Bérgyilkos a szomszédom - The Whole Nine Yards [2000]
2014. július 07. írta: redbandita

Bérgyilkos a szomszédom - The Whole Nine Yards [2000]

Jöjjön akkor még egy B betűvel kezdődő film a kedvenceim közül, az ABC projekt keretein belül... Bruce Willist nem igazán a vicces oldaláról ismerjük, neki az akcióhős figurák állnak a legjobban. Mégis "jóbarát Chandler" azaz Matthew Perry mellett ebben az akcióvígjátékban is tündököl. No persze teljesen itt sem hazudtolja meg önmagát, csak természetes, hogy ő az a bizonyos bérgyilkos és simán lövöldözi ki a számára veszélyt jelentő embereket. De közben megkedveli a fogorvost, Ozt, és még a szerelem is rátalál...

Whole_nine_yards.jpg

A rendező, Jonathan Lynn, aki forgatókönyvíróként és rendezőként is mutatta már meg, hogy mit tud: Igenis, Miniszter Úr!, Apócák a pácban, A dzsentlemanus, Bilko főtörzs stb. 

A film helyszíne Kanada, ahol az átlagos fogorvos, Nicholas Oseransky (Mathhew Perry) próbálja túlélni a hétköznapokat. Nem annyira anyagi, vagy lelki, munkaügyi gondok gyötrik, leginkább a feleségével, Sophie-val (Rosanna Arquette) nem tud zöldágra a vergődni. A nő és az édesanyja minden lehetséges módon kihasználják a férfit, dolgozni egyikőjük sem akar, csak pénzt költeni. Oz hiába próbálja rávenni a nőt a válásra, az hallani sem akar róla...

61g5.jpg

Egy szép napon új szomszéd érkezik, és Oz éppen átmegy, hogy üdvözölje. De kiderül, hogy az új lakó egy híres/hírhedt bérgyilkos, Jimmy "Tulipán" Tudeszky azaz Bruce Willis.

Jimmy éveket töltött sitten jónéhány ember lemészárlásáért, és csakis azért szabadult, mert feldobott egy nagyobb halat. Nevezetesen egy magyar(!) maffiavezért, a Gogolák család fejét.

3033029_l3.jpg

Emiatt magas összegű vérdíjat tűztek ki a fejére. Oz felesége ajánlatot tesz főhősünknek, mely szerint, ha megszerzi a pénzt, azaz feldobja Jimmyt, akkor hajlandó aláírni a válási papírokat. Ez rettentő jól hangzik, Oz el is utazik, de mégis berezel, hiszen nem igazán akar magára haragítani egy vérszomjas (?) bérgyilkost. A feleség ezalatt nem tétlenkedik ő maga is bérgyilkost akar fogadni férje ellen, ezzel megszerezve annak magas életbiztosítását.

Oz akarva akaratlanul mégis eljut Janni Goglak-hoz (Kevin Pollack), méghozzá egy másik gyilkos kíséretében, akit a nemrégiben elhunyt Michael Clarke Duncan alakít. Oz itt ismerkedik meg Jimmy feleségével, a gyönyörű, Cynthia-val (Natasha Henstridge) és szinte rögtön egymásba szeretnek. De vajon biztonságos-e megfektetni egy bérgyilkos asszonykáját? Vajon mi lesz, ha Jimmy rájön??? Egy szóban: baj.

aceHJPLe.png

A szálak összevissza kuszálódnak, egy idő után nehéz eldönteni, hogy ki kivel van, vagy ki kit akar megölni. Főleg miután képbe kerül még 10 millió dollár... Megemlítenék még egy mellékszereplőt, Oz asszisztensét, Jill-t, akit Amanda Peet alakít, és akinek szintén van egy titka...

Amanda_Peet_TheWholeNineYards2.jpg

Érdekesség, hogy a forgatás alatt Willis elvesztett egy fogadást, Matthew Perry ellen, így ingyen kellett elvállalnia a Jóbarátokban egy kisebb szerepet (Rachel szerelmét). Ez volt az egyik első olyan hollywood-i film, amit Montreálban vettek fel és ott is játszódik. Bruce Willis, és egykori felesége Demi Moore közös gyerkőcei is szerepelnek a filmben egy nyúlfarknyit. A filmben használt két ház lakói 50 ezer dollárt kaptak, hogy egy hónapra kölcsönadják otthonukat a stábnak. 

normal_friends623hd_099.jpg

Volkswagen megkereste a készítőket azzal, hogy hozzájárulnának a finanszírozáshoz, amennyiben az új Beetle szerepelhet a filmben, férfi által vezetve. Ez a kikötés azért állt, mert a típus iránt nők amúgy is nagy számban érdeklődnek. Mivel Sophie (Roseanne Arquette) karakteréhez kifejezetten passzolt a gépkocsi, az alkotók úgy döntöttek, ő fogja használni, még ha a Volkswagen így nem is támogatja a produkciót. (wikipedia)

Vicces, jópofa film, Bruce Willis vagy Matthew Perry rajongóinak kifejezetten ajánlott, de ilyen nagy hőségben is felfrissíti az embert! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr826482447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2014.07.08. 10:26:12

rendkívül gyenge film lett, tele felesleges pózőrködéssel.
pedig az alapötlete jó volt...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.08. 13:20:54

amolyan eyszernézős kategória.
ez meg is látszik a film 2. részén...

mojoking77 2014.07.08. 15:40:31

@paráznabillegető: Szerintem meg nem.
Egy kedves, nulla odafigyelest igenylo vigjatek, meg a hangosan fingunk-bofogunk tipusu amerikai szarok elottrol..
De hat ugye a film egy teljesen szubjektiv mufaj.
süti beállítások módosítása