Hogyan kövessünk vadidegeneket? [2012]
2013. április 09. írta: lámadémon

Hogyan kövessünk vadidegeneket? [2012]

titanic_2013_ad_1920x1080.jpgA filmet a Titanic Filmfesztiválon vetítik és természetesen a „tiszta amerika” szekcióban. Manhattan mégis másik arcát mutatja, a folyton duruzsoló utcák és a koktélos poharak helyett két magányos ember történetét ismerhetjük meg, akik a véletlen folytán botlanak egymásba. Vagy nem is annyira véletlenül?

A film címe figyelemfelkeltő, és a történet sem túl bonyolult nagy vonalakban. Egy lány Ellie követni kezdi Casey-t, akivel a metróban ismerkedik meg, mert a fiúnak egy nap nyoma vész. Azonban ennél sokkal több mondanivalója van a filmnek és a történések sem itt állnak, meg hogy egy lány követ egy fiút.

Ez a suta kis detektívesdi nem csak, hogy komikusan hangzik, de van is benne némi humor ugyanakkor abszurd is a szituáció, hiszen miért követ valaki egy másik embert? Tehát vagy kicsit bugyuta vígjáték kerekedik belőle a vagy esetleg egy thriller. Természetesen csak akkor, ha a történet nem lépne túl az alap story-n.

De vajon miért is követi Ellie a fiút? Azért mert tetszik neki, vagy, mert egyszerűen csak megszállott, esetleg mert olyan szomorúnak látja, hogy félteni kezdi? Szerintem maga sem tudja, inkább mind a három egyszerre. Mert tegyük a szívünkre a kezünket, ha érdekel minket valaki, akkor talán addig mi sem megyünk el, hogy kövessük, de azért csak körbetekintünk egy kávézóban vagy egy szórakozóhelyen, hogy ott van e aki számunkra kedves. 

Szóval Ellie követi, de mi is a helyzet Casey-vel? Egy történet úgynevezett „urban legend” foglalkoztatja, miszerint egy Chanel kosztümös nő holttestét csak 1 évvel, a tragédia után találják meg. És vajon melyik ember nem gondol bele, hogy mi lenne, ha eltűnne csak egy kis időre is? Ki keresné egyáltalán? De Casey nem áll meg a gondolatkísérletnél, valóban kipróbálja milyen felszívódni. A válasz az ő életében, pedig Ellie.

De valójában a film mondanivalója a két szereplő kapcsolatából fakad. Hiszen mikor feladják a magányukat és mertnek lépni akkor válik teljessé az életük. És külön jó és ritka gondolat hogy egy kapcsolatban kezdete nehéz, de még nehezebb a folytatás.

Külön ajánlom a magányos farkasoknak, akik nem tűrnek meg senkit maguk mellett. Számukra különösen tanulságos lehet.

Legközelebbi vetítés: 2013.04.12. 18:30 Örökmozgó Filmmúzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr855214241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.10. 08:56:54

Az alapszituáció Nolan Following-jára hajaz, ahogy olvasom :)
süti beállítások módosítása