Az ölés aktusa [2012]
2013. április 11. írta: lámadémon

Az ölés aktusa [2012]

titanic_2013_ad_1920x1080.jpgDán dokumentumfilm az Indonéziában történt mészárlásokról, egy igen sajátos szemszögből. Ugyanis a történteket, azok mesélik el, és játsszák újra, akik elkövették a szörnyűségeket.

Tudjuk, hogy vannak Filmek, amik brutális tetteket mutatnak be, de megnyugtató hogy ez csak fikció, és mint az ágyunk alatt lévő mumusnak mormolhatjuk magunkban, hogy ez nem a valóság. Ez itt, ami nem igaz, ugyanis amit látunk az valóság, nem mese. És a valóságban a brutalitás és a szadizmus hatványozva súlyt le ránk, és a filmek elhomályosulnak a valóság tükrében.

The Act of Killing. Behind the scenes. Car.jpg

Anwar Congó, az egyik vezéralakja volt a gengszterbandának. És aki saját bevallása szerint 1000 ember életének vetett véget, eleinte hiú és boldog ember benyomását kelti. Olyan természetességgel és konkrétumokkal beszél az emberi élet kioltásáról, hogy azt gondolhatjuk, hogy az elméje biztosan sérült. Vagy ő a lélek nélkül született ember. De a film végül inkább terápiaszerűvé válik Anwar számára, aki így talán felfogja mit is tett.

The Act of Killing. Fire.jpg

A saját lelkiismeretünkkel pedig csak mi számolhatunk el. Nekünk kell a démonjainkkal szembe nézni, akik akkor csapnak le ránk mikor sebezhetőek vagyunk, álmunkban.

A néhány megmosolyogtató képkockán kívül sokkoló alkotás. Sok helyen az elménket megrázó igazsággal.Nem is igazán akarok többet mondani a filmről, tanulságos. Látni kell!

18.png

Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.

Legközelebbi vetítés: 2013.04.13. 21:00 Puskin

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr75215837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Measurer 2013.04.12. 16:06:58

A hat tábornok elrablásával majd meggyilkolásával kezdődő, majd rövidesen elvetélt 1965-ös katonai puccsot a Kina felé forduló Sukarno háttérbe szorítása, Suharto hatalomátvétele, és a felbujtóként megvádolt PKI (Indonéz Kommunista Párt) tagjaival, nem különben a kínai lakossággal szembeni megtorlás követte. A tömegmészárlás Jáva, Bali és Szumátra szigetén volt különösen hatalmas. Az áldozatok számát kezdetben 60 ezerre, később már fél- egy , majd 3 millióra becsülték.
Egyes elemzők ma már azt sem zárják ki, hogy a puccsot is Suharto emberei hajtották végre, csak éppen egészen más, váratlan forgatókönyv szerint ment végbe.
süti beállítások módosítása