Suzanne Collins - A kiválasztott (Az éhezők viadala 3.)
2014. április 21. írta: redbandita

Suzanne Collins - A kiválasztott (Az éhezők viadala 3.)

835994_5.jpgMéltó folytatása az első két kötetnek és immáron az egész sorozat elolvasása után bátran mondhatom, hogy nem véletlenül az utóbbi évek egyik legsikeresebb regényei közé tartozik. Milliós példányszámú eladottság, Hollywood-i szuperprodukció példázza az első könyv megjelenése óta, hogy Suzanne Collins nem véletlenül lett világhírű író néhány év leforgása alatt. Pedig mint tudjuk jó ideig kilincselt kiadóknál, hogy valaki végre jelentesse meg, de szerencsére sikerült neki, így mi magunk három izgalmas, fordulatos regénnyel gazdagodtunk. Az Éhezők viadala még a tavalyi várólistámon szerepelt, de aztán a folytatást is elolvastam, így egyértelmű volt, hogy a befejezésnek rajta kell lennie az idei várólistámon.

 

A Futótűz azaz a sorozat második könyve, ugye azzal fejeződött be, hogy Katniss elképesztő módon túléli a második viadalát is, ráadásul néhány társával együtt jut ki az arénából. Hogy lehetséges ez? Természetesen csak egy módon: szabályszegéssel, ami egyébként nem könnyű a szigorú szabályrendszer miatt. Mégis úgy lehetséges, hogy a 13. körzet lakói, vezetői fellázadnak a Kapitólium ellen. Na éppen ezért nem értem, hogy a Futótűz film változatából, hogy maradhatott ki az az egész jelenet, amikor Katniss először hall arról, hogy talán a 13. körzet nem is olyan lakatlan és kipusztult, mint ahogy azt el akarják hitetni az emberekkel.

Snow elnök mintegy bosszúképpen leromboltatja Katniss otthonát, pontosabban az egész 12. körzetet, ám a lakosság egy része Gale vezetésével eljut a 13. körzetbe és megmenekül, szerencsére Katniss húga és édesanyja is a menekültek között van, sőt mindketten lelkes segítői a lázadásnak.

Katniss nincs igazán a helyzet magaslatán sem fizikai sem pszichés értelemben, egyelőre nem igazán tud megbirkózni az új helyzettel különösen, hogy elvesztette legjobb barátját, vagy szerelmét (ez még mindig nem egyértelmű). Peetát ugyanis elfogták a Kapitólium emberei, de látszólag nem bántják, mégis TV-s interjúiban nagyon furcsákat nyilatkozik, amiből azért sejthető, hogy valamit csináltak vele. De hogy mit és hogy Katniss visszakaphatja e az általa ismert és szeretett egykori pékfiút az nagyon kérdéses...

Mindenesetre a harcok megkezdődnek a Kapitólium emberei és az egyre népesedő táborral rendelkező felkelők között. Katnisst pedig újra valamiféle bábként ugráltatják, elvégre mostanra a felkelés igazi szimbólumává vált, mint Fecsegőposzáta. A lánynak nem igazán tetszik, hogy eddig a Kapitólium vezetőinek döntései szerint élte az életét, most pedig a 13. körzet női parancsnoka irányítja, de nem tud mit tenni. Az események már kifolytak a kezei közül, már ha egyáltalán valaha tudta befolyásolni a dolgokat...

Mostanra Katniss-nek talán egy célja maradt, hogy kiszabadítsa Peetat, ám amikor ez bekövetkezik, nem úgy sül el ahogy ő korábban gondolta. Peeta ugyanis megváltozott, és finoman fogalmazva sem örül a viszontlátásnak...

Nekem ez a kötete is nagyon tetszett és úgy gondolom, hogy méltó befejezése lett a sorozatnak. A film (a Potter és a Twilight mozikhoz hasonlóan) két részletben érkezik, az első film idén novemberben kerül a hazai mozikba.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr986032187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása