The Paperboy – Az újságos fiú - 2012
2013. április 06. írta: .loretta

The Paperboy – Az újságos fiú - 2012

Peter Dexter regényből készült Az újságos fiú egy olyan nyomozás krónikája az 1960-as évek amerikájának fülledt és piszkos világában, amelyben mindenkit a saját megszállottsága irányít, mindenki a démonaival küzd, mindenki szexuálisan aberrált, és amely meghökkentő és zavarba ejtő igazságokkal szolgál. Tabuk nincsenek, viszont jobbnál jobb színészi alakítások vannak. És erkölcstelenség, züllödtség, perverz karakterek is. Csak erős idegzetűeknek!

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

 The Paperboy-DVD_3D pack.jpg

Pro Video Film& Distribution

Az Egyesült Államok déli része, 1969. Négy évvel korábban tisztázatlan körülmények között megöltek egy kisvárosi seriffet. A gyilkossággal az aligátornyúzó Hillary Van Wettert (John Cusack) vádolták, aki most a börtönben várja halálos ítélete végrehajtását. A titokzatos és vonzó külsejű Charlotte Bless (Nicole Kidman) szenvedélyes levelezésbe kezd a férfival, és össze akar házasodni vele.

PB_D003_00173.jpgPro Video Film& Distribution

Ez nem egy olyan romcsi amerikai szerelmi szál, igazából semmi romantikus nincs benne, sokkal perverzebb, mint gondolnánk. Talán a zavarba ejtő az a legvisszafogottabb jelző, amivel illethetem azt a szopást, amit a kiöregedett, de dögös nimfomán Barbie-Charlotte produkál a levegőbe, a beteg, bunkó, őrült gyilkos, alligátorbelező Hillarynek. A körülötte lévők is félrenéznek, majd persze vissza. Ahogy mi is. Egyszerre feszült, bizonyos szempontból talán izgató és mégis undorító.

PB_D003_00293.jpgPro Video Film& Distribution

Charlotte meg van győződve Van Wetter ártatlanságáról, kapóra jön neki, hogy a Miami Times két újságírója, a környékre való Ward Jansen (Matthew McConaughey) és Yardley Acheman (David Oyelowo) a városba érkeznek, hogy felderítsék az ügyet. Hármójukhoz csatlakozik Ward öccse, a főiskoláról kirúgott és most újságkihordóként dolgozó Jack (Zac Efron) is, és reménytelenül beleszeret Charlotte-ba.

PB_D024_07328.jpgPro Video Film& Distribution

A néger narrátornő (Macy Gray) affektálása csak rátesz erre az egész kusza és zülledt világra. Egyik pillanatban a rendező (Lee Daniels) úgy dönt, nem mutatja meg a szex-jelenetet, hisz úgyis tudjuk, mi következik, majd nemsokára olyan durva dugást tesz elénk, hogy azt sem tudjunk zavarunkban, hova forgassuk a fejünket. Nem beszélve arról, hogyan is derül ki - SPOILER – Ward homoszexualitása. Hátra kötött kezekkel és lábakkal talál rá öccse, vérben úszva, egy nejlonzsákra fektetve, s közben egy „hatalmas” néger sokatmondó pillantása meséli el a kimondatlan történetet nekünk. – SPOILER VÉGE.

PB_D006_01073.jpgPro Video Film& Distribution

A színészek bár nem a megszokott karaktereiket hozzák - Matthew McConaughey rajongóknak kifejezetten nem ajánlott, a pocakos, alkoholista, buzi, lepattant, szétzúzott karaktere nem összehasonlítható a szokásos romkomjaival – de nagyon jól csinálják, amit kell. Én úgy érzem, ők tartják össze a filmet. Kicsit azért szétesne a film az alakításuk nélkül, gyakran belassul, gyakran nem értjük mi miért van ott, gyakran túl sok, gyakran kevés.

PB_D005_00903.jpgPro Video Film& Distribution

Nincs happiend, nincs feszültségoldás, nincs semmi, ami a szétb*szott lelkivilágunkat rendbe tenné. Nincs megnyugvás. Az se derül ki, hogy ki ölte meg azt a szerencsétlen seriffet. Nem csoda, hogy megosztotta a közönséget, még engem is megosztott, nem tudom eldönteni, hogy tetszik-e a film, vagy nem. Még gondolkodom.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr145197224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.04.06. 09:23:52

Kiderül, hogy ki ölte meg a sheriffet... Az eredeti gyanúsított, azaz John Cusack karaktere. Legalábbis egyértelmű, hogy a nőt és az újságírókat azért használták fel a mocsári haverjával, hogy kijuttassák őt a börtönből. A film vége nekem egyértelműen jelezte, hogy nem volt ártatlan.

HencegőLajos 2013.04.08. 11:18:14

Ezt hogy kell érteni?
"1960-as évek dél-amerikájának"

Amerika déli államait mióta nevezzük "dél-amerikának"? Valamiről lemaradtam?

Más, de ez is kötekedés. A DVD-n 16-os karika van, de a cikkben már azt írják hogy "Ttzennyolc éven aluliak számára nem ajánlott". Tizenhét éves vagyok. Most akkor megnézhetem.

.loretta · http://popkult.blog.hu/ 2013.04.08. 11:22:20

Kedves HencegőLajos!
Mindkét pont jogos, köszönöm az észrevételt! Javítom is!
süti beállítások módosítása