Magyar underground bandák 2. -  Vad Fruttik
2011. március 26. írta: RetRoGirL

Magyar underground bandák 2. - Vad Fruttik

Redbandita már múlthéten beharangozta, hogy róluk fogok írni, remélem tetszeni fog nektek, és felkelti az érdeklődéseteket, ha eddig nem sikerült nekik. Most zajlik a XI. Backpackers' Spring Festival a Gödör klubban, ahol több underground banda is fellép/fellépett, ma például a Vad Fruttik lesznek.

 

Egy kis biográfia...

Az együttes története még a 90-es évek közepén elkezdődött, de jóval később a 2000-es évek közepén ismerhettük meg őket igazán. A kezdetek mint általában a legtöbb együttes esetében nem indult zökkenőmentesen, de szerencsére új erőre kaptak és nem adták fel.
 
Miért mondom ezt?
 
Mert az együttes lelke, Likó Marcell már 1996-ban elindította zenei karrierjét , egyelőre csak egy Nirvana tribute zenekarban, amely a Summer Kitchen nevet viselte. Ekkor fedezte fel Herter Tamás (gitár) és kérte meg, hogy alapítsanak közösen együttest Vad fruttik néven. Józsa Zoltánnal már ekkor is együtt zenéltek (dob), pár évvel később pedig Kerekes Gergely is csatlakozott (gitár).
Az első szerzeményük a Molnár néni volt, majd szépen jött a többi dal is, amiket szorgalmasan felvettek időről-időre, de hírnévre ekkor még nem tettek szert. Pár tehetségkutatón való részvétel és az otthoni koncertezéseken kívül az útjukat nem szegélyezte nagy siker.
 
1999-ben szintén egy tehetségkutatónak köszönhetően készíthették el első nagylemezüket, úgy ahogy azt kell; reklámostúl, producerestől. Ám a sors nem kedvezett nekik, mert a kiadó kihátrált és ez a csapat széteséséhez vezetett.
Marcell visszament tanulni és az elektronikus zene felé vette az irányt, míg a többiek tribute zenekarokban múlatták az időt. Újra felvette a kapcsolatot Kerekes Gergellyel és egy teljesen más egyedi hangzáson dolgoztak, ami főként a jazz, bossa nova és különböző elektronikus zenék keverékéből állt. Ezáltal jött létre az a zenei stílus, ami a későbbi Fruttik-hangzás alapját adta.
 
2005-ben Kaszás Gábor (basszus) sikeresen pályázott, aminek köszönhetően három számot rögzíthettek a srácok a Rádió 8-as stúdiójában, többek között a  Szerelmes dalt - ami nekem például az egyik kedvencem.
Ennek köszönhetően elindult az együttes budapesti karrierje is, szokásos kezdeti fellépésekkel (kis klubbok,kis közönség, apróbb sikerek), olyan helyeken léptek fel mint a Pótkulcs, Tűzraktér, Kék Yuk vagy a Rocktogon.
 
Marcell egy remix kapcsán kereste meg Győrffy Gyulát - későbbi billentyűs - vele közösen alkották meg a Rózsikámnak Digitálisant egy számítógép és egy mikrofon segítségével. A Mama Records adta ki, és a 2006-os év végére ténylegesen is összeállt az együttes, ezért is tekintik ezt az évet a valódi kezdetnek.

A folyamatos koncertezés miatt a zenélést nem lehetett már folyamatos munka mellett végezni, ezért Herter Tamás, Józsa Zoltán, majd Kaszás Gábor is távozott. Az ő helyükre érkezett a Hock testvérpár Veszprémből; Attila (dob) és Zoltán (basszus).

2008-as Egy éjszaka Bohémiában Fűzfőn készült, de itt már élő hangszerekkel dolgoztak. A lemez a jazz, rock, blues, táncdalfesztivál, easy listening, és az elektro között szambázik.

2010-es évben pedig a harmadik albumot is sikerült elkészíteniük, ami a Fénystopposok címet viseli.
  
Na, és akkor most nézzük a dalokat...
 
 
Rózsikámnak digitálisan
 
Fentebb említettem a Szerelmes dal az egyik kedvencem tőlük. 
Miért is?
Mert mosolyt csal az ember arcára, szebnek látja a napot, mert vidámságot és létkönnyedséget sugároz magából. Hasonlóan bolondos a Sárga zsiguli, abszolúte átadja a panelpatkány lét minden  lököttségét,  már eleve a szöveg stílusa is erre hajaz.
Nagy ellentét a Nekem senkim sincsen, míg a többi dal az optimizmutól és az érzelmektől "csöpög", addig ez a teljes pesszimizmustól, szakítás utáni depresszitótól súlyos. Időnként azért mindenki átérzi ezt az egész szívfájdító helyzetet. Mégis úgy gondolom,hogy a hangszerelése, az egész érzelem világa olyan összhangot teremt, amiért szívesen meghallgatjuk, annak ellenére, hogy nem éppen ugrálunk örömünkben ha a dalszövegre fókuszálunk.
  

 
Egy éjszaka Bohémiában
 
A Vad Fruttikat tavaly szerettem meg igazán, így mondhatjuk, hogy a megalakulásukhoz képest viszonylag későn ismertem meg őket. Természetesen ebben is a mi kedvenc MR2 Petőfi Rádiónk volt a ludas, mert ott hallottam meg a Tánc című dalukat, és a fejemben ragadt. Ami addig nem hagyott nyugton míg meg nem szereztem, és jó zenefaló lévén a többi számra is kíváncsi lettem. Nem okoztak csalódást.
Egy másik kellemesen könnyed, szerelmetes dalocska, ami az előző korongon lévő Szerelmes dal párja is lehetne, a Kicsit minden lassabb, teljes mértékben átadja az első randin érzett zavaros gondolatokat, cselekedetek.
Az Úgy fáj című dalukat pedig párba tudnám állítani szintén a Rózsikámnak Digitálisan-ról a Nekem senkim sincsennel, hiszen a hangulatuk nagyon is hasonló, a témával egyetemben. Ennek ellenére nekem az Úgy fáj nagy favorit, mert számomra sok érzést átad.
A lemezeik közül, szerintem ez adja vissza az ő stílusukat a leginkább.
  

 
Fénystopposok
 
A most 2010 őszén megjelent harmadik korongon újabb arcával ismerkedhetünk meg az együttesnek.
Lehetek én is - benne volt az MR2 évtized legjobb 15 dalában - nagyon is a Heaven Street Seven stílusára apellál, picit rockosabb beütésekkel, de ha meghalljátok lehet kicsit ismerős lesz a zongora alap (Mikor utoljára láttalak). Persze ezt nem negatív kritikaként írom, szerintem jól sikerült dalról van szó.
Érdekes meghallgatni Goa-t az első taktusai igen figyelemre méltóak;már csak azért is, hogy érzékeltesse, hogy a basszus és a latin gitár mennyire jól tud harmonizálni. A dalszöveg pedig igen jó kritika a mostani fiatalság bulizási szokásairól, főleg a goa partikra kiélezve.
A teljes lemezt meghallgatva kijelenthetem, hogy több dal is HS7 stílusára emlékeztet.
  

 
Összeségében elmondható a Vad Fruttikról, hogy a maguk nemében egyediek, és színesítik a magyar underground világát. Megmutatták, hogy az alternatív zene képes szinte minden zenei kategóriát összeházasítani úgy, hogy az sokaknak fülbemászó legyen.
Úgyhogy készítsétek a füleiteket és hallgassátok őket!
 
Hivatalos honlapjuk:http://vadfruttik.hu/
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr722773349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jönnek, mennek – Velőrózsák és Vad Fruttik 2013.05.14. 11:36:47

Szombat este Backpackers fesztivál volt a Gödörben, két jó ok is volt a megjelenésre: Kispál András új zenekara ezen az estén mutatkozott be (Velőrózsák), a Vad Fruttik új albumát pedig másodszor állt módomban élőben meghallgatni. Nehéz eldönteni melyi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása