Vigyázz, ha liftbe szállsz! - Ördög - Devil [2010]
2012. július 23. írta: redbandita

Vigyázz, ha liftbe szállsz! - Ördög - Devil [2010]

Nem vagyok egy "horrorfilmrajongó", de mivel nekünk nőknek, néha olyasmit is meg kell tennünk, amire nem vágyunk, ezért valamelyik este leültem megnézni a párommal (aki egyébként nagy "horrorfilmrajongó"), ezt a mozit. Korábban is láttam már, de akkor fényes nappal és akkor valamiért nem is hatott rám. Most késő este, koromsötétben néztük és így sokkal ijesztőbb volt. Kezdő horrorfilm nézőknek is merem ajánlani, mert nem olyan durva, mint mondjuk egy Fűrész vagy egy Péntek 13, de azért elég idegtépő. Pont jó pl. ha a horrorfilm szerető párocskánk kedvében akarunk járni, de azért aludni is szeretnénk a következő napokban :)

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

devil_ver2.jpg

Az a kérdés merülhet fel, hogy hogy jön ide a címben szereplő lift. Na mondom, mindjárt. De előtte egy kis háttérinfó, a történet szerint az ördög néha emberi alakban megjelenik a földön, hogy jól összekuszálja a dolgokat, vagy éppen revansot vegyen rossz (?) embereken. Most is ez történik, az ördög belebújik valakinek a bőrébe és beszáll egy liftbe, ahol már négy valaki van. Bezárul a lift ajta, szól a nyugtató(?) zene és akkor bamm... Megáll a lift... Ördög, nem??? Na jó, viccet félre téve, öten beszorulnak a liftbe, látszólag valamilyen technikai hiba miatt. De mi nézők már tudjuk (ha másból nem,akkor a rejtélyes zenéből), hogy itt valami készül, valami rossz, baj lesz... De mi? Hiszen mindenki olyan békésnek és ártatlannak tűnik.

Kik ők? Átlagemberek, még a nevüket is csak futólag ismerjük meg, és nincs is jelentősége, mert a fontos az, hogy mit követtek el, amiért ide kerültek. Ez nem olyan, hogy rosszkor voltak rossz helyen, ez egy büntetés, amit a tetteik miatt érdemeltek ki. Na ezek után, aki még liftbe mer szállni az nagyon bátor :) Szóval a szereplőink... Van egy csinos fiatal lány (Bojana Novakovic), egy idős hölgy (Jenny O'Hara), egy ügynökféleség, vagy divatosabb nevén, salesman (Geoffry Arend), az irodaház egyik biztonsági őre (Bokeem Woodbine) és egy utolsó pillanatban beszálló, csapzott srác (Logan-Marshall Green). Ők öten tehát az utasok, akik között ott lapul az ördög is.

devil-pic-cast.jpg

A kérdés már csak az, hogy melyikőjük az. Legalábbis számunkra, mert nekik ugyebár az egész egy rejtély. Azzal kezdődik, hogy a liftben elmegy egy pillanatra a fény és ekkor a fiatal lányt valaki megharapja. Neeeem, nem lesz belőle vámpír, sőt semmi különös nem történik, de ezzel eluralkodik a liftben a pánik. Mindenki gyanússá válik, mindenki egymásra kezd mutogatni, és már mi magunk sem értjük, hogy ki lehet az. Én kezdetben a lányra gyanakszom, mondván valami figyelemelterelésből sebesítette meg magát. Gondoltam én... De a dolgok egyre keszekuszábbak lesznek és már nekem is mindenki gyanússá vált :P

Mivel egy horrorfilmről beszélünk, talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy előbb utóbb gyilkosság is történik, az első áldozat az egyébként baromi idegesítő matracárus férfi. Innentől kezd érdekes lenni a dolog, hiszen egyrészt a többiek továbbra sem tudnak elmenekülni, másrészt mindenki egyre gyanúsabbá válik és ettől egyre idegborzolóbb az egész. Ha beletudjátok élni magatokat, akkor nagyon jó kis történet ez... Talán azzal sem árulok el titkot, hogy a létszám fogyni, kezd és minden egyes "áramszünetkor" eggyel kevesebben szívnak oxigént a liftben.

Éppen (ám cseppet sem véletlenül) a helyszínen van egy nyomozó (Chris Messina), aki egyébként nemrég veszítette el feleségét és gyermekét egy autóbalesetben. Valaki beléjük hajtott és a szélvédőn hagyott egy cetlit: "Bocs". Ezt azért mondom el, mert később még jelentősége lesz. A rendőr próbálja megnyugtatni a liftben tartózkodókat, de ez minden áldozat után egyre nehezebb. Ami lássuk be, nem is csoda. Ráadásul bárki, aki megpróbálja üzembe helyezni a liftet az rejtélyes balesetet szenved.

devil_movie_stills_9.jpg

Miután kiderítik a liftben levők személyazonosságát, szép lassan az is kiderül, hogy mindegyiknek vaj van a fején, azaz kisebb nagyobb stiklit mindegyik elkövettet már: lopás, csalás, hazugság stbstb.

Végül már csak ketten maradnak a liftben, legalábbis élő személyek, és ekkor már már sejteni véljük a gyilkost, de ekkor valami történik, ami mindent felbolygat...

Hátborzongató, horrorisztikus, véres, de nem csöpög, szóval pont jó pl. egy esti kikapcsolódáshoz. Ami érdekes benne, hogy még úgy is gondolhatnám, hogy egyfajta tanulságot is hordoz magában, ami meglepő, egy ilyen, kicsit bugyuta filmnél..

Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr544666106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása