Szeptemberi mozipremierek
2014. szeptember 01. írta: redbandita

Szeptemberi mozipremierek

Elérkeztünk az ősz első hónapjához, így véget ért az uborkaszezon és a mozikba is megérkeznek a nagyobb vagy esetleg jobban várt filmek. Ti melyiket nézitek meg mindenképp?

premier9.jpg

Szeptember 4.

  • A nyolcadik utas: a Halál [1979] - rendezői változat - amerikai sci-fi
    Eredeti cím: Alien - Director's Cut
    Rendező: Ridley Scott
    Szereplők: Sigourney Weaver, Ian Holm
    Történet: A Nostromo kereskedelmi űrhajó, 200 millió tonna ásvánnyal a fedélzetén a Föld felé tart. Egy ismeretlen vészjelzés miatt a központi számítógép megszakítja az utat és felébreszti a legénységet. A kapitány úgy dönt, hogy utánanéznek a dolognak, kutatásuk az ismeretlen bolygón azonban rosszul végződik. A legénység egyik tagjára rátapadva egy idegen organizmust visznek magukkal a hajóra, ahol az brutális pusztításba kezd. A legénység megkezdi reménytelennek tűnő harcát a túlélésért.

  • Heli [2013]mexikói-holland-német-francia filmdráma
    Eredeti cím: Heli
    Rendező: Amat Escalante
    Szereplők: Armando Espitia, Linda Gonzáles
    Történet: Heli egy fiatal mexikói fiú. Rá hárul a feladat, hogy megvédje családját, amikor tizenkét éves nővére véletlenül egy kegyetlen drogügybe keveri őket. Fel kell vennie a harcot a drogkartell tagjaival, és a hasonlóképpen felhergelt, korrupt rendőrséggel is. Heli végignézi, ahogy testvérét elhurcolják, barátját pedig megkínozzák és megölik. Helit végül elengedik, és abban a reményben, hogy viszontláthatja testvérét, hazatér. Testvére azonban csak napokkal utána érkezik haza, és súlyos traumákkal kell szembenéznie, amiben Heli igyekszik segíteni neki.

 

  • Postás Pat - A mozifilm [2014] angol animációs film
    Eredeti cím: Postman Pat - The Movie 
    Rendező: Mike Disa
    Történet: Postás Pat egy kisváros köztiszteletnek örvendő tagja, szerető családja mellett a helyi lakosok is nagy becsben tartják. Pat barátságosan, szívélyesen végzi postás teendőit, amelyben legnagyobb segítségére macskája, Jess van. Egy nap jelentkezik a népszerű tehetségkutató versenybe, ahol nagy meglepetésre kiderül, kiváló énekhangja van. Bejut az élő adásban sugárzott döntőbe, amitől a kisvárosi postást mind inkább elragadja a média és a hírnév. Mire észbe kap, már egy marketinggépezet reklámarca lesz, és egyre ritkábban látja szeretteit és barátait. A postacég egyik hataloméhes vezetője eközben a vezérigazgatót is megvezetve gépesíteni akarja az egész postaágazatot, és Postás Pat robotokkal akarja helyettesíteni az embereket. Szerencsére Patnek a kulcspillanatban helyén van a szíve, és Jess is a segítségére siet.

  • Szerelem a végzetem [2014] - amerikai romkom
    Eredeti cím: And So It Goes
    Rendező: Rob Reiner
    Szereplők: Diane Keaton, Michael Douglas
    Történet: Oren Little nincs különösebben kibékülve a környezetével: festékpuskával kergeti el a kertjéből az odatévedő kutyát, nem hagy parkolóhelyet a szomszédnak, és leginkább cinikus megjegyzésekkel múlatja egyedül az időt. A mogorva ingatlanügynök életébe váratlan változást hoz sosem látott unokája, akit elhidegült fia hagy hátra nála megőrzésre. Mivel Orennek évek óta nem kellett senkiért felelősséget vállalnia, ezért megoldhatatlan feladatként tornyosul előtte a kislány gondozása. Szerencsére a feladatban segítségére siet a szomszédban élő, egyedülálló énekesnő, Leah, akiből előtörnek az anyai ösztönök, ráadásul mind közelebb kerül az addig érzéketlen fajankó benyomását keltő Orenhez.

Szeptember 11.

  • Az emlékek őre [2014] amerikai sci-fi
    Eredeti cím: The Giver
    Rendező: Phillip Noyce
    Szereplők: Jeff Bridges, Meryl Streep, Brenton Thwaites, Katie Holmes
    Történet: Egy tökéletes jövőben, ahol nincs háború, fájdalom, szenvedés, az ifjú Jonas is megkapja életre szóló feladatát a vének tanácsától. A mentorával töltött idő alatt azonban ráébred, hogy mekkora árat kell fizetnie mindenkinek ezért a színtelen békéért. Az emlékek ifjú őre letér a kijelölt ösvényről és a szabályokat felrúgva azt teszi, amiről azt gondolja, hogy helyes.

  • Az ígéret földje [2013] guatemalai-spanyol-mexikói film
    Rendező: Diego Quemada-Diez
    Szereplők: Brandon López, Rodolfo Domínguez
    Történet: Három tinédzser indul útnak Mexikóból az Egyesült Államok felé egy jobb élet reményében. Az úton megismerkednek egy indián fiúval, Chaukkal, akivel eleinte nem tudnak kommunikálni, hiszen nem beszél spanyolul. Azonban ahogy az út egyre veszélyesebbé alakul, a gyerekek megértetik magukat egymással. Szükségük is van rá, mert csak egymásra számíthatnak. A határvidék páratlanul kegyetlen megpróbáltatások elé állítja őket, minden megtett lépésükkel az életüket kockáztatják. És ha sikerül is átjutni, mi várja őket a másik oldalon?
  • Ha maradnék [2014] amerikai dráma
    Eredeti cím: If I Stay
    Rendező: R. J. Cutler
    Szereplők: Chloe Grace Moretz, Jamie Blackley
    Történet: Mia Hall a tinédzserek gondtalan életét éli és a legfontosabb döntés, amit meg kell hoznia, nem más, mint, hogy zenei pályára készülve felvételizzen a nívós Juilliard zeneakadémiára vagy szerelmével, Adammel fűzze szorosabbra a szálakat. Azonban minden megváltozik, amikor egy felszabadult családi kirándulás tragédiába torkollik, Miának pedig élet és halál között egy sokkal fontosabb döntést kell meghoznia, amely nem csak a jövőjét, hanem egész sorsát befolyásolja.

  • Ida [2013] lengyel-dán dráma
    Eredeti cím: Ida
    Rendező: Pawel Pawlikowski
    Szereplők: Agata Trzebuchowska
    Történet: A fekete-fehérben forgatott film 1956 játszódik. Ida egy fiatal novicia, aki fogadalomtétel előtt felkeresi egyetlen életben maradt rokonát, édesanyja testvérét. Wanda Gruz negyvenes éveiben járó, alkoholista, láncdohányos, még leépültségében is erotikusan vonzó asszony, aki az ötvenes évek elején nagyhatalmú ügyészként a Honi Hadsereg számos, a szovjetvilág ellen harcoló vezetőjét küldte bitóra. Ám Vörös Wanda, ahogy egykoron hívták, 56 után kegyvesztetté vált. Ida és Wanda akkor találkoznak egymással, amikor mindketten útelágazáshoz érkeznek: identításuk és jövőjük meghatározásához pontos önképre, a múlt tisztázására van szükségük. Ida csak most tudja meg, hogy zsidó, a neve Ida Lebenstein, kinek szüleit a német megszállás alatt megölték, így került árvaként az apácákhoz.Wanda természetesen tudott róla, de nem vette magához. A családtörténet megismerése kölcsönös tanulás, melynek során nénje megismerteti a lánnyal az élet profán misztériumát, míg őmaga arra kényszerül, hogy Ida romlatlanságának tükrében számot vessen önmagával.
  • Kamuzsaruk [2014] amerikai akcióvígjáték
    Eredeti cím: Let's Be Cops
    Rendező: Luke Greenfield
    Szereplők: Damon Wayans, Jr., Jake Johnson, Nina Dobrev
    Történet: Két jó haver az évszázad ugratására készül. Szerintük egy nagy poén érdekében nem ciki rendőrnek öltözni, és kicsit járőrözni békés környékükön: a zsaruknak úgysincs soha semmi dolga arrafelé. Kivéve most. 
    Ugyanis színre lép egy maffiózó (James D'Arcy), aki nem a vicc kedvéért hord magánál piszolyt. A két barát hiába magyarázza, hogy ők csak játékból vettek egyenruhát. Az egyikük barátnője (Nina Dobrev) segítségével kénytelenek beleélni magukat a szerepbe. Akarva-akaratlan, felveszik a harcot a szervezett alvilággal.

  • Utóélet [2013] magyar film
    Rendező: Zomborácz Virág
    Szereplők: Gálffi László, Kristóf Márton, Gyabronka József
    Történet: A mindentől szorongó Mózes (Kristóf Márton) képtelen megfelelni lelkész apja (Gálffi László) elvárásainak. Amikor a lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, Mózes szinte megkönnyebbül: megszűnt a nyomás, ami az egyházi pályára kényszerítette volna őt. Csakhogy a halotti toron megpillantja apja kísértetét, ami - bár nem tud beszélni - innentől kezdve folyamatosan a nyomában van. Mózes kétségbeesetten próbál megszabadulni a kísértettől, és ebben segítségére van egy spiritiszta autószerelő (Anger Zsolt), valamint a lelkész asszisztense (Petrik Andrea).

  • Szuper - Hipochonder [2014] - francia-belga vígjáték
    Rendező: Dany Boon
    Szereplők: Dany Boon, Alice Pol
    Sztori: Romain Faubert retteg a betegségektől. Hipochonderként gyilkos baktériumokat lát mindenhol, és állandóan orvosát látogatja. Dimitrinek, aki egyben orvos és barát, már elege van az állandó fóbiából. Úgy gondolja, egyetlen megoldás lenne Romain problémájára: ha találna egy nőt, aki elvonná a figyelmet a fóbiáiról.

  • Térkép a csillagokhoz [2014] amerikai-kanadai-német-francia dráma
    Eredeti cím: Maps to the Stars
    Rendező: David Croneneberg
    Szereplők: Julianne Moore, John Cussack, Robert Pattinson, Mia Wasikowska 
    Történet: A Weiss-család egy tipikus hollywoodi dinasztia: az apa, Stafford (John Cusack) korábban egy önsegítő program kidolgozásával vált sikeressé; míg az anya, Cristina (Olivia Williams) ideje nagy részében 13 éves fiuk, a gyereksztár Benjie karrierjét egyengeti. Stafford egyik páciense a színésznő Havana (Julianna Moore), aki arról álmodozik, remake-et készít a filmnek, amely a '60-as években sztárrá avatta édesanyját, Clarice-t (Sarah Gadon). Az asszony már nem él, ám éjjelente még kísérti lányát. Benjie nemrég jött ki a rehabról, ahol 9 éves kora óta kezelték, illetve nővére, Agatha (Mia Wasikowska) is épp ez időben lép ki a pszichiátria kapuin, ahová piromániája miatt utalták be.

Szeptember 18.

    • Az útvesztő [2014] amerikai thriller
      Eredeti cím: The Maze Runner
      Rendező: Wes Ball
      Szereplők: Dylan O'Brien, Thomas Brodie-Sangster 
      Történet: Thomas egy liftben ébred, és a nevén kívül nem emlékszik semmire. Az ajtón túl különös világ várja. 60 srác, akik elzártan, szigetszerű univerzumukban élnek, és egyetlen dolgot tanulnak: a túlélés trükkjeit. Ők nem lepődnek meg az újonnan érkezőn: havonta egyszer mindig jön valaki. Világukat útvesztő veszi körül. Aki szökni próbál - és sokan vannak ilyenek - mind ottvesznek. Ezek a szabályok, melyek nem változnak és nem változtathatók. Valami mégis átalakul. Egy titokzatos üzenet hatására néhány srác azt hiszi, van remény a lázadásra. Még akkor is, ha fogalmuk sincs, ki ellen kell lázadniuk, és mekkora veszéllyel próbálnak szembenézni.

    • Life of Crime [2013] amerikai krimi
      Eredeti cím: Life of Crime 
      Rendező: Daniel Schechter
      Szereplők: Jennifer Aniston, Tim Robbins, Mos Def, Isla Fisher
      Történet: Ordell Robbie és Louis Gara autólopásért ülnek börtönben. Megbeszélik, hogy amikor kiszabadulnak elrabolják egy gazdag férfi feleségét, és váltságdíjat kérnek érte. Csakhogy a férfi nem fizet, mivel nem akarja visszakapni a nőt. Aki ezen felháborodik és a két bűnöző segítségével áll bosszút.
    • Sráckor [2013] amerikai dráma
      Eredeti cím: Boyhood
      Rendező: Richard Linklater
      Szereplők: Ethan Hawke, Patricia Arquette, Ellar Coltrane
      Történet: Richard Linklater új filmje, a Sráckor eleddig példátlan filmes kísérlet és egyedülálló mozis élmény. Olyan fikciós dráma, amely ugyanazt a néhány színészt követi egy 12 éves időszakon át, 2002-től 2013-ig, ily módon a filmben megtett páratlan utazás egyszerre nagy ívű és intim, végigvezet a gyermekkor életörömén, a modern család mindent megrendítő változásain, és magán az időn. A film a 6 éves Masont (Ellar Coltrane) követi az ember életének legradikálisabban változó évtizedén át a családi költözések, viták, házassági kudarcok, újra házasodások, új iskolák, első szerelmek, elvesztett szerelmek, jó időszakok, ijesztő időszakok, és a szívfájdalom és rácsodálkozás állandóan lüktető keveredésének ismerős kavargásán keresztül. Ám a végeredmény kiszámíthatatlan, ahogy az egyik pillanat a másikba szövődik, így adva ki a felnövésünket formáló események mélyen személyes élményét, és életünk állandóan változó természetét. A történet kezdetén az álmodozó tekintetű elsős, Mason nagy felfordulással néz szembe: egyedül álló, keményen dolgozó édesanyja, Olivia (Patricia Arquette) úgy döntött, hogy vele, és nővérével, Samanthával elköltöznek Houstonba - pont amikor régóta távol lévő apjuk, az idősebb Mason (Ethan Hawke) visszatér Alaszkából, hogy újra belépjen világukba. Így kezdődik az élet állandó változása. Ám a szülők, nevelőszülők, lányok, tanárok, főnökök, veszélyek, vágyak és kreatív szenvedélyek özönében Masonnek mégis sikerül a maga útját bejárnia.

    Szeptember 25.

    • A védelmező [2014] amerikai thriller
      Eredeti cím: The Equalizer
      Rendező: Antoine Fuqua
      Szereplők: Denzel Washington, Chloe Grace Moretz
      Történet: Robert McCall-ról, a nyugodt életet élő bostoni állampolgárról senki sem gondolná, hogy egy visszavonult volt kommandós. De a saját halálát megjátszó ügynök újraéled önálló száműzetéséből, hogy megmentsen egy fiatal lányt az erőszakos orosz gengszterektől. De a bosszúhadjárat nem csak a bosszúról szól, hanem folyamatosan felfedi, hogy a törvény néha nem elég és át kell lépni a határokat. Ha valaki bajba kerül és nincs hová fordulnia, McCall-ra biztosan számíthat, ő a tehetetlenek védelmezője.

    • Delfines kaland 2. [2014] amerikai családi film
      Eredeti cím: Dolphin Tale 2
      Rendező: Charles Martin Smith
      Szereplők: Morgan Freeman, Ashley Judd
      Történet: 2011-ben egy delfin története megrázta a világot. A Clearwater Akvárium munkatársai befogadtak egy súlyosan sérült állatot, és egy kisfiú határozott közbenjárására művégtagot terveztek neki - ám ami ennél sokkal több: visszaadták az életkedvét.  A habókos szakemberekből és lelkes amatőrökből álló csapat körül azonban azóta sem állt meg az élet - új történetük ismét hihetetlen, de igaz eseményeket beszél el: a főhős ezúttal is a különleges sorsú delfin, Winter, ám kerül mellé egy elárvult újszülött, és fontos szerepet kap egy sikeresen rehabilitált, az óceánba visszaszoktatott delfin, Mandy is.

    • Kétéjszakás kaland [2014] amerikai romantikus vígjáték
      Eredeti cím: Two Night Stand
      Rendező: Max Nichols
      Szereplők: Miles Teller, 
      Analeigh Tipton, Jessica Szohr
      Történet: Egy kötődés nélküli egyéjszakás kaland a huszonéves New York-i Megan és Alec számára katasztrófával felérő fordulatot vesz másnap reggel, amikor egy hatalmas hóvihar megbénítja a várost. Csapdába esnek Alec szűk brooklyni lakásában, ahol kénytelenek egy tipikus egyéjszakás kaland határain túl is megismerni egymást.

     

    • Maja a méhecske 3D - ausztrál-német animáció
      Eredeti cím: Maya The Bee Movie
      Rendező: Alexs Stadermann, Simon Pickard
      Történet: Maja épp hogy kikelt lárvájából, de máris olyan szeleburdi, mint hat másik. Képtelen követni a kaptár szabályait, főleg azt, amely szerint a közeli réten fészkelő darazsak örök ellenségeknek számítanak. Amikor eltűnik a méhpempő, mindenki a darazsakra gyanakszik - ráadásul Maját azzal vádolják, hogy bűnrészességet vállalt a gyalázatban. Legjobb barátját, Willyt leszámítva senki nem hiszi el Majának, hogy ő valójában áldozata az esetnek.

     

    • Szabadesés [2014] magyar film
      Rendező: Pálfi György
      Szereplők: Molnár Piroska, Tenki Réka, Nagy Zsolt, Jordán Tamás, Hegdűs D. Géza
      Történet: A Szabadesés hét lakás történetét meséli el. Egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások nem hétköznapi történeteit. A bennünk fellelhető szorongások vizuális megjelenései ezek a történetek. Akár meg is történhetnének, talán meg is történnek - csak nem szeretünk róla beszélni. A film keretét adó zuhanás csupán ebbe a hét lakásba enged betekintést, de vannak még lakások - akár ebben a házban, akár más házakban, más városokban, más országokban is. És mindegyikben van egy-egy újabb történet. Furcsa történetek ezek, különös emberekről.

    • T. S. Spivet különös utazása [2013]  francia-kanadai kalandfilm
      Eredeti cím: The Young and Prodigious T.S. Spivet
      Rendező: Jean-Pierre Jeunet
      Szereplők: Kyle Catlett, Helena Bonham Carter, Judy Davis
      Történet: Az ifjú T.S. Spivet egy montanai tanyán él szüleivel, a tőle teljesen különböző vadóc ikertestvérével és nővérével, aki arról álmodozik, hogy egyszer ő lesz Miss Amerika. T.S. Spivet rajong a térképészetért és a tudományos felfedezésekért. Az őt körbevevő világot igyekszik a lehető legtudományosabban leírni, megérteni, és az így szerzett tapasztalatokat saját találmányai elkészítéséhez felhasználni. Egy napon váratlan telefonhívást kap a Smithsonian Múzeumból, azzal a hírrel, hogy a rangos Baird-díjat neki ítélték egy különleges találmányáért, valamint a díj személyes átvétele mellett felkérik egy ünnepi beszéd megtartására is. T.S. felkerekedik és anélkül indul útnak, hogy a környezetében bárkinek is elmondaná milyen különös utazásra készül.

     

    A bejegyzés trackback címe:

    https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr446654455

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása