A zöld íjász - Arrow első évad és amit már tudni lehet a másodikról
2013. szeptember 13. írta: redbandita

A zöld íjász - Arrow első évad és amit már tudni lehet a másodikról

Enbee anno beszámolt már a sorozat pilot-járól, de mivel jövő hónap elején érkezik a második évad gondoltam jól jönne egy kis emlékeztető mi is történt az elsőben. Aki pedig nem ismeri annak remélem kedvet csinálok hozzá, mert én nagyon megkedveltem a CW sorozatát. Az ilyen évad összefoglalókat mindig egy kicsit nehéz megírni, mert általában sok az esemény és sok idő telik el mire az ember végig ér egy évadon. Én általában ilyenkor a különböző szereplők nézőpontjából vizsgálódok, de most megpróbálkozok valami újjal.

DC-product_arrow_logo.jpg

A történet - SPOILER veszély

A milliárdos playboyt, Oliver Queent (Stephen Amell) mindenki halottnak hitte, miután apjával öt éve hajótörést szenvedett az Észak-kínai tengeren. Hosszú idő utáni hazatérése egész Amerikát felkavarja, és mindenki arra számít, hogy ezek után még nagyobb hévvel veti magát az élvezetekbe. Oliver azonban fogadalmat tett apjának, Robertnek (Jamey Sheridan) hogy rendbe hozza a várost, Starling Cityt, melyet egy korrupt társaság tart a kezében. Oliver gyakran gondol vissza a szigeten eltöltött időkre és eldönti, hogy megmenti városát a bűnözőktől. Ezért napjait Oliverként tölti, aztán éjszakai csuklyát és íjat ragadva harcol a bűnözök ellen. Visszaemlékezésekben megtudjuk, hogy mik történtek vele a Purgatórium nevű szigeten.

A főszereplő - A zöld íjász - Oliver Queen

A nevem Oliver Queen. Öt évre egy szigeten rekedtem, és ez idő alatt egyetlen cél hajtott előre: a túlélés. Most teljesíthetem apám utolsó kívánságát. A rám hagyott listát felhasználva büntetem meg azokat, akik romba döntötték a városomat. Ehhez azonban valaki mássá kell válnom. Valami mássá.

Oliver egy igazi milliomos csemete és ehhez méltó(?9 életet is él, falja a nőket, állandóan bulizik, nagy kanállal habzsolja az életet minden szempontból. Amikor barátnője, Laurel kapcsolatukat egy komolyabb szintre akarja emelni, értsd össze akar költözni vele, akkor a fiú teljesen bepánikol és apjával, illetve Laurel húgával hajóra száll, csakhogy katasztrófa történik, a hajó elsüllyed és a balesetet csak Oliver éli túl. Már ez is eléggé megviselne egy átlagembert, főleg, hogy édesapja halálát végig kell néznie. Robert megesketi Olivert, hogy visszaszerzi a Queen család becsületét és leszámol minden rosszfiúval. Igen ám csak ahhoz haza is kéne jutni...

Robert_Queens_Book_Arrow_TV_Series_001.jpg

Öt évet (!) tölt Oliver egy Purgatórium nevű szigeten, ahova korábban csak bűnözőket telepítettek ki, de most egy szervezet leakarja mészárolni őket. Szóval mondhatjuk, hogy Oliver egy minipolgárháborúba keveredik, ahol rosszfiúk még roszsabbakkal viaskodnak. De talán pont ez az ő szerencséje is, mert itt aztán kemény harcossá válik...

Arrow_TV_Series_Episode_Damaged_001.jpg

A főszereplőt alakító Stephen Amell egy interjúban úgy fogalmazott:

"Az első évad eseményei elsősorban arra fókuszálnak miként küzd meg Oliver a saját démonaival... olyan akár egy időzített bomba... láthatjuk őt igazi, önzetlen hősként és néha megbotlani, remélem, hogy ebből a kettősségből a nézők megismerhetik Oliver emberi oldalát is, mert fontos része a karakternek"

A szigeten eltöltött évek alatt Oliver számos lelki és fizikai sebet beszerez, számtalanszor csak hajszál választja el a haláltól. Hazatérése után poszttraumatikus stresszben szenved, ami mondjuk azt hiszem teljesen érthető is.

Szerintem A zöld íjász valamiféle keveréke Robin Hoodnak és Batmannek, bár utóbbira inkább csak a Gotham és Starling City közti hasonlóságok miatt, mindketten a városukat akarják megtisztítani, csak míg Batman inkább a bűnözőktől, addig Oliver a korrupciótól. Mindkettőjük motivációja valamiféle bosszú, Bruce Wayne a szülei halálért bünteti a népet, míg Oliver "csak" apját veszíti el, ámbátor Robert Queen azért nem olyan önzetlen, jó ember, mint a Wayne szülők. A középkori angol legendával, Robin Hoodal a hasonlóság pedig abban áll, hogy mindketten elkényeztetett kölykökből váltak egyfajta igazságosztóvá.

A zöld íjász és a nők

Mint minden nagy ember mögött, így természetesen az íjászunk mögött is nők sorakoznak fel, akik hol támogatják, hol veszélybe sodorják, hol meggondolatlan cselekvésre ösztönzik. Na de kik is ők és milyen kapcsolat fűzi őket Oliverhez?

  • Laurel Lance (Katie Cassidy) - Oliver exe, akibe kimondva vagy kimondatlanul de még mindig szerelmes. Csakhogy az asszonyka időközben egy párt alkot Oliver gyerekkori barátjával, Tommyval. Laurel talán érthető módon egyszerre gyűlöli és szereti Olivert, hiszen az megcsalta őt a húgával, aki pedig nem is élte túl a kalandot, emellett pedig azt hiszem Laurel utálja azt a fényüző életet is, amit pl. a Queen család is él. Ügyvédként ő is a korrupciót akarja leszámolni, amihez néha a Zöld íjász segítségét is felhasználja, mit sem sejtve arról, hogy kit rejt a kapucni.

640px-Dinah_Laurel_Lance_Katie_Cassidy_and_Oliver_Queen_Stephen_Amell-3.jpg

  • Thea Queen (Willa Holland)

Oliver húga, aki tini lévén mérhetetlen düh fűt, tekintve hogy bátyját és édesapját is halottnak hiszi. Mire Oliver hazatér a lány már szinte felnőtt, és kb olyan életet él, mint annak idején a bátyja. Amíg meg nem ismerkedik egy fiúval, Roy-al (Colton Haynes).

  • Moira Queen (Susanna Thompson)

Thea és Oliver édesanyja, Robert özvegye és most éppen Walter Steele felesége, akihez Oliverék eltűnése alatt ment hozzá, és aki korábban Robert alkalmazottja volt és jó barátja is. A szőke hölgy a sorozat egyik legvitatottabb személyisége, már olyan szempontból, hogy sokáig nem tudjuk mik az igazi szándékai, mit miért csinál. Egy idő után már nem könnyű eldönteni, hogy negatív vagy pozitív karakter e.

arrow9-11.jpg

  • Felicity (Emily Bett Rickards)

Nekem az egyik kedvenc szereplőm, kezdetben a Queen vállalat alkalmazottja, pontosabb egy számítógépes zseni, kb mint a Gyilkos elmék Garcia-ja. De Oliver egyre több szívességre kéri meg, Felicitynek pedig nem tart sokáig rájönnie ki is a férfi valójában, és csatlakozik a város megmentése projekthez.

arrow-diggle-felicity-oliver-on-med-table.jpg

Barátok/ellenségek

  • John Diggle (David Ramsey) - Oliver segítője szinte a hazajutása óta, korábban a Queen család testőre, a későbbiekben a Zöld íjász jobbkeze.
  • Lance nyomozó (Paul Blackthorne) - Laurel apja, aki szívből gyűlöli Olivert, mivel őt hibáztatja kisebbik lánya haláláért. A rendőr az egész évad alatt a kapucnist üldözi, néhol keresztezik is egymás útját, néha pedig kénytelen segítséget kérni egymástól.
  • Malcolm Merlyn (John Barrowan) - az évad főgonosza, a város egyik irányítója, ördögi terve van, ráadásul bosszú fűti, szóval nagyon veszélyes.
  • Tommy Merlyn (Colin Donnell) - Malcolm fia, Oliver gyerekkori legjobb barátja, nagyon szerelmes Laurelbe, de egy idő után rá kell döbbennie, hogy a lány valaki mást szeret. Malcolm fia.
  • Yao Fei (Byron Mann) - Oliver "kiképzője" és egyben megmentője is a szigeten
  • Slade Wilson (Manu Bennett) - Oliver másik segítője a szigeten

Stephen Amell

Amell bár nem egy fiatal színész már, hiszen 31 éves mégis eddig szinte semmit nem hallottunk róla, ez az első igazi komoly szerepe, viszont az már egy évad után is látszik, hogy ez óriási népszerűséget hozhat a számára. egyébként elég későn is jött rá, hogy színész akar lenni, castingokra is csak néhány éve kezdett járni, jelentkezett a Hung és az Egyszer volt, hol nem volt-ba is. Egy kisebb szerep erejéig pedig megmutatkozott a Grace klinika spin offjában, a Doktor Addisonban.

stephen-amell-arrow-10182012-09-580x435.jpg

A színész egyébként tényleg nagyon komolyan vette a szerepet még íjászkodni is megtanult a forgatások során.

"A forgatáson többféle íjat is kipróbáltam, egyszerűen elképesztőek! Nagyon élvezem a dolgot" - mondta Amell.

Előzmények

A Zöld Íjászt a CW félét egy 1923-as regény hőséről mintázták, de egy Zöld Íjász feltűnik már 1941-ben egy képregényben. A regényt Edgar Wallace jegyzi, míg a képregényben Morton Weisinger és George Papp álmodták újjá. A kilencvenes években a készítők megunták a karaktert és hááát mit szépítsem kinyírták az íjászt és a fiának, Connor Hawke-nak adták át a staféta botot.

GreenArrowv2-GreenArrowQuiver.jpg

Mint tudjuk a CW korábban is hozzányúlt szuperhősökhöz pl Supermanhez a Smallville kapcsán és képzeljétek el, hogy bizonyos szálakon már itt is jelen volt a Zöld íjász pl. az eslő évadban feltűnt Laurel anyja, Dinah, aki ugyebár később a Fekete Kanárivá vált és a lánya tőle veszi át a "munkát." A Smalville című sorozat hatodik évadának futása alatt felmerült egy esetleges spin-off sorozat a Zöld íjász karakteréről. A sorozatban Justin Hartley alakított a figurát, aki akkoriban még cáfolta, hogy ilyen dolgok egyáltalán felmerültek volna, de aztán a készítők kiírtak egy castingot a szerepért, amit mint azóta már jól tudjuk Stepen Amell kapott, de ennek a Zöld íjásznak szinte semmilyen kapcsolata sincs sem a Smalvillel, sem az abban a sorozatban megismert karakterrel.

Stephen Amellnek nem volt könnyű dolga, hiszen képregényhőst vászonra vinni mindig kemény dió, hiszen a képregényrajongók általában szeretnek kukacoskodni, ráadásul a csatorna is elég nagy nyomást tett az újonc vállára, hiszen már a debütáláskor is minimum 4-5 évadot terveztek a sorozatnak.

A színész úgy nyilatkozott

"minden szempontból hatalmas kihívásként tekintettem erre a szerepre, hiszen nem akármilyen képregényhős bőrébe bújhattam bele. A pilot epizód forgatása során óriási nyomás volt rajtam és mivel a közönség nagyon jól fogadta a második rész forgatásai közben hasonló teher nyomta a vállam. Arra kellett törekednünk, hogy felülmúljuk a nyitányt."

Jön a második évad

Amerikában október 8-án elstartol a következő széria, ami állítólag legalább olyan jó lesz, mint az első. Ez mondjuk hihető is, hiszen jelenleg 8 rendező és 11 író dolgozik a sikerért, a "fejesek" Greg Berlanti, Marc Guggenheim és Andrew Kreisberg.

Malcolm Merlyn már a múlté, de feltűnik két új gonosztevő is a városban. Sokak szemében a Zöld íjász egyfajta hőssé válik, de a rendőrség még mindig nem tudja hova tenni. Olivernek meg kell küzdenie az új ellenfelekkel (akik állítólag még veszélyesebbek lesznek, mint Malcolm), barátja elvesztésével, és egy új bajnokkal is. Az új évadban feltűnik majd egy másik képregényhős is, Flash, aki pedig a későbbiekben szintén önálló sorozatot kap majd. Azt még nem tudni, hogy ki fogja játszani, de annyi már bizonyos, hogy törvényszéki kutatóként, a rendőrség embereként fog bemutatkozni. Csatlakozik majd Oliverhez és kis csapatához (Dig és Felicity), de mivel ő a törvény embere is így számos konfliktusa lesz a főszereplővel.

arrow.jpg

Oliver eddigi csapatához hozzáverődik majd Roy Harper (Colton Haynes), akit ugyebár az első évadban megmentett és a srác azóta üldözte a rajongásával. Ő lesz a későbbiekben a Vörös Nyíl.

Jön egyébként sok új szereplő is, jó pár epizódban fel fog tűnni például Summer Glau, aki Isabel Rochevet fogja megszemélyesíteni. Mellette még szerepelni fog az új szezonban Michael Jai White (Bronze Tiger), Kevin Alejandro (Sebastian Blood), illetve Caity Lotz, aki Dinah Drake lesz - ő volt a képregényben az első Fekete Kanári. A képregényekben egyébként Laurel Lanceből lesz Fekete Kanári, de a sorozat írója, Marc Guggenheim úgy nyilatkozott, hogy a sorozatban ez egy kicsit másképpen alakul majd, hiszen egy komoly ügyvédnőből nem válhat egyik pillanatról a másikra álruhás igazságosztó.

A film

Többféle pletyka terjeng a levegőben, ahogy az már lenni szokott. Az idei Comic - Con-on David S. Goyer az acélember forgatókönyvírója bejelentette, hogy 2015-ben jön a Batman vs Superman, az apropó pedig superman "születésének" 75. évfordulója. Óriási vihart kavart, hogy Batman szerepét Ben Afflecknek akarják adni a Warner Bros-nál. Ezt most inkább nem kommentálom, most foglalkozzunk a Zöld íjásszal, hiszen a hírek szerint a nagyszabású moziban több DC Comics hős feltűnik majd, többek között talán a Zöld íjász is. Stephen Amell természetesen úgy nyilatkozott szívesen játszaná el a szerepet. Árulkodó jel lehet, hogy a Comic Con-on Amell együtt fotózkodott Henry Cavillal továbbá ezt a nyilatkozatot adta:

"Azt hiszem, a Zöld íjász figurája egy ugyanolyan utat képes lenne bejárni, mint a marvel filmek esetében a Vasember karaktere. Tony Stark ugyan szerte a világban ismert képregényhős volt a róla szóló szélesvásznú produkciók előtt, ám nem tartozott a legpopulárisabb marveles alakok közé. De aztán készült egy nagyon sikeres mozi, mely még a Bosszúállók létrejöttét is lehetővé tette."

tumblr_mc6bdu11kd1qmjn63o1_1280.jpg

A sorozatról még több itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr45497865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása