A végzet ereklyéi - Csontváros - The Mortal Instruments - City Of Bones [2013]
2013. december 04. írta: redbandita

A végzet ereklyéi - Csontváros - The Mortal Instruments - City Of Bones [2013]

Soha nem értettem hogyan lehetséges egy elképesztően jó és izgalmas regényből borzalmasan rossz filmet csinálni, mint Harry Potter filmek, Twilight és most a Csontváros. Az még természetesnek mondható, hogy általában egy picivel jobb a könyv, mint az azok alapján készített film, de az ilyen nagy különbség már komoly hiba. Főleg ha olyan regényről beszélünk, aminek akkora a rajongótábora, mint a Végzet ereklyéi könyveknek. Már a szereplők kiválasztásával is vannak problémák, de az talán sokkal súlyosabb dolog, hogy rengeteg jelenet kimaradt, vagy átírták és a karaktereken is sokat módosítottak. 

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

Mortal_B1_Online.jpgPro Video Film & Distribution

Gondolom, hogy azért nyúlnak ilyen tinifantasy regényekhez, mert nagyon népszerűek az elmúlt években, így jól eladhatóak, mint a Twilight, az Éhezők viadala, a Vámpírnaplók vagy legutóbb a Lenyűgöző teremtmények. Azzal még tulajdonképpen nincsen bajom, hogy számomra is tetsző regényeket filmvászonra visznek, csak akkor van problémám, ha az úgy sikerül, mint ez a mozi.

Enbee már több kötetről és beszámolt Nekünk/Nektek itt a Popkult hasábjain, a Csontvárost én is az ő ajánlója miatt olvastam el. És milyen jól tettem, mert elképesztően izgalmas világot teremtett a teheráni születésű Cassandra Clare. Pontosan az tetszett benne, hogy nem egy szerelmi szál köré (persze volt benne az is) volt fűzve az egész, hanem egy kitalált, de lélegzetelállító világ felé, ami tele van természetfeletti lényekkel (démonok, vámpírok, vérfarkasok) és ezek "felügyelőivel", az árnyvadászokkal.

Aki olvasta a könyvet annak gondolom nem spoiler, hogy van egy főszereplőnk, egy tizenhatéves, átlagos csajszi, Clary (akit Lily Collins alakít). Na itt rögtön álljunk is meg egy pillanatra. nekem tulajdonképpen nincs bajom a sokak által csak vastagszemöldökűnek hívott színésznővel, nekem tulajdonképpen a Tükröm, tükrömben is tetszett. Mindenképpen jobb Hófehérke volt, mint Kristen Stewart, bocs ezt nem hagyhattam ki... De Clary szerepére lehet, hogy nem őt választottam volna, mert már külsőre is sokkal menőbb, lazább, önbizalommal telibb, mint a Clare által leírt tinilány a könyvben. Talán egy picit idősebb is, minthogy hiteles legyen egy 16 éves eljátszására, de ettől még eltekintettem volna, ha jól "elcsúnyítják" vagy "lúzeresítik"

"már a casting előtt rajongója voltam a könyvsorozatnak, ugyanis imádom a fantasy-irodalmat, valamint a mágiával kapcsolatos könyveket. Lily Collins"

DF-10919_r.jpgPro Video Film & Distribution

A másik főszereplőnk ugye Jace Wayland, aki szintén Árnyvadász és akit a filmben a számomra leginkább az Alkonyatból ismert srác (Caius), Jamie Campbell Bowel alakít. Ő amúgy hitelesebb szerintem, bár talán könnyebb is a karakter, legalábbis az első kötetben történések alapján. Ekkor még Jace-t úgy ismerjük meg, mint egy munkamániás, kicsit talán öntelt fickót, akit igazából csak egy dolog hoz lázba, a démonok. Leginkább persze azok legyilkolása. Édesanyját sosem ismerte, apja halála óta pedig a Lightwood család nevelte, így Isabell és Alec szinte a testvérei.

Már jóval a bemutató előtt nyilvánosságra hozták, hogy Jace szerepét Jamie kapja majd, akit ezután mind a média, mind a sorozat rajongóinak illettek rengeteg negatív kritikával. A színész elárulta, hogy ez nem esett jól neki,de inkább csak inspirálta arra, hogy még jobban teljesítsen.

"Jace ben egy felnőtt férfi, hanem egy lázadó tizenéves, és nekem ez tetszik benne a leginkább." (Jamie Campbell Bowel)

DF-01904_r.jpgPro Video Film & Distribution

A könyvben az egyik kedvenc volt a gonoszkodó, makacs, gyönyörű, okos, bátor Isabell Lightwood és tulajdonképpen az őt vászonra vivő Jamime West-be sem tudok belekötni. Alec-el már más a helyzet, őt Kevin Zegers szerintem nem tudott megformálni. Itt a zárkózottsága leginkább egyfajta bunkóságnak tűnik, míg a könyvből azért kiderül miért is alakult ez így.

DF-01465_r.jpgPro Video Film & Distribution

Clary (ahogy a könyvben is) egy szórakozó helyen fut össze az árnyvadászokkal, és rögtön egy gyilkosság szemtanúja lesz. A dolog legnagyobb furcsasága, hogy barátja, Simon semmit nem vesz észre az egészből. Szó szerint láthatatlan számára Jace. Simont Robert Sheehan alakítja, aki maximum külsőségében hasonlít Clare-féle Simonra. A legdurvább, hogy egy elég fontos történést teljesen megmásított a rendező, Harald Zwart. (Arra gondolok mikor Magnus bálja után a vámpírok magukkal viszik Simont).

DF-01582.jpgPro Video Film & Distribution

Ha pedig itt tartunk, akkor volt/van nekem egy másik kedvencem is a regényben, Magnus Bane, a varázsló, aki a sorozat későbbi köteteiben is előkerül, az ő múltjáról is sokat megtudunk majd, sőt önálló spin-off regénysorozatot is kapott. A moziban Godfrey Gao jeleníti meg, akit bár nem akarok megbántani, de szerintem már külsőségben sem hasonlít a regényben amúgy homoszexuális Bane-re.

Szóval miután Clary szemtanúja lesz a gyilkosságnak még furcsább dolog történik, édesanyja (Lena Headly) eltűnik, vagyis elrabolják. Kiderül, hogy rengeteg mindent eltitkolt a lánya elől, pl. hogy ő maga is árnyvadász volt, de egy eldurvult helyzet után menekülnie kellett férje, Valentine elől. Utóbbi egyébként a főgonosz, akit Jonathan Rhys Meyers valósít meg, de nekem nem nyerte el a tetszésem. Ha eltekintek attól, hogy sokkal fiatalabbnak tűnik, minthogy édesapja legyen 16-18 éves gyerekeknek, még akkor is ott marad, hogy nem sugárzik belőle az az erő, magabiztosság, mondhatni kegyetlenség, ami a könyvbeli Valentineban bőven megvan.

DF-09235_r.jpgPro Video Film & Distribution

Na lényeg, hogy Valentine a Kelyhet akarja, Jace-ék pedig bíznak abban, hogy Clary a tudata mélyén esetleg sejti hová rejtett azt édesanyja. Keresnek, kutatnak, megjegyzem a könyvben ez is sokkal izgibb és közben több dolgot is megtudunk Jace gyerekkoráról, valamint az Árnyvadászok világáról. Valentine és a démonjai megtámadják az Intézetet, és Claryéket, akiket a lány frissen felfedezett tudománya, és a vérfarkasok, élükön Luke-al is segít.

A film végén is van egy nagyon durván megváltoztatott jelenet,amit egyelőre el sem tudom képzelni hogyan zökkentenek majd vissza. Hiszen a hírek szerint lesz második rész.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr175675296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.12.05. 22:37:44

a hp filmek miota rosszak?

redbandita 2013.12.06. 08:35:10

@Sütemény1975: nekem kevésbé tetszettek, mint a könyvek, azokat imádtam.
süti beállítások módosítása