Arn 2. - Királyság az út végén - Riket vid vägens slut [2008]
2011. június 07. írta: enbee

Arn 2. - Királyság az út végén - Riket vid vägens slut [2008]

Jó, hát jelentem: benéztem! Az előző részben azt írtam, hogy a film végén Arn elindul hazafelé, amit a nagymestertől kapott levél tesz számára lehetővé. Na jelentem, nem így történt! Az a bizonyos levél csak arra hivatott, hogy szabad utat biztosítson a gótnak MIUTÁN letöltötte az idejét. Az én megoldásom jobban hangzott :]

Jeruzsálemből egy kisebb vár védelmére rendelik Arnt, ahol ő a parancsnok. Mikor már majdnem letelik a huszadik éve is, az új nagymester (Nicholas Boulton) visszarendeli őt a fővárosba, hogy újra Szaladin ellen vonuljanak. Öngyilkos küldetésnek tűnik az egész akció, ezért Arn felmenti szolgálatból az új szárnysegédjét Haraldot (Anders Baasmo Christiansen), és hazaküldi. Utólag úgy tűnik, ez jó döntés volt, mert Szaladin elsöprő győzelmet arat, és az összes templomos meghal. Az összes, kivéve egy nyugat gótot...

Otthon, Rikissa halála után, a fejesek szeretnének a kolostor élére egy folkunga nőt kinevezni. Arn nagybátyja, a király tanácsadója Birger Borsa (Stellan Skarsgård) mindent elkövet, hogy rávegye Ceciliát, vállalja el a posztot, de a nő kitart a mellett, hogy megvárja Arnt. Szegényke azonban a sverkerek dán hadvezérétől, Ebbe Sunessontól (Jakob Cedergren) meghallja a jeruzsálemi híreket, és úgy dönt, mégis visszaköltözik a kolostorba. Szerencsére Arn felbukkan az utolsó pillanatban, hatalmas az öröm, jön a nagy egymásra találás és az esküvő.

A "fiatal" pár a már majdnem felnőtt fiúkkal, Magnussal (Martin Wallström) kiköltöznek vidékre, és boldogan hat kerek esztendeig. Ekkor azonban hírek érkeznek Visingsöből: Knut király haldoklik. Mivel fiai még kiskorúak, ezért úgy tűnik, megint a sverkerek kerülnek jobb pozícióba. Arn tanácsa alapján a következő döntés születik: felajánlják a trónt Sverker Karlssonnak (Joel Kinnaman) Knut legnagyobb fiának, Eriknek (Bill Skarsgård) nagykorúvá válásáig azzal a feltétellel, hogy Karlsson nem nemz utódokat, és a herceg(ek) életét sem veszélyezteti.

Na persze Karlsson nem tudja sokáig tartani magát a megállapodáshoz, bepróbálkozik valamivel, és Eriknek, illetve az öccsének Jonnak (Valter Skarsgård) sikerül élve megszöknie, de a legkisebb fiú, Knut (Anton Näslund) meghal. Sverkerek és folkungák még egyszer, utoljára összecsapnak, hogy végleg lerendezzék a dolgot.

Igazából az első rész jobban tetszett, de nem tudnám megindokolni, hogy miért. Főleg, hogy az érettebb kor sokkal testhez állóbb a Ceciliát és Arnt alakító színészeknek, és nekem az ilyenek szoktak számítani. A legjobban Erik, illetve az őt megformáló Bill Skarsgård tetszett, amiből következik még valami érdekesség. Igen, Stellan Skarsgård három fiát is benyomta a produkcióba! Éppen ezért vicces lehetett a forgatásnak az a rész, amikor a haldokló Knut a legidősebb fiával beszélget - aki igazából a kisöccse. Valterből sokat nem lehetett látni, de ha bejött neki a filmforgatásos biznisz, akkor biztosan fogunk még vele is találkozni. De addig marad nekünk Alex, Gustaf, és Bill, no meg persze apu.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr342959524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása