Egy veszedelmes viszony - En kongelig affære
2012. november 21. írta: enbee

Egy veszedelmes viszony - En kongelig affære

Ma már elég nehéz elképzelni azt, hogy valaki a saját esküvője után találkozzon először a férjével - márpedig a fiatal Karolina Matild pontosan ebben a topánkában csoszog. Mi az ő helyében valószínűleg már régen fel lennénk háborodva a helyzeten, de a fiatal angol lány romantikus természetével a lehető legidillibb végkimenetelre számít. Az álmai azonban nagyon hamar apró darabokra törnek.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

egy_veszedelmes_viszony.jpg

Karolina Matild (Alicia Vikander) újdonsült férje nem más, mint az 1766-óta a dán trónon ülő VII. Keresztély király (Mikkel Boe Følsgaard), aki, hát mit szépítsünk ezen, teljesen hibbant. Egy nagyjából hat éves kisfiú lelki világával rendelkezik, ehhez társul akaratossága, szeszélyessége és imádata a nagy női keblek, valamint a színjátszás iránt. A királyné ezt először még kedvesnek is találja, de órákkal az első találkozásuk után Keresztély mindenki előtt megalázza őt, csak mert rossz nyelvek azt suttogták a fülébe, hogy a felesége a népszerűségére tör. Ja, és nem utolsó sorban éjszaka a király gyakorlatilag megerőszakolja a feleségét - na ennyit a romantikáról.

Azt hiszem érthető, hogy az uralkodói pár viszonya ezek után nem nevezhető felhőtlennek. A királyné örömmel tapasztalja, hogy sikerült teherbe esnie, ezzel teljesítette "kötelességét", és immár nyugodt szívvel utasíthatja el férje közeledését. A trónörökös megszületése után pedig Keresztély sem óhajt Koppenhágában unatkozni, és európai körútra indul, ahonnan olyan "hamar" visszaér, hogy a fia, Frederik már a saját lábán áll. Mármint szó szerint. A túráról egyébként a király új udvari orvossal tér haza, a felvilágosodás eszméiben jártas Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen).

A király felnéz a doktorra, és Struensee él is azzal a hatalommal, ami ezzel jár. Mivel Keresztélyt az uralkodás maga nem érdekli, így a doktor által kitalált reformokat tárja az udvari tanács elé. Ezen az elöljárók először csak meglepődnek, de hamar rájönnek, honnan fúj ez az új szél, és hatalmuk féltése közben szent céljuknak tekintik Struensee megbuktatását. Erre nagyszerű okot ad az az aprócska tény, hogy az orvosnak viszonya van a királynéval. Beindul a politikai gépezet, az ármánykodás és a manipuláció, ami által egy új, dán Arthur-Ginevra-Lancelot felállással találjuk magunkat szemben. Az tudjuk, hogy hogyan végződött. Ennek a történet végződhet jobban?

Négy adalék van, amit mindenképpen szeretnék megemlíteni/kiemelni:

  • A film valós történelmi eseményeken alapul.
  • A forgatókönyvet a rendező, Nikolaj Arcel írta Rasmus Heisterberggel Bodil Steensen-Leth Prinsesse af blodet című regénye alapján.
  • A film tehát a kooprodukció ellenére többnyire az érintett dánok készítették.
  • A 2012-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Følsgaard elnyerte a Legjobb férfi alakítás, az Arcel-Heisterberg duó pedig a Legjobb forgatókönyv díját.


Ezek a paraméterek szerintem bőven érdemessé teszik a filmet arra, hogy az ember beüljön a moziba, és megnézze az Egy veszedelmes viszonyt. Ha megteszitek, nem fogtok csalódni! A történet izgalmas, minden pillanatban képes lekötni a néző figyelmét, és bár Følsgaard nyert elismerést az alakításáért, nekem mégis Alicia Vikander tetszett a legjobban. Ezt a szerepet mintha a fiatal svéd színésznőnek találták ki, nagyon szerethető és hiteles volt, (nem szívesen mondok ilyen jelzőket, de tényleg kifejezetten bájos és üde,) ami nagyon jó jel az Anna Kareninára nézve, ahol Alicia játssza a Karolina Matild szerepéhez nagyon is hasonló Kittyt.

A színészek mellett a jelmeztervezőt (aki az IMDb szerint Manon Rasmussen volt) szeretném kiemelnem, aki hihetetlenül látványos és gyönyörű ruhákat tervezett. Rasmussen megtalálta az egyensúlyt a látványos és a tekintetet folyton magára vonzó között, ami egy kosztümös film esetében mindig jó pont. Szóval kitartok az előző bekezdés mondanivalója mellett: menjetek moziba, és nézzétek meg az Egy veszedelmes viszonyt. Megéri.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr164918788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása