Amnézia - Before I Go to Sleep (2014)
2014. november 11. írta: Szilvásgombóc

Amnézia - Before I Go to Sleep (2014)

 A Mielőtt elalszom című bestseller  filmes adaptációja. Nagyon kíváncsi voltam rá, a könyvet imádtam! A film szereposztása érdekes, sőt kimondottan izgalmas volt.   Colin Firtht eddig még csak pozitív szerepben láttam, furcsa is volt egy picit. Mark Strong és Nicole Kidman jelenléte pedig magáért beszél. Szóval lelkes voltam, aztán megláttam a magyar címet... nem szoktam amerikai vs. magyar összehasonlításokat tenni, de a magyar cím egyenesen semmitmondó...

Amnezia_800x1154_2.jpg

Ezúttal az általam szeretett (mégis, oly ritkán tartott) sorrendet követtem. Könyv. Film. Szóval a sztori nem volt ismeretlen, ami be kell valljam nem ártott. Néha picit olyan érzésem volt, hogy pici, de a sztori szempontjából fontos részletek kimaradtak. Ezt az érzést megerősítette bennem az, aki nem olvasta csak látta a filmet. Nem veszted el a fonalat a hiánytól, de úgy kicsit komplettebb lett volna. 

A könyvhöz képest egy két esemény kimaradt, ami személy szerint nekem hiányzott. Christine Lucasnak (Nicole Kidman) a könyv lapjain sokkal több minden bevillan, mint amit a vásznon láttunk. Szerintem sokat árnyalta volna, több érzelmet adott volna a történetnek. Dr. Nash (Mark Strong) elvitte Christinet az elmegyógyintézetbe is, ahol annak idején kezelték. Sőt, amikor Dr. Nash etikai okok miatt leadja a nő esetét, Mrs. Lucas konzultál új orvosával, egy doktor nővel. Ezek, sajnos, kimaradtak szintén. 

Na most, hogy a bennem lévő hiányérzetnek hangot adtam, azt lehetne hinni, hogy nem tetszett a film. Pedig igen, tetszett. Szépen fel volt építve, nem csapongott túl sokat, be kell valljam ettől féltem. És innen lesz egy kisebb spoiler...

Christine Lucas reggel felébred és egy vad idegen férfit talál maga mellett az ágyban. Kioson az ágyból és a fürdőszoba felé veszi az irányt, ahol egy negyvenes nő néz vissza rá a tükörből. És ami talán még hátborzongatóbb fotókat talál a csempére ragasztva, amiken ő szerepel. A képek eseményeket örökítenek meg, olyanokat, amik nem történtek meg. Vagy mégis? Igen, mégis. Erre világít rá Ben Lucas (Colin Firth), Christine férje. 

Amnezia_jelenetfoto (7).jpg

Ben arra is rávilágít, hogy ez minden reggel kisebb-nagyobb eltéréssel, de lejátszódik. Hiszen az autóbalesetben súlyosan megsérült és az agya csak egy napig képes az információkat tárolni. Christine férje már nem bízik az orvosokban, nem akarja, hogy neje kezelésekre járjon. Ám a minden áron meggyógyulni és emlékeire vágyó nő titokban Dr. Nashhez jár, minden nap.

Amnezia_jelenetfoto (2).jpg

És, hogy minden nap egyre több kapaszkodója legyen, Christine videónaplót vezet, a kamerát a doki adta neki, és minden reggel felhívja az emlékei vesztett nőt, hogy hol is van a napló. (Christine a könyvben hagyományos naplót vezet, ez is egy kisebb eltérés. Nyilván nagyobb hatást kelt a nézőkben. Nem is zavaró.)

Amnezia_jelenetfoto (11).jpg

A kezeléseknek hála egyre több minden marad meg és kerül felszínre Mrs. Lucas emlékeiben. Fia és barátnője is beugranak. Christine minden nap megküzd a lehető legnagyobb fájdalommal is, fia halálhírével is minden nap szembesül. 

Fájdalmán egy cseppet talán tud enyhíteni barátnője jelenléte. Clair megjelenése kulcsfontosságú, hiszen ha ő nincs Christine sosem tudja meg, hogy Bennek van egy forradás a jobb arcán...  

Amnezia_jelenetfoto (19).jpg

Igen, ennek a Bennek nincs.... 

Itt indulnak be az események igazán. Ál-Ben elviszi Christinet egy motelbe, ahol annak idején találkozgattak. Innen pedig vagy boldog párként, Mikeként és Christineként lépnek ki vagy sehogy. Mike elszólta magát, miszerint Adam (Christine fia) életben van. Ettől pedig az elgyötört nő új erőre kap.

Spoiler vége.

Nem egy pörgős filmre kell készülni, hanem egy lassú, de annál szövevényesebb pszicho thrillerre. (Igaz nálam olvasás közben, de) a film nézése közben az érzelmek folyamatosan hullámzanak. Vannak helyzetek, amikor nem lehet eldönteni, hogy Dr. NAsh az, aki saját céljaira használja a nőt és ő a rossz fiú, vagy pedig a férjjel nem stimmel valami? Természetesen minden kiderül és minden elrendeződik a maga módján.

Remek film. Nem a látvány miatt, sokkal inkább az élmény/hangulat miatt érdemes moziban megnézni.

 

A képek forrása:  InterCom

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr216862029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása