Jane Austen magánélete - Becoming Jane [2007]
2014. október 23. írta: redbandita

Jane Austen magánélete - Becoming Jane [2007]

2007-ben Anne Hathaway egy új arcát mutatta meg, amikor az egyik leghíresebb angol írónő, Jane Austen bőrébe bújt. A kissé flegma, kissé bájos, kissé bohókás, okos, kifinomult, olvasott hölgy karaktere talán nem áll messze a színésztől, így ez biztosan könnyített a szerepen. Társául ezúttal James McAwoyt kapta.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

jane_austen_maganelete_poszter.jpg

A filmet Julian Jarrold jegyzi, aki korábban olyan filmeket rendezett, mint az 1999-es Szép remények, 2002-es Bűn és bűnhődés, vagy a Canterbury mesék minisorozat. Látható, hogy nem áll tőle távol a klasszikus angol irodalom, így tulajdonképpen nem annyira meglepő, hogy készíthette el Jane Austen életrajzi filmjét is.

De kis is az a Jane Austen?

Talán nem kell bemutatnom senkinek, hiszen rövid élete alatt is hat olyan regényt (Büszkeség és balítélet, A klastrom titka, Értelem és érzelem, A mansfieldi kastély, Emma, és a Meggyőző érvek) ajándékozott nekünk, amik mind a mai napig elképesztő népszerűségnek örvendenek, számtalanszor dolgozta fel őket a filmipar is.

A siker tehát vitathatatlan, ám az élet nem minden területén volt ilyen szerencsés. Elég nagy szegénységben nőtt fel, édesapja plébános volt és nem keresett rosszul, de mivel Jane-ék nyolcan voltak testvérek, így vagyonosnak egyáltalán nem voltak mondhatóak. Ez a filmben is teljes mértékben kiérezhető. Jane szüleit Julie Walters és James Cromwell alakítja. Mindkettőjük munkássága évtizedek óta sikeres, így szerepeiket felsorolni szinte lehetetlen. Itt Mrs. Austen jut több szerephez, aki gyerekeinek a legjobbat akarja a maga erőszakos módján. Janet éppen egy rendkívül előnyös, de szerelemtől abszolút mentes házasságba akarja belekényszeríteni.

Jane-Austen-maganelete--29725.jpg

Jane volt a hetedik a sorban, a lányok közül a legfiatalabb, így hozományra már nem igazán számíthatott a szüleitől. Jövőjét csak és kizárólag egy tehetős fiatalemberrel kötött házasság biztosíthatta volna, legalábbis ezt akkoriban (Jane Austen 1775-1815 között élt) így gondolták. Pedig Jane írói tehetsége már nagyon fiatal korában megmutatkozott. De hogy egy fiatal hölgy maga tartsa fent magát, ráadásul az írásból, annak még a gondolata is botrányosnak volt mondható.

A lány egyébként regényeket írt mér fiatal korától kezdve, szereplőit pedig népes, tágas rokonságából, ismerőseiből, barátai közül merítette. Jane talán legszorosabb viszonyban, nővérével állt, Cassandra-val, akit ebben a filmben Anna Maxwell Martin alakít. A hölgy számos helyről ismerős lehet pl. Észak és dél minisorozatból, vagy a Philomena-ból.

192677_galeria_jane_austen_maganelete_05.jpg

A film sok mindenben eltér Jane Austen valódi életrajzától, de ezt ne rójuk fel neki, és ez pláne nem von le Anne Hathaway alakításából. Mint írtam Austen korán meghalt, mindössze 41 évesen ún. Addison kórban, ami ma már gyógyítható, de akkoriban nem volt az. A betegség tünetei miatt Jane Austen eléggé elzártan élt utolsó éveiben, halála után Cassandra hozott nyilvánosságra sok levelet, történetet a húgáról. Innen tudjuk azt is, hogy Jane-nek tényleg volt egy hasonló kalandja, mint a filmben a fiatal ügyvéddel, Tom Lefroy-al. A filmvásznon is jól kijön kettőjük közti mély, igaz érzelem, de akkoriban a házasságok nem ilyen alapon jöttek létre. 

Ahogyan a filmben, úgy a való életben sem ment férjhez az írónő, bár egyszer el volt jegyezve egy bizonyos Harris Bigg Whiterrel. A filmben számos kérője akad, egy dúsgazdag férfi is, Mr. Wisley (Laurence Fox). Jane hallani sem akar a házasságról, édesanyja bármennyire szeretné is azt, hiszen az ő szíve Tomért dobog. A szerelmeseknek számos akadályba kell ütközniük.

192676_galeria_jane_austen_maganelete_04.jpg

Minthogy a filmet Anne Hathaway projektem miatt néztem meg, így pár mondatban hagy fejezzem ki mennyire jó választás volt a szerepre. Kellően megvan benne a fruska, eléggé szeszélyes, szemeiből is sugárzik az a fajta olvasottság, értelmesség, ami Jane Austenre jellemző. Hiteles marad a sértődékeny, szerelmet először megízlelő fiatal hölgy, a magabiztos asszony szerepében is. 

Becoming-Jane-jane-austen-495353_1024_576.jpg

A filmet ajánlom a kosztümös filmek, és elsősorban Jane Austen rajongóinak figyelmébe!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr686817161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

regenbogen13 2014.10.23. 17:56:28

Egyik kedvenc. Bár sokat számít, hogy James McAvoy a férfi főszereplő. Fantasztikus színész.

Túrós (törölt) 2014.10.23. 19:48:06

mennyivel jobban néz ki ez a nő egy normális, hosszabb hajjal és anélkül a piros száj nélkül amitől 4szer vakulok meg
süti beállítások módosítása