Laurell K. Hamilton - Nevető holttest
2012. március 28. írta: redbandita

Laurell K. Hamilton - Nevető holttest

Az Anita Blake, a vámpírvadász sorozatba azért kezdtem bele, mert Enbee és Szilvásgombóc is ajánlották nekem. Sajnos az első kötet, a Bűnös vágyak csalódást okozott, de ez a második rész már jobban tetszett, így bizakodok, hogy innentől kezdve már egyre jobban fog. Bár Anita még mindig vegyes érzéseket vált ki belőlem, mert egyszerre tartom őt beképzeltnek és vagánynak, gyávának és hősiesnek. Ez utóbbi már azért is ráillik a törékeny(?) lányra, mert mostanra szinte szuperhősi képességeket szerez, és ez még csak a második rész. Mi lesz később?!

Visszaolvasva az első részről írt kritikámat, talán egy kicsit túl szigorú voltam, és eléggé durván leszóltam a Bűnös vágyakat. Most azért nem kell ennyire negatívan írnom, mert határozottan jobban tetszett, mint az első. Több és izgalmasabb harci jelenetek vannak, néhol már már gyomorforgató részletességgel követhetjük nyomon egy egy gyilkosság részleteit. Teremtményekből is sokkal több fajta van, mint az első részben, bár ez nem feltétlenül teszi szimpatikusabbá a könyvet. Amit viszont pozitívan értékelek az Anita Blake sorozatban, hogy nincs benne romantika, szerelem, túlcsorduló érzelmek. Bár Anitát többen is megkörnyékezik, és egy bizonyos vámpír a szerelmével is üldözi, mégsem csúszik át a dolog Twilight-os nyáladzásba, és ez kifejezetten jót tesz a történetnek.

Na most, hogy sikerült vérig sértenem az összes Twilight fant, elárulom, hogy én is elolvastam Stephenie Meyer regényeit, és tetszettek is, de attól még egy vámpír, ne legyen csillogó-villogó, jámbor hősszerelmes. Legalábbis szerintem ne, mert akkor elveszíti azt a dolgot, ami izgalmassá teszi. Egy vámpír legyen ragadozó, veszélyes, szenvedélyes, mert ettől válik emberfelettivé, érdekessé, vonzóvá. Szerintem.

Anita Blake ezzel nem annyira értene egyet, ő ugyanis utálja a vámpírokat és szívesen kinyírná az összeset, ha lehetséges volna. Anita aprócska és látszólag törékeny nő, ám eközben, vámpírvadász, halottkeltő, sőt ő maga a Hóhér. Sőt ennek a résznek a végén szembesülnie kell egy számára új tulajdonsággal/foglalkozással/szereppel is...

"Halottkeltő vagyok. Én vagyok a Hóhér. De mostmár tudom, hogy valami más is vagyok. Az, amitől Flores nagyi a legjobban félt. Nekromata vagyok. Mesterségem a halál."

Na de ne szaladjunk ennyire előre, mert mire Anita rádöbben új képességére, addig elég sok minden történik. Anita egyszerre két helyen dolgozik még most is. A cégnél megbízzák egy 300 éves holttest feltámasztásával, de ezt ő nem akarja elvállalni, mert ehhez emberáldozatra lenne szüksége. Végülis érthető, hogy nincs az a pénz amiért Anita bárkit is meg akarna ölni, pedig az ügyfél elég szép kis összeget ajánl. A baj az, hogy a milliomosok elég nehezen tűrik, ha nemet mondanak nekik, így Anita is eléggé pórul jár.

Mivel Anita másodállásban besegít a rendőrségnek, így most is részt vesz egy kegyetlen gyilkosság sorozat felderítésében, ahol a gyilkos szinte felzabálja az áldozatait (szó szerint). Hát igen az Anita Blake történetekben vannak furcsa teremtmények is, főleg azután jönnek elő, hogy leszáll az éj.

"A legtöbb ember homályos félelmet érez a sötétség iránt. Félnek attól, mi lehet ott kint. Több, mint egy tucat vámpírt öltem meg. Én tudom mi van odakint, a sötétben. És rettegek tőle."

Miközben Anita nyomoz és próbálja kikerülni a milliomos merényleteit, magára bőszíti a város leggonoszabb vudu papnőjét és a város jelenlegi vámpírurát, Jean Claude-ot, aki mint tudjuk szerelmes a lányba.

Tulajdonképpen egy izgalmas regény, és szinte az utolsó percig kérdéses, hogy mi lesz a végkifejlet, ami külön jót tesz a történetnek. Kifejezetten várom, hogy a könyvkupacomban eljussak az Anita Blake harmadik kötetéig, a Kárhozottak Cirkuszáig.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr904347454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enbee 2012.04.01. 14:17:56

Anita Blake egyszer szuperebb és szuperebb hős lesz, erre készülj fel! ha neked ő már most is sok, akkor nem is tudom, mi lesz veled, mire up to date leszel :P

redbandita 2012.04.01. 14:21:58

na igen, kicsit én is félek, hogy a mostani viszonylag pozitív élményem, megint elkezd negatívba csúszni :D De nem adom fel... még :P

enbee 2012.04.01. 15:56:12

@redbandita: neeeee félj, egy ideig még nem lesz gond, vagy legalábbis olyan nem, ami miatt le kellene tenni a könyvet. majd ha átvált pornóba, akkor lesz érdemes elgondolkozni komolyan anita blake és redbandita közös jövőjén
süti beállítások módosítása