Trónok harca - Game of Thrones 3. évad
2014. május 14. írta: redbandita

Trónok harca - Game of Thrones 3. évad

Bár már a negyedik évad közepe is lefutott, mégis úgy gondolom egy ilyen népszerű sorozatnak illene szentelnünk legalább egy posztot itt a Popkulton is. Pár hét alatt váltam a sorozat függőjévé, párommal együtt néztük végig szinte néhány este folyamán az összes részt. Bár ebben az évadban volt/van egy olyan epizód, ami után hosszú percekig csak ültünk és hajtogattuk, hogy te jóóóóó éééég. A többi mondandónkat inkább nem írnám le, mert nem szalonképes, de az biztos, hogy ebben a sorozatban senkit nem érdemes megkedvelni, mert bármikor bárki életét veszti. Itt nem érvényesek olyan szabályok, hogy jaaaaaj a főszereplő úgyse hal meg.

Game of Thrones Season 3.jpg

A Trónok harca az HBO legsikeresebb sorozatává vált az elmúlt években, de lassan úgy tűnik, hogy minden idők egyik legnépszerűbb alkotásává válik. Az első évad epizódjait Amerikában kb. 2,5 millióan nézték, a finálét kb. 3 millióan. A második széria már ennél is nézettebb volt, átlagosan 3,7 millió embert ültetett a képernyők elé, a szezonfináléra pedig több, mint négy millióan voltak kíváncsiak. De azóta már azt is tudjuk, hogy a most futó negyedik évad egyik epizódja már a hét(!) milliós álomhatárt is átlépte! 

Ez a harmadik évad 2013 április 1 és 2013 június 10 között futott eredetileg az HBO műsorán, Amerikában. George R. R. Martin regénye alapján készült ez is, méghozzá a Kardok vihara (3. kötet) sztoriját dolgozza fel, de a hosszúsága miatt ezt a könyvet két évadra bontották az alkotók. A rendezők továbbra is D. B. Weiss és David Benioff, akik több interjúban is elmondták, hogy azért van szükség több alkotóra, mert a történet nagyon összetett, így pl. a forgatás is több országban zajlik (pl. Marokkó, Észak-Írország, Izland, Horvátország). Ha egy rendező készítene el egy egész évadot akkor a gyártási költség és a gyártási idő is sokkal több volna.

Mivel a szálak még mindig nem értek össze, így továbbra is az a legegyszerűbb, ha mondjuk házanként/vagy szereplőkként idézzük fel a harmadik évad eseményeit, ahogyan tettem azt a második évad végéről szóló cikkemben is.

A Lannister-ház és a hozzájuk köthető szereplők

  • Tyrion Lannister (Peter Dinklage)
    Podrick-nak (Daniel Portman) köszönhetően Tyrion egy karcolással megússza a csatát, de amikor magához tér nemigazán azt kapja, amire számít. Apja bedugja őt egy pici szobába, meg sem látogatja és senki meg sem köszöni neki, hogy megnyerte a csatát. Amikor kezd felépülni beszélni akar apjával, hogy elkérje a jutalmát: Kaszter-hegyet. Gondolhatjátok, hogy mit válaszol erre Lannister papa. Bronn (Jerome Flynn) és Shae (Sibel Kekilli) továbbra is kitartanak Tyrion mellett, és abban is próbálják segíteni, hogy kiderüljön ki és miért akarta megöletni. Tyrion később mégis megkapja a jutalmát, már ha ez annak tekinthető: ő lesz a kincstárnok és feleséget is kap maga mellé.

  • Cersei Lannister (Lena Headey)
    Cersei nem igazán örül Joffrey új menyasszonyának. Veszélyesnek tartja, hisz a lány máris népszerűbb, mint bármelyik Lannister vagy maga a király. Figyelmezteti erre a fiát is, de az szokás szerint figyelmen kívül hagyja anyja intelmeit. Tyrionnal is egyre több vitája van, és aztán az apja terve sem teszi igazán boldoggá, az ugyanis feleségül akarja adni.

942877_534787236563180_1097201542_n.jpg

  • Joffrey Baratheon (Jack Gleeson)
    Egyre betegebb a csávó... Mostmár emberekre (főleg szajhákra) vadászik, de nem úgy, ahogy átlagosan gondolnánk, hanem szószerint. Szigonnyal. Nem tudom ki tudja majd megfogni, mert az anyjára már egyáltalán nem hallgat. Tyriont lenézi és ahol csak lehet csúfot űz belőle. Sőt már a nagyapját sem tiszteli, neki is visszaszól.

  • Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldon)
    Jaime és Brienne (Gwendoline Christie) folytatja útját Királyvár felé, és valamiféle barátság kezd kialakulni köztük. Ha kell kihúzzák egymást a bajból, ha tudják megvédik egymást. Beszélgetéseikből megismerjük Jamie egy másik, eddig ismeretlen oldalát is. Többször egymás életét is megmentik. Kettőjük ereje, kardforgatása sem akadályozza meg, hogy egyikőjük el veszítsen valami számára fontosat.

  • Tywin Lannister (Charles Dance)
    A Lannister papa lesz a király új tanácsadója, de eközben persze a családot is terrorizálja. Senkivel sem kíméletes. Mindkét gyerekét esküvőre kényszeríti és szerintem vannak még további tervei is. Szerintetek?

gotchar1.png

A Stark-ház és a hozzájuk köthető szereplők

  • Arya Stark (Maisie Williams)
    Szokásához hűen Arya megint bajba kerül. Folyton. Habár sikerül megszöknie Kaszter-hegyről, de most meg a Testvériség karjai közé fut. Ráadásul le is lepleződik, így a Testvériség tagjai, akik egyébként valamiféle szabadságharcosokhoz hasonlíthatóak nem bántják, mert értékesnek találják. Aryat maga a Kutya, azaz Goffrey egykori testőre leplezi le, idővel pedig pontosan ez a férfi viszi magával a Stark lányt. Odaakarja őt adni Robbnak és a Stark anyukának, de túl későn érnek oda.

1016618_554908851217685_728787915_n.jpg

  • Robb Stark (Richard Madden)
    Robb bár haragszik az anyjára, természetesen megengedi neki, hogy a nő édesapjának temetésén részt vegyen. Robb és Talisa (Oona Chaplin) nagyon boldogok, szerelmük pedig gyümölcsöző, hisz kiderül, hogy a nő már teherbe is esett. Robb úgy dönt, ha már ő nem tudja betartani tett esküjét, akkor az egyik rokonát kényszeríti rá. De vajon ez elég?

  • Sansa Stark (Sophie Turner)
    Sansa azon töpreng vajon megbízhat e egyáltalán bárkiben is Királyudvarban. Kisujj például felajánlja neki, hogy kicsempészi és hazajuttatja. A lány azonban nem mer bízni benne és végül elengedi a lehetőséget. Kicsit fellélegezhet hiszen már nem kell Goffrey-hoz mennie, de aki azt hinné, hogy ezzel a lány pechszériája abba marad, az téved. Ugyanis csakhamar új férjjelöltet kap, és az esküvőre is gyorsan sor kerül.
    Sansa mostmár nemcsak Shae-ben talál segítőre, hanem a Tyrell-ek is a szárnyuk alá veszik. Azt még nem tudjuk, hogy ennek van e valami a hátterében, de látszólag együttéreznek a lánnyal, hisz fiatal kora ellenére már rengeteg fájdalom/veszteség érte.

971467_552753991433171_296710084_n.jpg

  • Catelyn Stark (Michelle Fairley)
    Catelyn lassan mindenkit elveszít, aki fontos a számára. Most éppen azon kell túllendülnie, hogy Deres leégett, fiai valószínűleg meghaltak és most még egykori otthonát is feldúlták. A Lanissterek mindenkit megöltek, köztük a nő édesapját is.
    Catelyn először nincs túl jóban új menyével, leginkább persze azért, mert Robb ezzel hatalmas veszélybe sodorta a családot, mégis igyekszik megbarátkozni a lánnyal. Elmesél neki egy elég szomorú, felkavaró történetet, arról hogyan viszonyult anno Havas Jon-hoz.

393005_537309942977576_1017718449_n.jpg

  • Bran Stark (Isaac Hempstead Wright)
    Bran egyre többször álmodik, látomásai vannak egy háromszemű hollóval is.Osha (Natalia Tena) hallani sem akar az egészről, mert egyfajta fekete mágiának tartja az egészet. Folytatják útjukat Hodor-al (Kristian Nairn) és a legkisebb Stark fiúval. Összefutnak egy testvérpárral, Jojen Reed (Thomas Brodie-Sanster), Meera Reed (Ellie Kendrick) azt állítják, hogy tudják min megy keresztül Bran. A csapat idővel kettéválik.

  • Roose Bolton (Michael McElhatton)
    Anno hűséget esküdött Ned Starknak, de Robb-al már egyáltalán nem felhőtlen a viszonya. Ha alkalma nyílik rá talán el is árulja...

Roose-and-Robb-3x01.jpg

  • Havas Ramsay (Iwan Rheon)
    Ser Bolton fattya, azaz törvényen kívüli fia. Igazi elmebeteg. Ő tartja fogva Theon Greyjoy-t, és minden módon megkínozza. Olyannyira, hogy én már egészen meg is sajnáltam a szerencsétlent.

20140402game-of-thrones-tronok-harca12.jpg

  • Rickard Karstark (Steven Blount)
    A Starkok távoli rokona, most Robb-ot támogatja a háborúban. Fiát a Királyölő megfojtja és a helyzetet Lady Stark súlyosítja, aki ugye szabadon engedi a férfit. Innentől már nem felhőtlen a viszony a két család között, de aztán ez csak romlik és végül Robb pontot tesz a dolog végére.

Robb-and-Rickard-Karstark-robb-stark-31198885-1133-690.png

A Baratheon-ház és a hozzájuk köthető szereplők

  • Stannis Baratheon (Stephen Dillane)
    Stannis nagyon nehezen viseli a vereséget, teljesen bezárkózik alig enged közel magához valakit. Mígnem a fényben meglátja a jövőt. Vagy valamit amit annak vél. Továbbra is mindent úgy tesz, ahogy a Vörös Papnő mondja, aki a vereséget is azzal magyarázza, hogy ő maga nem volt jelen. Melisandre (Carice van Houten) tudomást szerez Robert Baratheon fattyáról és az ő vérét akarja felhasználni az ellenségek kiiktatására. 

1016323_552753918099845_499073749_n.jpg

  • Davos (Liam Cunningham)
    A "hagymalovag" túléli a fútótüzet és ki tud úszni a partra, majd szerencséjére egy hajó arra is megy és felveszik őt, ráadásul pont régi kalózbarátja a kapitány. A kalóz figyelmeztetése ellenére is Davos visszatér Stannis udvarába, ez hatalmas hibának bizonyul. Ugyanis az börtönbe záratja. Egy idő után szabadon engedi, de Davos továbbra is megtagadja a Vörös Istent, és a boszi nénivel sincs jó kapcsolata. Sőt! Egyáltalán nem ért egyet az emberáldozatokkal, ártatlan fiúk elrablásával stbstb. Amikor az egyik áldozaton segít az majdnem az életébe kerül...

t0519tatin-GOT_feat1_3.jpg

  • Gendry (Joe Dempsie)
    Miután Arya-val megszöknek, elkerülnek a Tetsvériséghez. Gendry úgy tervezi kovácsként velük marad, de aztán a vezetőjük eladja a Vörös Papnőnek, aki mindenféle ígéretekkel csalogatja a fiút. Persze ezekből semmi sem igaz, és a fiú nagy veszélybe kerül.

420314_544030595638844_1792309481_n.jpg

Targaryen-ház és a hozzájuk köthető szereplők

  • Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)
    A kalessi egyre nagyobb sereget toboroz magának. Ebben az évadban először Astapor városába látogat, ahol Ser Jorah Mormont (Iain Glen) szerint a világ legjobb rabszolga-katonáit képzik. Megvásárolja/felszabadítja mind a nyolcezret, és velük folytatja útját. Így szegődik mellé Missandei (Nathalie Emmanuel) egy szintén rabszolgaként tartott fiatal lány is, aki valamiféle tolmács szerepét tölti be. Astaporban Daenerys életveszélybe kerül, de Ser Barrisatna Selmy (Ian McElhinney) még éppen idejében érkezik és ezután hű segítője lesz a sárkányok anyjának. Tudjátok ki ő? Akit anno Goffrey nyugdíjba akart küldeni...

  • Daario Naharis (Michiel Huisman)
    Daario Tyrosh városából származó zsoldos, aki a Második Fiak nevű szabadcsapat szolgálatában állt. Miután megismeri Daenerys Targaryent, úgy dönt, a lány oldalára áll, ezért megöli mindkét kapitányát. Daario elmondása szerint a harcnál, csak a nőket szereti jobban. A színész ne nagyon kedveljétek meg, mert a negyedik évadban már nem ő játssza Daariot.

971246_550123061696264_160621192_n.jpg

A Tyrell-ház és a hozzájuk köthető szereplők

  • Margaery Tyrell (Natalie Dormer)
    Margaery másodszor is király felesége lesz, ezúttal Goffrey-é, de sejthető, hogy készül valamire. Barátságot és egyfajta szövetséget köt Sansa-val és még testvéréhez is hozzáadná a lányt, ha tehetné. Az egész udvar az esküvőre készül, és Margaery egyre népszerűbb, de az anyósánál meg egyre unszimpibb. Márpedig nem célszerű összeveszni a jó öreg Cersei-vel. 

65693_532771773431393_911776236_n.jpg

  • Lady Olenna Tyrell (Diana Rigg)
    Jaj nagyon nagy forma, az egyik kedvencem. Margaery nagymamája, aki mindig mindenre tudja a választ. Bárkinek visszaszól, bárkivel felveszi a harcot ha arra van szükség.

65693_532771780098059_1329777721_n.jpg

  • Ser Loras Tyrell (Finn Jones)
    Az már szinte biztos, hogy Lorasnak nősülnie kell. Női rokonai Sansat választanák, de aztán Lannister papa közbeszól.

The-Climb-3x06-game-of-thrones-34412066-1024-576.jpg

Az Éjjeli Őrség tagjai

  • Havas Jon (Kit Harington) 
    Jon továbbra is (majdnem az egész szezonban) a vadak táborában tartózkodik és már rögtön az évad nyitó epizódjában összefut a vadak királyával, Mance Rayder (Ciarán Hinds). Egyre szorosabb szálak kötik Ygritte-hez (Leslie Rose), míg végül enged a csábításnak és az esküjét megszegve, felrúgja a cölibátust. Megmondom őszintén, hogy nekem az egyik legnagyobb csalódást jelentette Jon, mert nagyon sokáig nem lehet tudni,  hogy tényleg átállt e a vadak közé, hiszen még információkat is szolgáltat nekik, tanácsokat ad, megmássza velük a falat vagy mindez csak egy csel, hogy kémkedhessen...

  • Sam (John Bradley West)
    Sam végül megszökteti Szegfűt és annak fiát (Hannah Murray) és visszatér vele a Falra, de hogyan tovább?? Ugyanis Szegfű apja, Craster (Robert Pugh) alkut kötött a Másokkal, hogy minden fiú gyermeket nekik ad. Így a Mások üldözőbe veszik Saméket.

gilly-and-sam.jpg

Egyéb szereplők

  • Lord Baelish "Kisujj" (Aidan Gillen)
    Lord Baelish kevesebbet szerepel ebben az évadban, mint korábban, de talán még gonoszabb tettei vannak, mint korábban. Gondoljatok az egyik lány eladására... Azt nem tudjuk, hogy milyen célból ajánlja fel segítségét Sansanak, de gondolom, hogy van hátsó szándéka. Továbbra is mókás ahogyan Kisujj és Varys egymásnak feszülnek.

946077_537309916310912_601917147_n.jpg

  • Lord Varys (Conleth Hill)
    Varys továbbra is leginkább saját testi épségét védi, de Tyrionnal már majdhogynem barátságot köt. Kiderül az is, hogy ki és miért kasztrálta a férfit és az is hogyan állt bosszút az illetőn.

400677_533571600018077_845643106_n.jpg

  • Theon Greyjoy (Alfie Allen)
    Lord Bolton fattya tartja fogva és már szinte teljesen megtörte. Folyton kínozza, főleg testileg. Lassan már kezdem megsajnálni őt, mostanra biztos megbánta, hogy kipártolt a Starkok mögül. Hisz apja nem igazán rohan a megmentésére.

reek-theon.jpg

  • Lord Beric Dondarrion (Richard Dormer)
    A Testvériség vezetője. Királyvárban mindenki halottnak hiszi a férfit. A Testvériség nem akarja szolgálni sem a Stark-okat, sem a Baratheonokat, de legjobban a Lannistereket utálják. Egyfajta anarchiára törekszenek.

beric-dondarron-1024.jpg

  • Kutya/Véreb vagy Sandor Clegane (Rory McCann)
    Miután már nem a király testőre, most a Testvériség tagjaival kerül össze, de a kapcsolat nem tart soká. A Kutya ezután Aryat akarja áruba bocsájtani, azaz visszaakarja adni a lányt Robbnak és Lady Starknak, persze busás összegért.

  • Lord Walder Frey (David Bradley)
    Robbnak egy Frey lányt kellett volna felségül vennie, Arya-nak pedig egy Frey fiúhoz hozzámenni, de ugye Robb a szerelem kedvéért megszegte esküjét. Azt találja ki, hogy egy rokonukat, Edmurt házasítja be a Frey családba, de a terv nem sikerül jól...

A képekért köszönet a Trónok harca magyar Facebook oldalának.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr636162501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása