Sherlock és Watson - Elementary 1. évad (1X07-1X24)
2013. október 21. írta: redbandita

Sherlock és Watson - Elementary 1. évad (1X07-1X24)

A pilotról Enbbe számolt be Nektek, majd mikor a TV2 elkezdte sugározni, akkor én is bekapcsolódtam a CBS krimisorozatába, de az első hat rész megírása után (rossz szokásom szerint) elmaradtam az írással, mivel Szilvásgombóccal új projektbe kezdtünk, azaz megpróbáljuk pótolni elmaradásainkat, ideje, hogy felidézzem mi is történt Sherlock Holmessal az első évad során.

elementary-music-songs.jpg

Számtalan feldolgozásban nyúltak már hozzá Sir Arthur Conan Doyle legendás alakjához, Sherlock Holmeshoz. A CBS-nél mégis úgy gondolták érdemes még egy bőrt lehúzni a nyomozóról, és jól is tették, mert az Elementary egy nagyon jó kis krimisorozat. A két főszereplő pedig nagyon jó választás volt, én utaltam már arra, hogy azért is tetszik az Elementary főhőse, az éppen leszokófélben levő őrült, de zseniális agyú Sherlockja, mert egy picit pótolja a Doktor House hiányát. Egy interjúban Carl Beverly az egyik producer elárulta, hogy nagy kihívás volt számukra valami újjal előrukkolni, hiszen Sherlock Holmes alakja még a mai napig is ikonikus.

A sorozat egyébként Amerikában hatalmas népszerűségnek örvendett már a bemutatáskor is, októberben már teljes 24 részes berendelést kapott, ami azért is lehetett, mert kb 10-11 milliós nézettsége volt az esti műsorsávban. A sorozat egyik alkotója Robert Doherty, akinek pl. a Médium című sorozat is köszönhető. Forgatókönyvíróként elárulta, hogy mindig is rajongott a Holmes regényekért, így óriási megtiszteltetés volt számára ez a munka.

Johnny Lee Millert főleg a Transpotting című film tette ismertté, míg Lucy Liu számos Hollywood-i szuperprodukcióból ismerős lehet, mint a Charlie Angyalai filmek, vagy a Kill Bill. A színésznő egyébként egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy szerinte nagyon érdekes fordulat, hogy a brit nyomozó ezúttal egy New Yorkban élő angol férfi, ez teljesen új nézőpontba állítja a figurát, aminek eljátszása szerinte tökéleten illik Miller-hez, hiszen maga is egy angol színész New Yorkban. Johnny Lee Miller nagyon örült a felkérésnek, azt mondta a kábítószer függőségből lábadozó Holmes azonnal rabul ejtette. Imádta Sherlockban, hogy minden különcsége, furcsasága ellenére, ő mégiscsak egy zseni.

Elementary S01 720p WEB-DL DD5 1 H 264-ECI.jpg

Sokan meglepődtek, hogy dr. John Watsonból, dr. Joan Watson lett a CBS feldolgozásában, de a készítők azt ígérték (és ehhez egyelőre tartják is magukat), hogy ennek ellenére hűek próbálnak maradni az eredeti Holmes-Watson kapcsolathoz. Robert Doherty azt is elárulta, hogy Joan és Sherlock nem fog egymás ágyában kikötni az évadok során, mert az túl elcsépelt lenne. Inkább egy nagyon mély, szoros barátság fog kialakulni köztük.

Az évad első felében egyre többet és többet tudunk meg a két főbb karakter jellemvonásairól, és a múltjukról is. De nagyon fontosak az epizódonként bűnügyek, amik valahogy nem lesznek egyáltalán laposak, sokszor nem könnyű kitalálni ki a gyilkos. Az is nagyon jó, hogy sokszor Sherlock mintha jázsana velünk nézőkkel, ránk bízza, hogy kitaláljuk mi lesz... szinte nyomozónak tanít bennünket. Az évad második felétől kezd dominálni a sorozatot átszövő főmotívum és feltűnnek olyan karakterek, mint Moriarty, vagy Irene Adler, de persze ezeket a karaktereket is igencsak újragondolták a készítők.

Az előző cikkem a hatodik rész ismertetőjével zárult, ahol ugye egy repülőgép szerencsétlenség ügyében nyomoz a New York-i rendőrség. Akkor folytassuk talán innen és kicsit nosztalgiázzunk mik is voltak a fontosabb események.

SPOLIER veszély!!!

A nyolcadik részben Watson megkéri Sherlockot, hogy válasszon új mentort magának, mert neki lassan lejár a megbízása. A férfi persze mindenféle kibúvót keres a dolog alól, hisz nem igazán akarja, hogy Watson "lehagyja". A nő egyébként többször megpróbálja rávenni Holmest, hogy lépjen kapcsolatba az apjával, de nem túl nagy sikerrel. A tizenötödik részben Holmes majdnem újra a drogok rabjává válik, amikor felkeresi őt egy régi barátja, akinek eltűnt a lánya, és Sherlocknak kell megtalálni.

Az évadban feltűnik vendégszereplőként Vinnie Jones is, akit Sherlock eléggé tévesen ítél meg, és mire rájön a hibára már majdnem túl késő lesz.,

jonny-lee-miller-and-vinnie-jones-as-sherlock-holmes-and-sebastian-moran-in-cbs-elementary-episode-21-a-landmark-story.jpg

A 16. részben Sherlocknak egy kollégáját kell tisztára mosni, méghozzá Bel nyomozót (John Micheal Hill), akit gyilkossággal vádolnak meg és egyre több nyom mutatja a férfi bűnösségét.

Watson egyre kevésbé a mentora Sherlock, inkább valamiféle nyomozótanítvány válik belőle. Olyannyira, hogy az évad vége felé már ő maga, egyedül (persze némi segítséggel) göngyölít fel bizonyos kisebb ügyeket, de ez jó is , mert addig Sherlock még inkább Moriarty nyomába tud eredni. Ráadásul előkerül egy nagyon fontos ember Sherlock múltjából és ez sok mindent felbolygat az amúgy sem túl stabil Holmes lelkében.

003.jpg

Az évad végére jókora csavarokat tartogattak a készítők, többen életveszélybe is kerülnek és a szálak elvarratlanok maradnak, így persze a rajongók, vagy akár csak az átlag nézők is nagyon várták 2013. szeptember 26-át amikor Amerikában elindult a második széria. Ti már láttátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr425567954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása