Túl a barátságon - Brokeback Mountain [2005]
2014. április 24. írta: redbandita

Túl a barátságon - Brokeback Mountain [2005]

Kicstulabaratsagon.jpgit megakadtam az Anne Hathaway filmekkel, mert az IMDb szerint ez volt a Havoc után Anne karrierjének következő fontos állomása, én pedig nehezen szántam rá magam erre az egyébként többszörösen is díjazott alkotásra. Évek óta terveztem, hogy megnézem, de még így, hogy Anne projekt miatt kötelező lett volna is nehezen ment. Igazából nem tudom, hogy miért hiszen Jake Gyllenhaalt, és Heath Ledgert is nagyon kedvelem, de őket szerelmespárként viszontlátni valahogy nem akaródzott. Végül örültem, hogy megnéztem, bár Anne szinte alig szerepel, az első ötven percben egyáltalán fel sem tűnik. Utána is maximum 3-4 jelenet erejéig.

 

A történet középpontjában két fiatal férfi áll, akik egy nyári munka alatt egymásba szeretnek, de mindketten igyekeznek ezt eltitkolni a külvilág elől. Azaz megpróbálnak "normális" életet élni. Telnek múlnak az évek, megnősülnek, gyerekeik születnek, de egyikük sem boldog a másik nélkül, így újra és újra egymás karjaiban kötnek ki. Hogyan kerül a képbe Anne Hathaway? Nos egyikőjük, nevezetesen Jake Gyllenhaal-nak ő lesz a felesége. Ami érdekesség ebben, azaz hogy később, a Szerelem és más drogokban is egy párt alkottak.

512.jpg

Ang Lee filmjét nyolc Oscarra jelölték 2006-ban, melyből hármat (legjobb rendező, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb filmzene) meg is tudott szerezni. De emellett számos nívós díjat is, mint a BAFTA vagy a Golden Globe. A szereplők közül majdnem mindenkit (Gyllenhaal, Heath Ledger, Michelle Williams) jelöltek valamilyen filmes díjra, kivéve Annet. Szegény... De persze azóta már tudjuk, hogy a későbbiekben (egy másik filmmel) azért ő is jó néhányat besöpört.

coa.jpg

Szóval ott van nekünk Ennis Del Mar azaz Heath Ledger, aki először vág bele a kalandba, és vállal el egy nagyon nehéz fizikai munkát, ami ráadásul egész nyáron át tart. Nevezetesen egy hatalmas nyájat kell ellátni, vigyázni rájuk, mindezt persze teljesen nomád körülmények között. A feladatot nem egyedül végzi, hanem Jack Twist-el (Jake Gyllenhaal), aki már végzett ilyen munkát, de most számára is új dolgokat hoz ez az időszak.

cob.jpg

Ennis és Jack között igazából az első pillanattól kezdve izzik a levegő, de ennek próbálnak nem nagy vagy inkább semmilyen  jelentőséget tulajdonítani. Ám egy lerészegedős este után már nem bírnak tovább a vágyaikkal és egymásnak esnek. Másnap megbeszélik, hogy ilyen többet nem fordulhat elő, hiszen ők nem olyanok... 

Persze a vágyaknak, és az érzéseknek még akkor is nehéz ellenállni, ha valakit rengeteg inger ér, zsúfolt helyeken tölti az időt, de így hogy ketten vannak a nyugodt vidéken, így még nehezebb. Nem is megy, így átadják magukat az érzéseiknek.

post_153077_20140123125639.jpg

Eltelik a nyár és útjaik szétválnak, mindenki hazatér, Ennis megismer egy lányt, Almat (Michelle Williams) és hamar feleségül is veszi, gyerkőceik is születnek. Jack is megházasodott, egy gazdag ember lányát veszi el, Lureent, akivel mindketten a rodeo szerelmesei. Letelepednek Texasban, összeházasodnak, majd megszületik a kis Jack. A férfit nagyon nehezen fogadja el az apósa, és bár a családi bizniszbe is beveszi, Jack nem boldog.

Mindketten sokat gondolnak egymásra és a Brockeback hegyen töltött nyárra. Négy év elteltével Ennis képeslapot is kap Jacktől és ezután újra felveszik a kapcsolatot. A baj csak az, hogy találkozásukkor nem bírnak egymással, és Alma meglátja, amint csókolóznak. A nő próbálja titkolni a dolgot, de innentől már nem érez ugyanúgy a férje iránt és házasságuk romlani kezd.

Ennis és Jack titkos kapcsolata hosszú éveken át tart, évente többször találkoznak, de ezzel egyikőjük sem elégszik meg túlzottan. Ám nem nagyon van más járható út, hiszen mindketten félnek mi lesz, ha fény derül a dologra. Jacknek egyre kevésbé tetszik a dolog, kitalálja, hogy szülei farmján építenek házat, ahol boldogan élnek míg meg nem... De ez Ennisnek egyáltalán nem tetszik, ő időközben elvált és most majdnem minden megkeresett pénze gyerektartásra megy el, ráadásul nem láthatja bármikor a lányait.

A kérdés már csak az, hogy mennyi ideig bírja egy szerelem a titkolózást, vagy lehet-e egyáltalán titkolni az ember valódi énjét, valódi érzéseit. És mi lesz, ha fény derül a titokra? 

A könyvről

Annie Proulx novellája először 1997-ben jelent meg a The New Yorker magazinban, amely hatalmas sikert aratott. Az írónő 1935-ben született Connecticutban, így volt egy reális képe arról, milyen lehetett Amerika a 60-as, 70-es években a közép-nyugati farmervilágban. Ezt a realista ábrázolást szőtte történetté két olyan szereplő felhasználásával, akik egészen idáig szerepelhettek az irodalomban hősként vagy antihősként, de egy cowboy homoszexuális ábrázolása a konzervatív nézetű amerikaiak szemében ugyanazt jelentette volna, mintha Supermant ábrázolták volna melegnek. A cowboy az Egyesült Államokban ugyanis egy többnyire aszexuális jellemvonásokkal rendelkező ikon, amely megjelenhet "magányos vadász" vagy "apa" képében, illetve negatív hősként olyan férfi alakjában, aki bordélyházakat látogat. Proulx kisregénye azonban pont ezekkel a sztereotípiákkal szakított, amellyel heves ellenkezést váltott ki a korszakot idealizáló, azt "tisztának" és "romlatlannak" tartó emberek körében.

Háttérinfó

Hollywoodban nem akadt olyan rendező, aki elvállalta volna a film rendezését – még élénken élt többségükben a kép, ami Jonathan Demme-et a Philadelphia kapcsán körülvette. A filmgyárak nem szívesen adják sem a rendezőiket, sem a színészeiket "meleg témájú" filmekhez, legalábbis nem olyanokhoz, amelyek a homoszexuális ábrázolásnál a drámát helyezik előtérbe a komédiával szemben. A klasszikus nézet szerint ugyanis a meleg témák még mindig valamilyen szinten tabunak számítanak, egyrészt azért, mert az ilyen filmek többnyire az érdekelt "rétegközönséget" vonzzák be a mozikba, akiknek valamit "mutatni is kell". A másik ok ismét a sztereotípiákban keresendő: az "álomgyár" nem szívesen alkalmaz olyan (elsősorban középosztályú) színészeket, akik homoszexuális szerepet játszottak, mivel az ilyen szerep a későbbi nézőkben is negatív asszociációkat kelthet.

053.jpg

A főszereplőnek felkért színészek azonban nem vállaltak komoly kockázatot – Jake Gyllenhaal fiatal színészként átütő sikerrel robbant be a köztudatba a Donnie Darko című film kapcsán, míg az ausztrál Heath Ledger olyan tinifilmekkel szerzett népszerűséget, mint a 10 dolog, amit utálok benned. Később pedig a Lovagregény, de játszott Mel Gibson A hazafi című filmjében, illetve még a Túl a barátságon bemutatásának évében magára öltötte Casanova és az egyik Grimm testvér szerepét is. Bár a forgatás során a két színész remekül összebarátkozott, a pletykáknak mégis elejét vette, hogy Ledger az életben is feleségül vette filmbéli kedvesét, Michelle Williamset.

A film egy Wyoming állambéli, fiktív helyen játszódik, a Brokeback-hegyen. A valódi helyszín a Montana és Wyoming államokon áthaladó Big Horn nevet viselő hegység. A filmben említésre kerül Riverton város is, mint Jack lakhelye - az ide kapcsolódó jelenetek egyike sem játszódik Riverton városában. Mindezekmellett bizonyos részek a kanadai Alberta állam déli részén játszódnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr746068101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása