Halálos iramban - The Fast and the Furious [2001] - Amikor Paul Walker és Vin Diesel először száguldottak
2014. április 27. írta: redbandita

Halálos iramban - The Fast and the Furious [2001] - Amikor Paul Walker és Vin Diesel először száguldottak

AThe-Fast-and-the-Furious-10502-927.jpgmikor hetekkel ezelőtt beharangoztam az autós filmek sorozatomat, arra gondoltam, hogy ezzel felvezetek majd egy 2014-es autós mozit, a Need for Speedet. De azóta rájöttem, hogy a magam módján így tudok tisztelegni az általam nagyon kedvelt Paul Walker előtt. Szerintem Paulnak ezek a karakterek (mint Brian O'Conner) álltak a legjobban, és interjúiból kiderül, hogy hozzá is ezek álltak a legközelebb. A Popkult hasábjain olvashattatok a Halálos iramban ötödik és hatodik részéről, én most a legelőről szeretnék írni. 

 

2002-ben a Halálos iramban elég sok díjat bezsebelt, na persze ezek nem voltak olyan nívósak, mint egy Golden Globe vagy egy Oscar, de gondolom a készítők így is büszkék voltak. Mégis kiemelnék egy díjat, méghozzá az MTV Movie Awards-ot, melyet Vin Diesel és Paul Walker kapott, mint a legjobb páros.

Paul-Walker-Vin-Diesel-accepted-statue-together-MTV.jpgMTV Movie Awards 2002

Kettőjük barátsága egyébként tényleg valós és a mai napig is tart, hiszen Vin elég sűrűn posztol különböző képeket, kiírásokat, amikkel barátja előtt tiszteleg. Dwayne Johnson mellett (aki ugyan később csatlakozott a pároshoz) szinte elsőként fejezte ki szomorúságát Paul balesete után. 

Vin-instagram-paul-walker.jpg

A Halálos iramban első részét Rob Cohen készítette, aki ezelőtt és ezután is inkább akciófilmekkel bizonyította tehetségét (A sárkány, XXX, Alex Cross).

Ha autós filmek kerülnek szóba, akkor szerintem kb. az első három között szerepel a Halálos iramban franchise, ami 2001 óta azaz tizenhárom(!) éve szinte töretlen népszerűségnek örvend. Bár igaz, hogy voltak bukkanók, mint pl. a harmadik rész, a Tokiói hajsza, amit én egyébként nem is igazán tartok a sorozat részének. Leginkább a Walker-Diesel páros hiányzik belőle, bár Vin a másodikban sem szerepel. Na de szerencsére a negyedik, ötödik, hatodik jól sikerült, ráadásul még egy kőkemény figura csatlakozott a csapathoz, The Rock azaz Dwayne Johnson. Jövőre pedig érkezik a hetedik fejezet, bár még egyelőre inkább csak híresztelések vannak arról hogyan pótolják majd Paul Walkert. Legutóbb az az infó terjedt szét a sajtóban, hogy a fennmaradó jelenetekben Paul testvérei lesznek a dublőrök.

Mindenesetre nem lesz könnyű dolguk, mert Paul Walker egyértelműen az autós mozik koronázatlan királya. Egyébként nemrég olvastam róla, hogy a színészi pálya előtt hivatalos sofőrként és autós kaszkadőrként dolgozott, így tulajdonképpen a száguldás mindig is szerves része volt az életének.

Tuning_autok-8754.jpg

Na de miről is szólta anno a Halálos iramban első epizódja? Voltak a rosszfiúk, no meg a jók. Vagy mégsem? Ugyanis sok karaktert nem lehet egyértelműen ide vagy oda sorolni. Az egyik főszereplőnk, Dominic Toretto azaz Vin Diesel, akinek egyértelműen az ilyen kicsit rosszfiús, kicsit macsós, de mindenképpen trikós/izompólós karakterek állnak a legjobban. Dom egyedül vigyáz a húgára, aki mindennél fontosabb a számára, az ő meg persze azért saját jólétéért elég sok mindenre hajlandó. Akkor is, ha azok éppen törvénybeütköző dolgok. Például az illegális gyorsulási versenyek, ami ugye győzelem esetén nem csekély összegeket hoz(hat) a konyhára. 

90875_galeria_halalos_iramban5.jpg

Ez egy nagyon zárt világ, akárki nem vehet részt egy egy ilyen megmérettetésen. Így elég nagy mázlija van a zöldfülű Briannek, hogy elindulhat egy futamon. Tuning ide, csodaadutó, remek vezetési stílus oda, mégis veszít a versenyen. Aztán pedig menekülni kell, mert a rendőrök jönnek... Megmenti Toretto izmos kis fenekét, és bár mindketten igyekeznek tagadni ez egy örök barátság kezdete. 

rx2jZLjL1MH0rVntBfSEiXBygYS.jpg

Vagy mégse? Mert mi van, ha egyikük folyamatosan hazudik a másiknak: múltját, személyazonosságát, munkáját tekintve. Kibírja e ezt egy új barátság? Lehet e így még bízni a másikban? A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Brian és Dom, húga, Mia (Jordana Brewster) egymásba habarodnak.

Nagyon izgalmas, néhol vicces, néhol szomorú, de elejétől végéig nagyon látványos mozi!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr686081671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása