Tizenhárom okom volt... kazetták
2012. január 21. írta: enbee

Tizenhárom okom volt... kazetták

A tavalyi év egyik nagy könyves élménye számomra Jay Asher Tizenhárom okom volt... című regénye volt, ami egy középiskolás lányról szól, aki kazettákon keresztül osztja meg az érintettekkel azt a 13 okot, ami miatt öngyilkosságot követett el. Na most, ha nem is új, de azért határozottan híreket hoztam a történetet kedvelők számára.


~InvaderTylie @ deviantART

A Universal megvette a történet filmes jogait, ami még magában túl sokat nem jelentene, de ha már színészeket is emlegetnek, az egy fokkal biztatóbb. A Tizenhárom okom volt... esetében az egyik főszereplő, Hannah Baker "kelt el" legelőször, a szerencsés nyertes pedig a Disney és Justin Bieber üdvöskéje, Selena Gomez. A rajongóknak természetesen megvan a saját véleményük, és ez nem mindig egyezik a készítők szándékaival - most sincsen ez másként. Az ellenzők legnagyobb és/vagy gyakoribb érve Selena ellen a Disney-skatuja, de azt is meg kell mondanom, hogy sokkal többen állnak ki a színész- énekesnő mellett, mint gondoltam! Sokat nyom a latba, hogy maga Jay Asher támogatja a Selena féle Hannah-t, és ha a karakter kitalálója képesnek tartja a lányt a szerep eljátszására, akkor kik vagyunk mi, hogy tiltakozzunk? Kérdés viszont, hogy egy Disney csillaggal mennyire veszi majd komolyan a szakma a filmet? A kasszasiker garantált, de elég ennyi az üdvösséghez?

Nézhetjük más szempontból is a dolgot: ha nem Selena, akkor ki? A két legelrugaszkodottabb rajongói ajánlás nálam Dianna Agron és Elle Fanning voltak, és nem a hajszínük miatt, ami néhány rajongónál kardinális kérdés volt, hanem a színésznők kora miatt tűnnének nekem nem kifejezetten találó választásnak. Hannah a szerepe szerint egy középiskolás lány, és Elle (13 éves) szerintem túl fiatal, Dianna (25 éves) pedig bocsi Glee rajongók, de túl öreg ehhez. Másik két rendszeresen felmerülő név a 19 éves Selenánál két évvel idősebb Britt Roberts és a Selenánál két évvel fiatalabb Saoirse Ronan. Azért azt hiszem, hogy ha Ashernek komolyan "felajánlották" volna Ronant, akkor Selena gyorsan a második helyre pottyant volna a ki-játsza-hannah-t listán.

Clay-t illetően nagy az egyetértés: mindenki Logan Lermant akarja. Na jó, nyilván nem mindenki, de a leggyakrabban felmerülő név egyértelműen az ifjú D'Artagnané. Aprócska szépséghiba, hogy 1) Logan eléggé le van kötve mostanában (The Perks of Being a Wallflower) és 2) a készítők még semmit nem nyilatkoztak. Igényeket benyújtani ettől még lehet. Aztán ki tudja, még az is lehet, hogy az imák meghallgattatnak.

A címben ugye kazettákat ígértem?

És egy kis bónusz "meglepi" a készítőktől:

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr903646086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása