem jellemző. Ha őszinte akarok lenni, a Frank-Claire szál szinte teljesen hidegen hagy. Persze jó, hogy van, mert így Claire-nek van mi miatt visszatérnie a jelenébe, de ennyi. 

Na a hangulatba kerülés érdekében, akit érdekel, nézze meg a főcímet:

Gondolom nem meglepetés, hogy bejelentem: én oda vagyok ezért a sorozatért. Csak az bánt, hogy áprilisig kell várni arra, hogy befejezzék az első évadot, mert hát uram atyám, az nagyon messze van! Viszont jó hír, hogy a második évadot is berendelték már, ami Diana Gabaldon Outlander könyvsorozatának második kötetének a feldolgozása lesz. Nem olvastam, még az első részt sem, úgyhogy fogalmam sincs, milyen irányba tart a sztori, de már most nagyon izgulok miatta. Csak az a kérdés, hogy a tavaszi részeket meddig nézzem, és mikor álljak meg, a befejezést addigra hagyva, mikor már a második évad is elkezdődött. A könyv természetesen a (még nem létező) 2015-ös várólistám élére ugrott.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr296893017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása