Suszter, szabó, baka, kém - Tinker Tailor Soldier Spy [2011]
2012. február 02. írta: redbandita

Suszter, szabó, baka, kém - Tinker Tailor Soldier Spy [2011]

Biztosan velem van a baj, de sajnos nekem annyira nem tetszett a film. A szereposztás alapján és a beharangozás miatt egy sokkal izgalmasabb történetre számítottam. Ez inkább egy kicsit keszekuszára sikeredett, ahol a múlt és a jelen sokszor összefonódik, emiatt egy kicsit nehezen követhető, így kikapcsolódásra(!) ne ezt a filmet válasszátok...

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

@Ristretto Distribution

Nem mondom, hogy nem tetszett, csak azt, hogy sokkal jobb filmre számítottam, amikor beültem a vetítésre. Korábban arról szóltak a hírek, hogy a film az egyik legesélyesebb az idei Oscaron. Hát még nem tudjuk, hogy megnyeri-e, de én valamiért úgy érzem, hogy nem fogja... Egy picit túlbonyolították a sztorit, és a nyomozás során néha azt sem lehet tudni, hogy emlékképeket látunk-e vagy a jelenben vagyunk.

A jelen az elég erős túlzás, mivel a hidegháború idején a 70-es években járunk, többféle országban pl. Angliában, Oroszországban, Franciaországban, de még Magyarországon is. Így lehetséges, hogy Kálloy Molnár Péter is feltűnik a képernyőn (vagy a háttérben magyar feliratok).

@Ristretto Distribution

Az alaptörténet az, hogy van egy ideje korán nyugdíjba küldött ügynök vagy kém, aki kap egy fülest és nyomozni kezd. Ő George Smiley azaz a szerepért Oscarra jelölt Gary Oldman. A korábban nyugdíjba küldött kémet, most visszahívják, hogy felderítse ki lehet a tégla a Brit Hírügynökségnél, az MI6-nál. A hivatalos neve (a szakzsargon szerint) az vakond, vagy kettős ügynök. A lényege persze ugyanaz, hogy az angol hírszerzés információit kiszolgáltatja a szovjeteknek.

@Ristretto Distribution

Smiley legbizalmasabb segítője a még jelenleg is a társaságot szolgáló Peter (Benedict Cumberbatch), aki ha kell iratokat lop el, információk után kutat, sofőrködik, de szép lassan új feladata a magánéletét is veszélyezteti, ezért nehéz döntést kell hoznia...

@Ristretto Distribution

A főnökség korábbi vezetője is nyomozott a tégla után és ő úgy vélte, hogy a legbelső körön belül van ez a bizonyos kettős ügynök. Az ő álneveik: a suszter, szabó, baka stb. Smiley az elején hitetlenkedve nyomoz, hiszen korábban ő is jól ismert őket és nem igazán feltételezné egyikről sem, hogy áruló.

De aztán betársul mellé egy nem túl szép körülmények között távozó ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy). Neki olyan információi vannak, amik igazolják az egykori főnök vélt állításait. Bár Peter (érthető okok miatt) nem bízik meg Tarr-ban, a bizonyítékok őt is meggyőzik. Mostmár csak az a kérdés, hogy ki a tégla.

@Ristretto Distribution

A rendező, Tomas Alferdson egyébként korábban csak egy filmet készített, az Engedj be! című vámpírfilmet, ami nyilván teljesen más, mint ez a thriller, úgyhogy nem is lehet összehasonlítani. A Suszter, szabó, baka, kém alapjául pedig John le Carré regénye szolgált.

Ahogy már mondtam nekem leginkább a nehezen követhetőség miatt nem tetszik, a másik ok, hogy szerintem a mellékszereplők karaktere sincs kellőképpen ábrázolva, alig tudunk meg róluk valamit, pedig olyan színészek vannak a filmben, mint Colin Firth, John Hurt, Toby Jones stb. A film egész hangulata pedig igencsak borús, szóval kikapcsolódásként, szórakozásként, semmiképp sem merem ajánlani.

 

Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr573977373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása