Emberrablás [2012]
2013. május 13. írta: lámadémon

Emberrablás [2012]

Emberrablas_plakat.jpgA dán filmek iránt teljesen elfogult vagyok már egy jó ideje, eme rajongásomból pedig semmi nem zökkent ki, ugyanis egyre jobb és jobb filmeket láthatunk északi kis barátainktól a mozikban. Tehát még sosem kellett csalódnom, és sosem jöttem ki a moziból kiábrándultan, hogy „na ezért kár volt”. És íme, itt egy újabb jeles bizonyíték arra, hogy valami lehet abban a hideg sós tengeri levegőben.

Vertigo Média 

Ezúttal Tobias Lindholm világába csöppentem, aki hasonlóan, mint a Vadászat című filmben is az emberi tehetetlenséget járja körül, egy igazságtalan szituációban. Úgy játszik szereplői életével, hogy a talpuk alól kihúzza a földet és már nem is tudja a szereplő és ez által a néző, sem hogy most mibe is tud kapaszkodni. A két film alapján szereti a klasszikus értelemben vett „jó” karaktereket megbolygatni.

Emberrablas_1.jpgVertigo Média 

Ezúttal egy túsztárgyalás történetét élhetjük végig 99 percben. A szomáliai partoknál kalózok kaparintják meg egy koppenhágai hajózási vállalat egyik teherszállítóját. Két oldal feszül egymásnak az öltönyös üzletemberek és a legénység mészárlásával fenyegetőző gépfegyveres kalózok.

Emberrablas_3.jpgVertigo Média 

Abszurdnak tűnik a helyzet, hiszen sokáig nem változik a hajón semmi. A szakács főz, és az emberrablókkal sem lehetetlen az együtt éles. Mégis bizonytalan a helyzetük. a nézőt egy feszítő érzés keríti hatalmába, ami a szabadságért kiállt és egyre csak telnek a napok csak a telefonok és a faxok váltják egymást. Egyik részről a gépfegyveres követelőzők, másik részről az üzleti életét látjuk, puszta tárgyalás és alkudozást a pénzről. Ki mennyit ad és mit lapunk cserébe? A nagy kérdés hány millió dollárt ér 7 ember élete? Nincsenek érzelmek csak a szín tiszta business, optimális esetben, és mint hogy a jó tárgyalók tudják a nyerő-nyerő felállás az igazi. De ebben a helyzetben mégis lehetetlen. Érzelmi zsarolás, feszültség és a napok csak egyre telnek. Élesen váltakozik a hajószakács és a vállalatigazgató története, akik már a történet elején két külön világ, de egyre csak távolodnak egymástól, a kontraszt nagy és óriásivá burjánzik.

Emberrablas_6.jpgVertigo Média 

Felhívnám a figyelmet, hogy itt nem számíthatunk sem Jack Bauer-re sem John McClane.re akik egy szempillantás alatt megmentették volna a legénységet. Itt marad az érzelmek nélküli valóságos túsztárgyalás, és az őrjítő játszma két teljesen külön világ között. És mielőtt elfelejtem a kiváló színészi játékot, ki kell emelnem Pilou Asbæk-et, akit remélem, még sokat láthatunk!

Emberrablas_5.jpgVertigo Média 

Hogy még kívánatosabbá tegyem, a filmet itt van néhány díj, amit méltán söpört be:

  • 53. Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál a legjobb film és a FIPRESCI-díj
  • Palm Springs-ben is elismerték
  • a Dán Filmakadémiától, pedig az év dán filmjének választotta meg
  • és nem utolsó sorban a dán filmkritikusok is a legjobb filmnek választották

Emberrablas_7.jpgVertigo Média 

Bemutató dátuma: 2013. május 16.

16.pngTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Trailer:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr455299190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása