Rocklegendák 2. - Bon Jovi
2011. március 31. írta: Szilvásgombóc

Rocklegendák 2. - Bon Jovi

A Rocklegendák második részében egy szintén nagy zenekart mutatok be Nektek. Sőt már most megígérem, hogy a júniusi zágrábi koncertjükről is beszámolok Nektek. Az is hozzátartozik a történethez, hogy ide s tova 15 éve várok arra, hogy kijussak egy koncertjükre. Magyarországon, 1996 nyarán, a Hajógyári szigeten csaptak fergeteges buli, ahova én a magam kis 9 évével nem mehettem ki. Pedig már akkor imádtam őket. Aztán csak vártam, hogy visszajönnek hozzánk, hát eddig nem jöttek. Így ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor bizony Mohamed megy a hegyhez.

 

Így a júniusi koncertre már nagyjából október óta megvan a jegyem! Szóval nincs más dolgom, mint tűkön ülve várni erre:

A banda 1983-ban állt össze, hát nem tegnap volt, én akkor még kósza gondolat sem voltam. Most pedig miközben a postot írom, Jonnal éneklem a Have nice day-t. Bon Jovi, a rock királya. Minden megvan benne, ami a jó zenéhez kell. Gitárok, dobok és a hang! Na de kik is ők? Íme.
 

A zenekar frontembere Jon Bon Jovi, akinek eredeti neve Jon Frank Bongiovi, a névhasonlóság miatt gyakran azonosítják magával a zenekarral. Holott Richie Sambora jellegzetes és lenyűgöző gitárjátéka is meghatározó. Mindegyiküket ki lehetne emelni valamiért, de ők együtt alkotják azt a bizonyos egészet, amit most bemutatok Nektek.
 
Megalakulásukkor a Bon Jovi zenekart alkotta: Jon Bon Jovi ének; Dave Bryan billentyűsök; Richie Sambora gitár;  Alec Jon Such basszusgitár; és Tico Torres dob. A zenekar sokat köszönhet a profi menedzsment munkának, ami egyengette útjukat. 

Ma már minden menedzsmenti és egyéb, a zenekarral kapcsolatos feladat Jon kezébe összpontosul. Több helyen is olvastam, hogy igazi munkamániás. Ennek ellenére boldog családi életet él, 4 gyerkőcével, és feleségével (gyermekkori szerelmével) Dorotheaval.

Jon 13 éves kora óta aktívan foglalkozik a rock zene világával, New Yerseyből felköltözött New Yorkba, ahol nagybátyja zenestúdiójában kezdett dolgozni. 1982-ben az All Star Revival Bandet erősítette, de a banda nem sok sikert ért el. Ezalatt, a szólóban készített demofelvétele (Runaway) felkerült az egyik rádió slágerlistájára.

Jon a sikert kihasználva zenekart szervezett, mely felvette a Bon Jovi nevet és Jon is nevet változtatott. Az 1984-ben kiadott első albumuk felkerült a Top 40-es listára, második lemezük (1985) aranylemez lett. Ezután következett a nagy lehetőség, a Medison Square Gardenben léphettek föl a ZZ Top előzenekaraként. Majd előzenekarként turnézták végig az Államokat a
 Scorpionssal és a Kissel.

Mindezek ellenére az igazi áttörést harmadik albumuk hozta, a
Slippery When Wet 9 millió példányban eladott lemez. A You Give Love A Bad Name és a Livin' On A Prayer a toplisták első helyéig meg sem álltak. A hatalmas sikert kihasználva készítették a következő lemezüket a New Jersey-t, már kiadása pillanatában a sikerlisták első helyére került. 1990-ben Jon elkészítette a Young Guns című film zenéjét, ami lemezen is megjelent Blaze Of Glory címmel. Díjat sajnos nem kapott, de a zenét jelölték Grammyre és Oscar díjra is.
 
Közben Richie Sambora elkészítette a szakmai körökben óriási sikert arató Stranger In This Town című szólólemezét.

Az 1992-ben megjelent Keep the Faith című albumuk nem azt a sikert aratta, ami várható lett volna, így hamar felreppentek az ilyenkor szokásos pletykák arról, hogy a banda feloszlik.
 

Hála az égnek nem tették és egy kisebb pihenő után 1995-ben megjelent a These Days, és világ közüli turnéra indultak. Ez volt az a turné, amikor ellátogattak hazánkba is. Alec Such kivált a bandából. 1997-ben Jon elkészítette első szólóanyagát, mely a  Destination Anywhere címet kapta. 2000-ben pedig megjelent a Bon Jovi soron következő lemeze a Crush, mely dupla platina-lemez lett, és a korongon található "It's My Life" hosszú hónapokig vezette a slágerlistákat. A 2002-es Bounce, valamint a 2003-ban megjelent This Left Feel Right kevésbé lett sikeres, de a Have A Nice Day ismét zseniális lett. Lost Highway 2007-ben jelent meg a következő korong, az album egyik dala egy duett Leann Rimessal, ami csodásra sikerült.
 
Az legutóbbi lemezük a Circle (2009), mellyel jelenleg is turnéznak, szerintem a korong legjobb dala a We weren't born to Follow.

És, mint az lenni szokott az igazi rockot játszó bandák írják a legszebb szerelemes balladákat. Az Always és a Bed of Roses legendásak, ám nekem mégis az I’ll be there for you tetszik a legjobban, ennek egy különleges változatát mutatom meg, Richie Sambora előadásában.
 

Három legnagyobb kedvencem a Born to be my Baby,  In these Arms, és a már említett I’ll be there for you. A Born to be my Baby videóját általában végig vigyorgom, kicsit mókásan néznek ki.

Az In these Arms videója azért is érdekes, mert megmutatja a "köztes állapotot", ami a nagy haj és a mostani hát mondjuk így konszolidált megjelenésük között van.

Szerintem semmi sem bizonyítja jobban, azt hogy egy zenekar tényleg ért a zenéhez, (hogy úgy mondjam, a vérében van,) mint amikor a színpad előtt állsz és azt a hangzásélményt kapod, amit vártál. Sőt nem is azt, hanem még jobbat, és csaptok egy vad éjszakát.

Utálom azt, amikor az ember elmegy egy koncertre és nem ismeri fel a hangot, a zenét tulajdonképpen magát a dalt. Ellenben imádom azt, amikor gondol egy nagyot a zenekar és a rockos ütős sikereket unplugged köntösben, izgalmasan adják elő. Ők egy ilyen banda, már tűkön ülve várom, hogy Zágrábban felhangozzanak az első dallamok. Remélem ezt is hallhatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr462766105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása