Sherlock és Watson - Elementary 1X02-1X03
2013. február 08. írta: redbandita

Sherlock és Watson - Elementary 1X02-1X03

Azért nem az első résszel indítok, mert az Amerikai premier idején Enbee már beszámolt a pilot részről. Mivel múlt héten a TV2 is műsorra tűzte az NBC által 2012-ben "megalkotott" Sherlockot, így gondoltam tovább folytatom a sorozatról való diskurzust. teszem ezt leginkább azért, mert nagyon tetszik a főhős karaktere, aki talán egy picit kárpótol engem Doktor House elvesztése miatt. Az amerikaiak persze saját ízükre formálták mind Sherlock, mind Watson karakterét, de az igazság az, hogy nem is lett olyan rossz. Bár Johnny Lee Miller nem egy Robert Downey Jr., de ügyes, szerintem bele fog jönni. Lucy Liu pedig Watsonként is simán megállja a helyét!

elementary-music-songs.jpg

1X02 While You Were Sleeping

Természetesen Watson (Lucy Liu) nem hagyja el az újonnan megismert (vékony, de szálkás, tetovált) Holmes-unkat, ahogy azzal fenyegetőzik az első részben, pedig nem könnyű eset... Kicsit emlékeztet engem a jó öreg House-ra, így egy picit kárpótolva érzem magam a szarkasztikus doki elvesztése miatt. Sherlock (Johnny Lee Miller) legalább annyira őrült, fekete humorú, érzéketlen(?), szarkasztikus, ám de zseni a maga területén. Hogy mi is ez? A megfigyelés, a nyomozás, az okok felderítése stb. Sherlock jelenleg New Yorkban él apja egyik lakásában, és besegít a helyi rendőrségnek. Még csak rövid ideje "tiszta", így Watson doktor azért van mellette, hogy felügyelje nem nyúl e megint a drogokhoz...

Ebben az epizódban (is) egy elég furcsa és kacifántos ügyben nyomoznak: elméletileg van két lány testvér, akik a napokban egy hatalmas vagyont örökölnének, de kiderül, hogy van még két féltestvérük, akikkel meg kéne osztozni a vagyonon. Ám érdekes módon az újdonsült rokonok hullani kezdenek, mint a legyek (már elnézést) és végül csak egy hölgy marad talpon, így ő egyedül örökölné a teljes összeget. Természetesen ő lesz az első számú gyanusított, de tényleg ilyen egyszerű volna a dolog??? A nyomozás közben Holmes többször is összetűzésbe kerül Bell nyomozóval (John Michael Hill), de nagy szerencséjére Gregson hadnagy (Aidan Qiunn) mindig kiáll mellette.

Watson és Holmes elmennek egy anonim drogosok gyűlésre, de A mi nyomozónk nem igazán veszi komolyan a dolgot, sőőőt. Kezdetben lemegy alfába, majd beszélget, az ügyön agyal, ergó mindent csinál, csak ne kelljen odafigyelni a történetekre.

1X03 Child Predator

Watson még kómásan támolyog ki a konyhából, de Holmes már nagyon éber, annakellenére, hogy semennyit se aludt. Egy régi ügy aktáit nézegeti, a Lufiárusét, aki egy sorozatgyilkos, több gyereket elrabolt már, és váltságdíjat nem is kérve, megölte őket. a helyszínen pedig mindig lufikat hagy. 
Első áldozatát, Adamet 7-8 évvel ezelőtt rabolta el, és azóta már számtalan áldozata volt, most épp egy kislányra csapott le, igazából emiatt lesz megint aktuális az eset. Holmes már az epizód elején (valószínűleg) esélyt ad a kislánynak a túlélésre azzal, hogy nem engedi a szülőket nyilatkozni a sajtókat, mert összefüggést talál a halálesetek és a médiaszereplések között. Sherlock szó szerint éjt nappallá téve dolgozik, és még Watson is megpróbál segíteni neki az ébrenlétben. A szülők egyre rosszabbul viselik lányuk eltűnését, amit a hadnagyon és a rendőrségen vezetnek le, így mindenki Sherlocktól várja a megoldást.

Kiderül, hogy talán nem is minden gyerek halt meg az elraboltak közül, de az évek, és a trauma nincs jó hatással a túlélőre, akinek még Sherlock kérdéseivel is szembe kell nézni, na meg a többi szülő dühével. De vajon élhete e normális életet egy ilyen traumát átélt fiatal??

Az első három rész után elismerően kell nyilatkoznom az amerikai Sherlock Holmesról, aki egyébként többször tesz utalást a Londonban töltött évekre, sőt van egy mellszobra, aki "az igazi Holmes" kutyájának nevét viseli. Azt hiszem ez most nem irónia, hanem egyfajta tisztelgés a nagy legenda előtt.

A következő rész tartalmából:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr605066505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása